Zoeken

Liever trouwen onder de oude wet dan onder de nieuwe wet?

Bij trouwen komt heel wat kijken. Het laatste waar men aan denkt is het zetten van een kruisje op het formulier bij de Burgerlijke Stand waarbij men aangeeft onder de regels van de huidige wet te willen trouwen of toch onder de wet die gold vóór 1 januari 2018.

De nieuwe wet en de oude wet.

Wie nu trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, trouwt in een beperkte gemeenschap van goederen. Kort gezegd komt het erop neer dat wat je vóór het trouwen had, hou je en wat je daarna samen opbouwt valt in een algehele gemeenschap van goederen. Schenkingen en erfenissen blijven tot jouw privé vermogen behoren en worden niet gezamenlijk.

Dat deze nieuwe wet wat rariteiten in zich heeft en in de praktijk wel eens niet fijn kan uitpakken, daarover heb ik al eerder geschreven in diverse rubrieken. Zie hierover mijn website www.rientjesnotariaat.nl onder het hoofdstukje "Uit de Notarispraktijk".

Onder de oude wet is alles gezamenlijk en vallen erfenissen en schenkingen wél in de algehele gemeenschap van goederen. Op zich een als eenvoudig en veelal eerlijk aangevoelde regeling, maar ook dit huwelijksregime kent zijn hobbels, vooral als het misgaat met de relatie.

Waar zeg jij "Ja" tegen bij de ambtenaar van de Burgerlijke Stand?

Men realiseert zich vaak niet welke gevolgen het ja-woord op de grote dag kan hebben. Eigenlijk vindt men het wel best, onder het motto van "wat in de wet staat zal wel goed zijn". Dat de nieuwe wet met heel krappe meerderheid is aangenomen in het parlement weet men vaak niet, dus hoe breed gedragen is ons nieuwe huwelijksvermogensrecht eigenlijk?

Wil je om redenen van eenvoud toch trouwen in algehele gemeenschap van goederen onder het mom van "wat van jou is, is van mij en andersom en wij zien alles als van ons samen" dan moet je tegenwoordig huwelijksvoorwaarden bij de notaris maken. Dit brengt kosten met zich mee.

Nieuw concept wetsvoorstel om te trouwen in algehele gemeenschap van goederen zonder notaris.

De bedoeling van dit wetsvoorstel is dat stellen op een simpele en goedkope manier in algehele gemeenschap van goederen kunnen trouwen door dit de dag voor het huwelijk aan de ambtenaar van de Burgerlijke Stand door te geven. Daarmee sluit je de werking van de nieuwe wet uit. Eigenlijk vreemd dat zo kort na de invoering van de nieuwe wet er weer een voorstel komt om ook weer onder de oude wet te kunnen trouwen.

Volgens het wetsvoorstel kan heel eenvoudig op het trouwformulier met een kruisje worden aangevinkt dat men in algehele gemeenschap wenst te trouwen. Maar wat doe je eigenlijk als je dat kruisje zet? Wat voor gevolgen heeft dit voor jullie? Voor de trouw ambtenaar is in het wetsvoorstel geen rol tot voorlichting weggelegd. Dat kan ook niet, want daarvoor is een hele opleiding vereist. Hooguit wordt een folder meegegeven en wellicht het advies: wil je meer weten, loop dan even bij de notaris langs, die is deskundig op dit gebied.

Dit wetsvoorstel heeft heel wat onrust veroorzaakt in onze beroepsgroep, niet vanwege het feit dat de notaris dan niet kan verdienen aan het maken van huwelijksvoorwaarden voor degenen die juist in algehele gemeenschap wensen te trouwen, maar eerder omdat voor zo'n ingrijpende keuze een betere voorlichting van de trouwlustigen is gewenst. Hieraan moet echt worden gewerkt door de overheid.

In de tussentijd blijft mijn advies: bij het trouwen of het aangaan van een geregistreerd partnerschap, zeg eerst "ja" bij de notaris, alvorens "ja" te zeggen bij de ambtenaar van de Burgerlijke Stand!

Meer weten, bel ons gerust! tel.0515-435600

UIT DE NOTARISPRAKTIJK Sneeker Nieuwsblad c.s. maart 2018. Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Karin Rientjes, notaris-mediator te Sneek. (afbeelding credit: https://nl.freeimages.com/photographer/npiggy2-45862)

Vraag het #Voornaam

Vraag het Karin

Ongeplande gebeurtenissen hoef je niet onvoorbereid op je af te laten komen… Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

Stel jouw vraag

Raad en daad

Bij de meest bepalende en emotionele keuzes in je leven betrek je vaak de mensen die het dichtst bij je staan. Bij hen proef je het onvoorwaardelijke vertrouwen. Datzelfde gevoel willen wij je bezorgen bij het vastleggen van alle afspraken rond de keuzes die je maakt. Met raad en daad staan we je bij. Zo zorgen wij voor een stevige basis onder de toekomst van jezelf en je dierbaren.

Kom in contact

We zijn gevestigd in een monumentaal, maar modern pand. Direct tegenover het station van Sneek. Zowel met de trein, de bus, de auto, de fiets als lopend zijn we prima bereikbaar. Bovendien beschikken we over een eigen parkeerterrein en zijn we ook zeer toegankelijk als je minder goed ter been bent. Wip gerust eens bij ons binnen. Of bel of mail ons. We staan altijd voor je klaar!

Lid van: De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie Vereniging Ondernemingsrechtspecialisten Notariaat MfN-registermediators Vereniging van Mediators in het Notariaat
bel bericht bezoek facebook instagram linkedin mail search