UIT DE NOTARISPRAKTIJK SNEEKER NIEUWSBLAD JULI 2008
Het voorjaar en de zomer zijn bij uitstek trouwmaanden. Ook krijgen wij tijdens deze maanden steeds vaker voor de grote dag bruid en bruidegom op bezoek. Toch maar even informeren of zij niets iets moeten regelen wat huwelijksvoorwaarden betreft of zo. Ik roep dan altijd heel beslist dat het zeker wijs is om huwelijkse voorwaarden te maken. Voor als. Je weet immers maar nooit waar het goed voor is.
Ik ben zelf ooit in gemeenschap van goederen gehuwd. Wij waren toen arme studenten waarvoor het huwelijk de oplossing was om meneer het leger uit te krijgen in een tijdperk waar de banen niet voor het oprapen lagen. Voorwaarde om de zo gewenste baan te krijgen, was om te trouwen en te zorgen dat de man kostwinnaar werd. Ik gaf indertijd, waar ik net ruim een jaar werkte, mijn baan op en werd werkstudent op een notariskantoor. Dus door toedoen van het leger ben ik het notariaat ingerold. Mijn nieuwe baas hoorde van mijn trouwplannen en gaf nog het advies op huwelijksvoorwaarden te trouwen. Dat vond ik beslist niet nodig. Wij hadden immers geen vermogen, alleen maar studieschulden. Een eigen bedrijf, daar dachten wij beslist niet aan.
Dat wij door allerlei omstandigheden binnen tien jaar ondernemer werden hadden wij nooit kunnen bevroeden toen wij trouwden. Toch maar huwelijksvoorwaarden maken, want stel je voor dat de een of de andere failliet mocht gaan. Dan trek je elkaar het faillissement in.
De procedure die wij moesten bewandelen leek haast op die van echtscheiding vonden wij toen. Wij moesten alles wat wij hadden bij akte verdelen, er moest toestemming komen van de Rechtbank en de huwelijksvoorwaarden moesten worden opgemaakt. Al met al was het best wel een kostbare zaak. Achteraf bezien hadden wij beter meteen op huwelijksvoorwaarden kunnen huwen. Dat was veel goedkoper geweest en bovendien: baat het niet, dan schaadt het ook niet. Qua onderlinge verhouding wijzigde er ook niet zoveel. De inkomsten worden gedeeld en ieders vermogen is veilig gesteld mocht een van beiden ooit zakelijk in noodweer terecht komen.
Maar hoe nu als je geen plannen hebt om een eigen bedrijf te beginnen? Ook dan adviseer ik huwelijksvoorwaarden te maken. Waar je niet graag aan denkt als je in het huwelijksbootje stapt is echtscheiding. Statistisch gezien vindt er bij één op de drie huwelijken een echtscheiding plaats. Heb je gewoon je vermogen gesplitst, dan is in financieel opzicht de echtscheiding aardig vlot geregeld.
Daarnaast worden er wel eens motieven aangevoerd als financiële onafhankelijkheid van elkaar. Ieder is baas over zijn/haar eigen vermogen. Door te trouwen in algehele gemeenschap van goederen, worden de schulden van de een opeens ook de schulden van de ander. Dit zie je vaak gebeuren met dikke studieschulden of bedrijfsschulden. Wil je dat wel?
De gemeenschap van goederen is op zich een prachtig systeem. Alleen al vanwege zijn eenvoud. Maar gaat het mis, dan kan het wel eens goed misgaan. Kortom, huwelijksvoorwaarden maken, wel doen. Voor als.