Vechtscheiding of samen scheiden via mediation?
Het antwoord hierop is simpel: mediation, natuurlijk. Wat samen ooit goed is begonnen wil je immers ook samen tot een goed einde brengen. Het klinkt eenvoudig totdat je zelf in een situatie komt waarin je lief ineens voor een ander kiest. Vaak voel je dan emoties als rancune, boosheid, frustratie en gekwetstheid. Hoe kun je dan nog om tafel met elkaar?
Het liefst kies je een eigen advocaat om het onderste uit de kan te halen. Maar dan kan je wel eens het deksel …. Je kunt ook helemaal niets doen en al het onrecht wat jou is aangedaan over je heen laten komen. Dat is een begrijpelijke reactie, maar niet goed voor jou noch voor je kinderen. Je kunt je partner niet vasthouden. Als iemand weg wil, dan mag dat. Kies daarom voor jezelf en als je kinderen hebt, voor je kinderen. Ga scheiden in onderling overleg, dat is beter voor de verstandhouding.
Veel mensen denken dat mediation alleen kan als je nog redelijk goed met elkaar kunt opschieten en nog met elkaar kan communiceren. Dit is niet correct, want anders zou mediation niet zo aan populariteit winnen. Mediation is praktisch voor iedereen geschikt, ook als je niet meer goed met elkaar kunt praten. Als je nog enige bereidheid hebt om samen aan tafel te komen zitten en samen te overleggen dan is mediation helemaal prima voor jou. Vaak denkt men dat die bereidheid er niet is bij de ander, maar daar vergist men zich doorgaans in. Dit blijkt vaak uit het eerste informatieve gesprek die ik voer om uitleg te geven over mediation en hoe er voor beiden een win-win situatie kan ontstaan.
Waarom de echtscheidingsnotaris?
* vanwege diens onpartijdigheid zorgt de echtscheidingsnotaris ervoor dat er een evenwichtige overeenkomst tot stand wordt gebracht, waarbij de belangen van beiden worden meegewogen;
* is deskundig op juridische en fiscale gebieden die bij een echtscheiding komen kijken;
* kan ook samenwonenden helpen met hun scheiding (en ouderschapsplan) door het vastleggen van de afspraken in een notariële akte, die dezelfde rechtskracht heeft als een beschikking van de rechter; daarmee kunnen gemaakte financiële afspraken buiten de rechter om worden afgedwongen; bovendien geeft de akte dwingend bewijs weer van wat partijen met elkaar hebben afgesproken;
* zorgt voor maatwerk, omdat elke scheiding uniek is, dit tegen een billijke prijs;
* regelt het formele proces van A-Z;
Maar de notaris kan nog meer
* het huis op naam van een van beiden zetten of overdragen;
* adviseren over aanpassen van de hypotheek aan de nieuwe situatie;
* je testament aanpassen (wellicht moet er wel een zogenaamd "echtscheidingstestament" worden opgemaakt);
* de verdeling van de bezittingen en schulden helpen uitvoeren.
Eigenlijk kan je bij de echtscheidingsnotaris voor alles op één adres terecht.
Voor een vrijblijvend eerste gesprek, bel ons gerust 0515-435600.
Sneeker Nieuwsblad (september 2015)
Uit de Notarispraktijk. Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Karin Rientjes, notaris en Mfn-scheidingsmediator te Sneek.