Zoeken

Schulden tijdens echtscheiding

Tijdens echtscheidingsmediation spreken partijen vaak af geen bijzondere uitgaven te zullen doen, noch schulden te zullen maken zolang de echtscheiding duurt. Natuurlijk zullen de normale uitgaven voor huishouden en kinderen gedaan moeten worden, maar als hoge en/of bijzondere uitgaven gedaan moeten worden, spreekt men af deze alleen na overleg met elkaar te zullen doen. Een prima uitgangspunt.

Waarom afspraken maken?

Als men in algehele gemeenschap van goederen is gehuwd is men in de regel voor 100% aansprakelijk voor de schulden die de ander maakt. Ook met je privé geld (bijv. uit een erfenis) ben je aansprakelijk. Het is dan niet fijn als je moet bijdragen aan iets waaraan je part noch deel hebt gehad.

Als voorbeeld enkele zaken die voor het gerechtshof hebben gespeeld waarbij de man een kredietovereenkomst is aangegaan om, buiten medeweten van zijn vrouw, zijn dure oldtimer te financieren. Zij werd mede aansprakelijk voor die lening.
Of de situatie waarbij man en vrouw in september 2004 zijn gescheiden, de man in oktober 2005 failliet is verklaard en hun algehele gemeenschap van goederen in 2008 werd verdeeld. De vrouw werd niet alleen veroordeeld tot het meebetalen aan de dwangsommen die de man had moeten betalen toen zij nog gehuwd waren, maar ook aan de kosten van de curator.
Verder de situatie waarbij de vrouw voor de scheiding een lening bij de gemeente is aangegaan voor de inrichtingskosten van haar nieuwe huurwoning. Voor deze kosten werd haar man mede aansprakelijk gehouden.

Hoe bij huwelijksvoorwaarden?

Ook als je huwelijksvoorwaarden hebt gemaakt blijf je aansprakelijk voor de kosten van de huishouding die de ander heeft gemaakt, ongeacht of die nodig waren of niet. Huwelijksvoorwaarden helpen wel weer tegen andere schulden die een wederhelft mocht maken.

Wat te doen om van die aansprakelijkheid af te komen?

Vanaf 1 januari 2012 is het mogelijk een verzoekschrift tot ontbinding van het huwelijk in te dienen. Op dat moment wordt de gemeenschap van goederen ontbonden en is men niet meer aansprakelijk voor de schulden die de ander daarna aangaat. De andere partner kan dan een huis kopen, zonder dat dit in de gemeenschap valt. Het wordt zijn huis en de financiering is voor zijn rekening (wel moet de vrouw toestemming geven voor die lening!). Aan de 'huishoudelijke schulden' die de een aangaat, moet de ander overigens nog wel naar evenredigheid van inkomen bijdragen. Die bijdrageplicht houdt pas op nadat de echtscheiding formeel rond is.

Meteen verdelen

Ben je in gemeenschap van goederen gehuwd en is het verzoek tot scheiding ingediend, dan is er een kans dat je privévermogen veilig is voor de schuldeisers van de ander.
Wel biedt het gezamenlijke vermogen verhaal. Echter, als je meteen overgaat tot het verdelen van die gemeenschap van goederen, dan ben je alleen aansprakelijk met de goederen die jij uit die gemeenschap van goederen hebt ontvangen. Heb jij echter meer dan de helft van die goederen gekregen, dan kunnen de schuldeisers zich daarop volledig verhalen, ondanks onderlinge afspraken. Jij hebt hooguit een verhaalsrecht voor wat jij mist op die ex-echtgenoot. Het is dan te hopen dat die ex-echtgenoot verhaal biedt!

Lichtvaardig schulden maken in het zicht van de echtscheiding.

Maakt een echtgenoot lichtvaardig allerlei schulden of gooit deze geld overboord in een periode van 6 maanden voordat het verzoek tot echtscheiding is ingediend, dan moet die echtgenoot datgene wat hij verspild heeft of de schulden die hij heeft gemaakt, vergoeden aan de gemeenschap. De andere echtgenoot kan deze vordering nog instellen tot 3 jaar na echtscheiding.

Het beste advies

Geen rare uitgaven doen totdat de scheiding rond is.


Uit de notarispraktijk oktober 2012 (Sneeker Nieuwsblad c.s). Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Karin Rientjes, notaris en scheidingsmediator bij Rientjes Notariaat te Sneek.

Vraag het #Voornaam

Vraag het Karin

Ongeplande gebeurtenissen hoef je niet onvoorbereid op je af te laten komen… Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

Stel jouw vraag

Raad en daad

Bij de meest bepalende en emotionele keuzes in je leven betrek je vaak de mensen die het dichtst bij je staan. Bij hen proef je het onvoorwaardelijke vertrouwen. Datzelfde gevoel willen wij je bezorgen bij het vastleggen van alle afspraken rond de keuzes die je maakt. Met raad en daad staan we je bij. Zo zorgen wij voor een stevige basis onder de toekomst van jezelf en je dierbaren.

Kom in contact

We zijn gevestigd in een monumentaal, maar modern pand. Direct tegenover het station van Sneek. Zowel met de trein, de bus, de auto, de fiets als lopend zijn we prima bereikbaar. Bovendien beschikken we over een eigen parkeerterrein en zijn we ook zeer toegankelijk als je minder goed ter been bent. Wip gerust eens bij ons binnen. Of bel of mail ons. We staan altijd voor je klaar!

Lid van: De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie Vereniging Ondernemingsrechtspecialisten Notariaat MfN-registermediators Vereniging van Mediators in het Notariaat
bel bericht bezoek facebook instagram linkedin mail search