Mogelijk heeft u al uw cijfers reeds bij uw accountant afgeleverd voor het opmaken van de jaarrekening of heeft u zelf al uw jaarrekening opgemaakt. Dit geldt ook voor de belastingaangiften die gedaan moeten worden. Eigenlijk heeft menig ondernemer op dit moment al aardig zicht op zijn cijfers over het afgelopen jaar.
Vraagje: heeft u het verrekenbeding als opgenomen in de huwelijksvoorwaarden ook al geregeld?
O ja, dat is ook zo. Je moest nog iets regelen met je echtgenoot tussen het eten van die oliebol en het afsteken van het vuurwerk. Dat heeft uw notaris u toen bij het tekenen van de akte van huwelijksvoorwaarden nog zó op het hart gedrukt. Maar, ervaring leert: dát moment is te vroeg, want de cijfers van het bedrijf zijn dan nog niet gereed en voor wat betreft de uitvoering van het beding tot verrekenen van onverteerde inkomsten, zijn wij vaak slechte boekhouders. De verrekening gebeurt vaak gewoonweg niet en dat heeft bij een scheiding verstrekkende gevolgen.
Doel van de huwelijksvoorwaarden achterhaald?
De meeste ondernemers kiezen ervoor om voorafgaand aan hun huwelijk (of geregistreerd partnerschap) huwelijksvoorwaarden op te stellen.
Naast de afscherming van het privévermogen van de ondernemer en de echtgenoot in geval van faillissement van het bedrijf, beoogt de ondernemer te voorkomen dat in geval van een onverhoopte echtscheiding de andere echtgenoot aanspraak kan maken op de onderneming.
In het verleden viel de keuze vaak op huwelijksvoorwaarden waarbij de vermogens gescheiden waren, maar het inkomen dat niet werd besteed aan de kosten van de huishouding met elkaar wordt verrekend. Dit, op grond van het periodieke verrekenbeding.
Door het niet naleven van het periodieke verrekenbeding is het mogelijk dat het gehele vermogen, inclusief de waarde van (de aandelen van) een onderneming, aan beide echtgenoten toekomt en bij een echtscheiding alsnog moet worden verdeeld!
U had dan net zo goed geen huwelijksvoorwaarden kunnen hebben.
Het periodiek verrekenbeding is enerzijds wel eerlijk, maar anderzijds kan het beter worden afgeschaft, zeker als u niet stipt bent in het nakomen ervan.
Stel uw onderneming veilig, hoe?
U kunt uw huwelijksvoorwaarden eenvoudig via de notaris laten aanpassen zonder dat de toestemming van de rechtbank nodig is. Dat scheelt ten opzichte van de situatie van voor 2012 in tijd en kosten.
Finaal verrekenbeding
In de huwelijksvoorwaarden kunt u vaststellen dat aan het einde van het huwelijk het door u en uw echtgenoot aangewezen vermogen verdeeld wordt alsof dat vermogen in een algehele gemeenschap van goederen zou zijn gevallen. U kunt daarbij bepalen dat de waarde van het ondernemingsvermogen of de waarde van de aandelen in uw BV niet zullen worden verrekend. Ook ander vermogen kan worden uitgesloten (bijvoorbeeld erfenissen en schenkingen).
Anderzijds biedt het periodiek verrekenbeding wel een oplossing om geld buiten een onverhoopt faillissement te houden. De vraag is dan of het beding niet tóch moet worden gehandhaafd?
Hoe u en uw echtgenoot tegenover de verschillende mogelijkheden staan die in uw huwelijksvoorwaarden kunnen worden opgenomen verdient bijzondere aandacht. Ieder stel heeft wat dat betreft een eigen kijk op wat de inhoud van zijn/haar eigen huwelijksvoorwaarden zal moeten zijn. Ervaring leert dat u wat dit betreft zeker geen 'druk op de knop geval' bent. Dat laatste verdient u als echtgenoten niet en dat verdient uw onderneming ook niet.
Vaststellingsovereenkomst
Ik adviseer ondernemers om in ieder geval bij akte vast te stellen wat de andere echtgenoot nog tegoed heeft vanwege de niet verrekende inkomsten. Het bedrag dat uitgekeerd zou moeten worden mocht het huwelijk onverhoopt eindigen, levert dan geen vragen en langdurige rechtszaken op.
Mijn advies: stap pro-actief op uw accountant af en laten we in gezamenlijk overleg de boekhouding, ook wat dit aspect betreft, op orde brengen.
Ondernemend Súdwest-Fryslân rubriek maart 2014.