Uit de notarispraktijk.
Ooit hebben u en uw partner vol goede bedoelingen voor elkaar gekozen. Nu blijkt dat deze relatie - door welke oorzaak ook - geen toekomst meer heeft. U en uw partner hebben besloten om uit elkaar te gaan. Soms nemen partners dat besluit in onderling overleg, soms wordt een partner min of meer overvallen door deze wens van de ander. Er kunnen gevoelens naar boven komen die u van uzelf niet had verwacht, zoals verdriet, angst voor de toekomst of woede. Daarbij komt nog de vraag hoe een scheiding te regelen. Dus wat moet er geregeld worden?
Wilt u zo goed mogelijk uit elkaar gaan? Dan beveel ik u aan voor de weg van bemiddeling te kiezen, om er in onderling overleg uit te komen. Zonder hulp van buiten gaat dat waarschijnlijk moeilijk. Men zoekt hulp van een deskundige om onder zijn/haar leiding samen de zorg voor de eventuele kinderen en de overige wettelijk verplichte zaken te regelen. U krijgt daarbij handvatten aangereikt om nu en in de toekomst met elkaar te kunnen blijven overleggen over de opvoeding van de kinderen. Kortom: u leert afstand van elkaar te nemen als partners, maar als ouders met elkaar in contact te blijven.
Wij hebben het hier over echtscheidingsmediation. De voordelen van bemiddeling zijn:
- u maakt samen af, waar u destijds aan bent begonnen;
- u maakt samen een ouderschapsplan voor de kinderen en krijgt handvatten om met elkaar te kunnen blijven overleggen over de opvoeding van de kinderen;
- de kinderen worden niet door de ene ouder tegen de ander opgezet, want u bent immers niet tegen elkaar, maar met elkaar bezig;
- het is goedkoper, want het bespaart de kosten van langdurig procederen met twee advocaten;
- het gaat sneller, omdat u zelf direct beslissingen kunt nemen;
- het helpt u bij het verwerken van uw verdriet en boosheid.
Dat de notaris die tevens opgeleid is tot scheidingsbemiddelaar steeds een bekender fenomeen wordt bij het regelen van echtscheidingen is niet vreemd. (zie ondermeer de websites www.vmsn.nl en www.echtscheidingsnotaris.nl). Ook de overheid wil de notaris in de toekomst meer bevoegdheden toekennen bij het regelen van echtscheidingen.
De notaris is namelijk van oudsher gewend om onafhankelijk en onpartijdig te werken. Hij houdt de belangen van alle betrokkenen in het oog. Als scheidingsbemiddelaar heeft hij geleerd om te gaan met de vaak heftige emoties die spelen bij een scheiding. Hij kan de problemen die zich bij kinderen kunnen voordoen benoemen en daar de weg in wijzen voor later. Ook weet hij welke punten in het ouderschapsplan moeten worden opgenomen. Hij kan helpen met de alimentatieberekening en als de akte waarin uw afspraken staan is getekend, is die direct uitvoerbaar. Deze notariële akte is bijzonder omdat de afspraken die in de akte zijn vastgelegd ook direct afdwingbaar zijn. U hoeft niet naar de advocaat of de rechter, maar u kunt rechtstreeks naar de deurwaarder. Overigens valt dat in de praktijk nogal mee. Het blijkt namelijk dat de afspraken die mensen samen hebben gemaakt over het algemeen bijzonder goed worden nagekomen.
Tot op heden is het nog steeds mogelijk om uw echtscheiding zonder tussenkomst van de rechter (de zogenaamde flitsscheiding) van A tot Z te regelen, ook via de notaris.