Zoeken

Ooit een conflict gehad?

Als je het woord "conflict" hoort, wat komt er dan bij je op? Neem even de tijd om na te gaan wat dit bij jou oproept.

Waardoor ontstaan conflicten?


Doordat men zich niet aan de afgesproken regels houdt. Ook omdat een probleem te laat wordt onderkent en men liever de kop in het zand steekt. Soms is men bang voor de oplossing en vindt eigenlijk dat de ander het maar moet oplossen. Men is bang voor gezichtsverlies, is te trots om toe te geven en zegt dan heel stoer: ik bel mijn advocaat, "see you in court"!

Regels waar wij ons bijna nooit aan houden


Denk daarbij aan:

* respect hebben voor elkaar, de ander laten uitpraten en vooral luisteren. Luisteren kan erg moeilijk zijn. Voor luisteren naar elkaar is het van belang dat je hoort wat er gezegd wordt, dat je je eigen vooroordelen opzij zet en daadwerkelijk bereid bent om in de schoenen van de ander te stappen;

* proberen de ander te begrijpen in plaats van te laten zien wat jij allemaal voor goeds in huis hebt; stel vragen aan de ander in plaats van je eigen mening telkens voor het voetlicht te brengen; kortom heb werkelijke belangstelling voor de ander;

* probeer niet zelf als winnaar uit de bus te komen, maar probeer samen te winnen en met elkaar en niet tegen elkaar te denken en niet telkens "ja maar …" zeggen;

* probeer eerst eens het probleem goed te onderzoeken in plaats van meteen met oplossingen te komen die achteraf onbezonnen blijken te zijn;

* geef in nette termen aan wat je werkelijk denkt in plaats van eromheen te draaien. Wees kortom eerlijk.

Was dit herkenbaar? Wat is leuker?


Mooi zou zijn als mensen gaan zeggen:

* zullen we samen op zoek gaan naar een oplossing
* waar wij allebei blij van worden
* wie kan ons daarbij helpen?
* hoe houden wij de kosten laag?
* hoe voorkomen wij dat het verder escaleert, want vroegtijdig ingrijpen is altijd beter dan de boel eerst eens lekker te laten escaleren, ja toch?

De mediator

Het mooiste is natuurlijk als je zelf de eerste stap zet en het conflict onderling weet op te lossen. Maar soms is daarbij hulp van een deskundige nodig en zou het logisch moeten zijn dat men denkt aan mediation. Mediation is een vrijwillige vorm van conflictbemiddeling waarbij een neutrale bemiddelingsdeskundige, de mediator, de onderhandelingen tussen partijen begeleidt, teneinde vanuit hun werkelijke belangen tot gezamenlijk gedragen en voor ieder van hen optimale resultaten te komen.

Rechters verwijzen ook steeds vaker naar mediation. Mediation leeft ook behoorlijk bij de overheid. Zo is er op 10 juli jongstleden een wetsontwerp "De initiatiefwet mediation Van der Steur" ingediend bij de Kamer. Doel van de wet is ondermeer om regels te stellen om het gebruik van mediation te bevorderen ter voorkoming van de kostbare juridische procedures. Ook wenst men de mediators aan regels te binden. In Amerika is het zeer gebruikelijk dat eerst mediation moet zijn beproefd alvorens men naar de Rechtbank mag. Dat wil men in Nederland ook meer gaan invoeren.

Reeds thans verwijzen rechters al sneller naar een mediator

Rechters achten het namelijk maatschappelijk gezien beter dat partijen zelf naar een oplossing zoeken.

De toekomstige relatie is echt niet gediend met een vonnis.

Partijen krijgen door mediation de overtuiging dat samen winnen meer voldoening geeft.

De rechter wil meer en meer de verantwoordelijkheid voor het vinden van een oplossing terug leggen bij partijen. Is dit niet mogelijk, dan pas volgt er een rechterlijk vonnis.

Gebleken is dat 80% van de zaken waar men meteen voor mediation heeft gekozen slaagt ten opzichte van 60% waarbij de rechter partijen heeft verwezen naar een mediator. Dit komt doordat bij de rechtstreekse keuze voor mediation verdere escalatie van het geschil reeds in een vroeg stadium wordt vermeden.

Mijn motto derhalve: een conflict oplossen, hoe eerder hoe beter, maar beter laat dan nooit en regel het samen. Ervaring leert: mediation is helemaal zo gek nog niet en beslist iets van deze tijd.

Uit de Notarispraktijk sept. 2014. Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Karin Rientjes, notaris en (scheidings)mediator te Sneek.

Vraag het #Voornaam

Vraag het Karin

Ongeplande gebeurtenissen hoef je niet onvoorbereid op je af te laten komen… Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

Stel jouw vraag

Raad en daad

Bij de meest bepalende en emotionele keuzes in je leven betrek je vaak de mensen die het dichtst bij je staan. Bij hen proef je het onvoorwaardelijke vertrouwen. Datzelfde gevoel willen wij je bezorgen bij het vastleggen van alle afspraken rond de keuzes die je maakt. Met raad en daad staan we je bij. Zo zorgen wij voor een stevige basis onder de toekomst van jezelf en je dierbaren.

Kom in contact

We zijn gevestigd in een monumentaal, maar modern pand. Direct tegenover het station van Sneek. Zowel met de trein, de bus, de auto, de fiets als lopend zijn we prima bereikbaar. Bovendien beschikken we over een eigen parkeerterrein en zijn we ook zeer toegankelijk als je minder goed ter been bent. Wip gerust eens bij ons binnen. Of bel of mail ons. We staan altijd voor je klaar!

Lid van: De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie Vereniging Ondernemingsrechtspecialisten Notariaat MfN-registermediators Vereniging van Mediators in het Notariaat
bel bericht bezoek facebook instagram linkedin mail search