Zoeken

Ouders leg je lening aan de kinderen vast!

Mijn moeder zei vaak: "Karin, kinderen heb je te leen, maar je hebt ze levenslang!" De zorg van een ouder voor het kind, hoe oud ook, blijft altijd. Ook als een kind financieel een steuntje in de rug nodig heeft. Ouders willen graag helpen, maar willen daarnaast het ene kind liever niet bevoordelen boven het andere.

Een recente uitspraak van de rechtbank was voor mij aanleiding om deze maand over de lening aan een kind te schrijven. Hierover zo dadelijk meer. Hierna volgen eerst een paar overdenkingen:

Niets op papier?

In mijn praktijk hoor ik vaak dat ouders geld uitlenen aan hun kind en ook wel afspreken dat het kind maandelijks op de lening zal aflossen. Soms wordt ook afgesproken dat het kind rente zal betalen, ook al om de andere kinderen niet te benadelen. Deze afspraken staan lang niet altijd op papier. Hoe te handelen als het kind de rente niet voldoet of de aflossingstermijnen niet betaalt? Je wilt liever geen ruzie met het kind door de betaling op te eisen, dus laat je het er maar bij zitten. Wat, als de ouders komen te overlijden? Hoe bewijzen de andere kinderen dan dat hun broer of zuster de geldlening nog moet terugbetalen en hoe bewijst het kind dat de lening heeft ontvangen bijvoorbeeld dat die lening al is afgelost?

In het erfrecht kennen we de gedwongen schuldtoerekening. Dit houdt in dat de geldlening die het kind heeft mogen ontvangen gedwongen in mindering wordt gebracht op zijn erfdeel. Dan is het belangrijk dat bewezen kan worden wat de hoogte van het nog verschuldigde bedrag is. Je wilt immers ruzie hierover tussen je kinderen voorkomen.

Wat, als je aan je dochter geld voor de woning van haar en haar vriend hebt geleend en je dochter komt onverhoopt te overlijden. Hoe zit het dan met de rechten die de vriend dan eventueel heeft?

Lening belast?

De ouders vergeten ook vaak de vordering die zij wegens de geldlening op hun kind hebben als vermogen in box 3 voor de inkomstenbelasting op te geven. Als het kind dan ineens de lening aflost, kan dit tot een naheffing met boete voor de ouders leiden.

Vaak zie je ook dat de lening door de ouders tegen geen of een te lage rente (lager dan 6%) wordt verstrekt. De fiscus ziet hierin een schenking die belast is als het bedrag boven de jaarlijkse vrijstelling voor de schenkbelasting van het kind uit komt.

Onderaan de ladder

Wanneer je als ouder het kind een aanmerkelijk bedrag hebt geleend voor de financiering van de woning, waardoor het kind geen lening meer bij de bank hoeft af te sluiten, doch het kind sluit nadien toch een hypothecaire lening af bij de bank, bijvoorbeeld om extra geld om handen te hebben, dan gaat de lening van de bank voor die van de ouder als het kind onverhoopt de bank niet betaalt.

Verjaring!

Nu terug naar de uitspraak van de rechtbank die ik hiervoor noemde. De rechtbank Noord-Nederland bepaalde vorige maand dat een lening die is verstrekt onder de voorwaarde dat deze altijd opeisbaar is met in achtneming van een opzegtermijn van zes maanden, kan verjaren als deze niet is opgevraagd binnen 20 jaar! Met andere woorden, het kind kan dan ineens stellen: "ja, ik heb een lening van mijn ouders gekregen, maar deze hoef ik niet meer terug te betalen omdat de vordering van de ouders is verjaard."

Mijn advies: ouders kom gerust even langs en praat vrijblijvend met ons over hoe u het een en ander het beste kan regelen. Tel. nr. 0515-435600. Een notariële akte is niet altijd nodig.

Uit de Notarisprakijk. De rubriek wordt verzorgd door mr. Karin Rientjes, notaris-mediator te Sneek. Sneeker Nieuwsblad c.s. juli 2016
(afbeelding credit: freeimages.com/photographer/timsmith-48124)

Vraag het #Voornaam

Vraag het Karin

Ongeplande gebeurtenissen hoef je niet onvoorbereid op je af te laten komen… Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

Stel jouw vraag

Raad en daad

Bij de meest bepalende en emotionele keuzes in je leven betrek je vaak de mensen die het dichtst bij je staan. Bij hen proef je het onvoorwaardelijke vertrouwen. Datzelfde gevoel willen wij je bezorgen bij het vastleggen van alle afspraken rond de keuzes die je maakt. Met raad en daad staan we je bij. Zo zorgen wij voor een stevige basis onder de toekomst van jezelf en je dierbaren.

Kom in contact

We zijn gevestigd in een monumentaal, maar modern pand. Direct tegenover het station van Sneek. Zowel met de trein, de bus, de auto, de fiets als lopend zijn we prima bereikbaar. Bovendien beschikken we over een eigen parkeerterrein en zijn we ook zeer toegankelijk als je minder goed ter been bent. Wip gerust eens bij ons binnen. Of bel of mail ons. We staan altijd voor je klaar!

Lid van: De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie Vereniging Ondernemingsrechtspecialisten Notariaat MfN-registermediators Vereniging van Mediators in het Notariaat
bel bericht bezoek facebook instagram linkedin mail search