UIT DE NOTARISPRAKTIJK aug 2010. Deze rubriek wordt verzorgd door Rientjes Notarissen te Sneek
Lastpakken in je flatgebouw. Tja, wat doe je daar mee?
Eind vorig jaar deed zich een situatie voor waarbij een bewoner van een appartement zoveel geluidsoverlast en vernieling had veroorzaakt aan de gemeenschappelijke eigendommen van de mede flateigenaren, dat de vereniging van eigenaren het helemaal beu was. Bovendien had deze flatbewoner al jaren achterstand in zijn bijdrage aan de servicekosten, waardoor de vereniging van eigenaren de kosten van de gezamenlijke verzekering van het gebouw en het onderhoud van het gebouw droeg. De vereniging zag zich uiteindelijk als uiterste maatregel genoodzaakt om hem, conform het splitsingsreglement, het gebruik van zijn woning te ontzeggen.
De vereniging van eigenaren heeft hem meermalen schriftelijk en mondeling gevraagd de kapotte ruiten en deuren te herstellen en om zijn servicekosten te voldoen. De man had echter lak aan dit alles. De ontzegging van de toegang tot zijn woning kon hij dan ook niet waarderen. Hij ging hiertegen in beroep bij de rechter. Hij vond het wel erg ver gaan en in strijd met alle redelijkheid en billijkheid dat hem de toegang tot zijn woning was ontzegd waardoor hij op straat stond. De rechter stelde de vereniging echter in het gelijk. De omvang van de vernielingen, de geluidsoverlast, de vele waarschuwingen en de politierapporten die een periode bestreken van circa drie jaren waren voor de rechter afdoende bewijs. De toegang tot zijn woning zou hij pas weer krijgen als hij aan al zijn verplichtingen zou voldoen.
Waarom eigenlijk dit verhaal? Om aan te geven dat het goed is dat er een actieve vereniging van eigenaren is. Gezamenlijk kun je beter optreden dan individueel. Bovendien geeft het splitsingsreglement je meer handvatten om op te treden. Hierin is het "juridische fundament" van de vereniging van eigenaren vastgelegd. Zo wordt daarin onder meer vermeld hoe de kosten worden verdeeld. Daarnaast is het economisch zeer verantwoord dat die vereniging er is en ook werkt. Een goed meerjaren onderhoudsplan en het sedert 1 mei 2008 wettelijk verplichte reservefonds voor dit onderhoud is wezenlijk. Het impliceert bovendien een meerwaarde van uw woning.
Maar hoe vaak kom je niet tegen dat de vereniging slapende is. Ieder verzekert in dat geval zijn eigen woning en een ieder moet zich redden met achterstallig onderhoud. U bent immers met z'n allen eigenaar van het hele gebouw en hebt zelf slechts het exclusieve recht tot gebruik van één van de appartementen met berging/parkeerplaats. Zorg dat er een vereniging is die een goede gezamenlijke verzekering regelt. Bij brand in het gebouw zijn de gevolgen anders niet te overzien. Welke verzekeraar dekt wat? U zult zien dat u bij calamiteiten in de regel met de gebakken peren blijft zitten. Bovendien bent u lid van de vereniging van eigenaren en in die zin verantwoordelijk, lees: aansprakelijk, voor het goed functioneren daarvan.
Bent u eigenaar van een dergelijke slapende vereniging en wenst u nadere inlichtingen over hoe u weer leven in de brouwerij kunt bewerkstelligen, kom gerust langs.