Onze belangstelling voor financiële zaken lijkt de laatste jaren fors te zijn toegenomen. De financiële crisis en de recessie daarna hebben hier uiteraard mee te maken. Ook onze pensioenpot heeft behoorlijk in de schijnwerpers gestaan.
Jaarstukken klaar. Hoe zit het met die ene balanspost rechts?
Menig ondernemer zal zijn jaarstukken over het afgelopen boekjaar mogelijk thans al in concept onder ogen hebben gehad. Bouwt u pensioen in eigen beheer op, dan is het van belang dat u toch nog eens even naar die ene post rechts op de balans kijkt, de pensioenvoorziening. Een onderwerp dat vaak als ver van mijn bed wordt gezien of juist minder ver, zeker ingeval men de pensioengerechtigde leeftijd aan het benaderen is of er is sprake van een echtscheiding.
Dividend uitkeren en een pensioenverplichting hebben. Dga pas op!
Bij de vaststelling van de jaarrekening zal ook de vraag spelen of er al dan niet dividend uitgekeerd dient te worden. Bij iedere dividend uitkering moet de dga zichzelf de vraag stellen (en beantwoorden) of de uitkering van dividend kan leiden tot uitholling van het door hem in eigen beheer opgebouwde pensioen.
Op een gegeven moment moet de BV namelijk voldoende middelen (links op de balans) hebben om het pensioen uit te keren. Het pensioen staat fiscaal op de balans tegen een lagere waarde dan wat de commerciële/werkelijke waarde daarvan is. Dit impliceert dat de pensioenverplichting aan de rechterzijde van de balans ongeveer met twee moet worden vermenigvuldigd om de reële omvang daarvan te hebben. Tegenover deze waarde moeten aan de linkerzijde van de balans voldoende vermogensbestanddelen staan, waaruit de BV haar verplichtingen met betrekking tot het aan de directeur toegezegde pensioen kan voldoen.
Als er telkens dividend wordt uitgekeerd, dan kan de pensioenpot wel eens vervroegd leeg lopen omdat het geld (dat links op de balans staat), dat de pensioenpot hoort te vullen, er vervroegd als dividenduitkering uit is gehaald. De dga riskeert dan een inkomstenbelastingheffing van 72% over hetgeen men dacht als dividend te genieten, maar wat de fiscus ziet als het vervroegd genieten van het pensioen.
Daarnaast kan de directeur met zijn gehele privé vermogen aansprakelijk worden gehouden wegens het in strijd handelen met de zogenaamde uitkeringstoets, die voortvloeit uit de nieuwe BV-Flexwetgeving. De directeur moet er sinds 1 oktober 2012 voor waken dat bij het uit de zaak halen van dividend, de BV nog steeds aan haar voorzienbare verplichtingen kan blijven voldoen. Pensioen is zo'n verplichting! Oppassen derhalve.
Lenen van de BV
Het vorenstaande geldt ook bij het door de dga in privé lenen (bijv. in rekening-courant) van de BV. Als het niet mogelijk is om de schuld die men heeft aan de BV terug te betalen, dan zou het leengedrag van de dga bij het niet na kunnen komen door de BV van haar pensioenverplichting, ook tot een heffing van 72% kunnen leiden.
Kortom: denk bij het lenen vanuit de BV voor de financiering van de boot of de schenking van die ton aan de kinderen, ook aan die ene post rechts op de balans.
Dga, pensioen en echtscheiding
Een scheiding kan ook desastreuze gevolgen hebben voor de BV, zeker met het moeten verdelen en het verplicht ten behoeve van de ex-echtgenoot moeten afstorten van doorgaans de helft van de in eigen beheer opgebouwde pensioenpot. Hierover later meer.
Heeft u vragen, stel ze gerust: info@rientjesnotariaat.nl