Zoeken

Huis kopen vóór 1 januari 2013?

De woningmarkt leeft momenteel weer! Het is voor onze economie te hopen dat dit ook het geval zal zijn na 1 januari 2013. Gebleken is dat menigeen dit jaar nog de stap neemt toch een woning te kopen.

Waarom nu nog snel een woning kopen?

Dit heeft te maken met de nieuwe financieringsregels die per 1 januari 2013 in werking zullen treden (mits de Eerste Kamer niet anders zal bepalen; dit is op het moment van het schrijven van dit artikel nog niet bekend).

106% financieren

Er kan thans nog 106% van de waarde van de woning worden gefinancierd bij een bank. Over 6 jaar is dit nog "slechts" 100%. Het percentage daalt de komende tijd jaarlijks met 1 procent. Een koper zal over 6 jaar van de overdracht uit eigen middelen moeten financieren. Kopers kunnen dus nu nog een hogere hypothecaire lening krijgen.

Op annuïteitenbasis in plaats van aflossingsvrij

Om renteaftrek te kunnen krijgen, zal vanaf 1 januari 2013 de hele lening moeten zijn afgelost binnen 30 jaar. Dit moet tenminste op annuïteiten basis. Thans is het mogelijk 50% aflossingsvrij te lenen en 50% in de vorm van een spaarhypotheek. Bij een lening op annuïteitenbasis betaal je een vast bedrag dat bestaat uit rente en uit aflossing. Aan het begin van de looptijd betaal je weinig aflossing en veel rente en aan het eind van de looptijd is het precies andersom. Dit betekent dat de hypotheekrenteaftrek steeds minder wordt, zodat de netto maandlasten hoger worden.

Hoe met de restschuld?

Een restschuld bij verkoop van de eigen woning kan men op grond van de restschuldfaciliteit mee financieren in de nieuwe hypothecaire lening. De rente op deze restschuld blijft 10 jaar lang aftrekbaar. Deze faciliteit geldt vanaf 29 oktober 2012 tot en met 31 december 2017. Dit geeft de verkoper de mogelijkheid de schuld in 10 jaar af te lossen. De overheid hoopt hiermee de burgers een zetje in de rug te geven om de eigen woning ondanks de restschuld te verkopen.

Verder is de regeling dat je gedurende drie jaar over zowel de oude als de nieuwe woning de rente mag aftrekken. In 2014 wordt deze regeling van drie jaar weer teruggebracht naar 2 jaar.

Moet de huidige aflossingsvrije hypotheek nu verplicht afgelost worden?

Nee, de overheid wenst niet te tornen aan de langdurige financiële verplichtingen die men in het verleden is aangegaan. Met andere woorden: u kunt uw bestaande hypothecaire lening qua rente aftrek gewoon meenemen naar de nieuwe woning. Alleen als er meer wordt geleend dan de bestaande lening, moet op het meerdere tenminste op annuïteitenbasis worden afgelost.

Voor 31 december 2012 koopcontract tekenen?

Reden is dat voor al deze aankopen meer geleend kan worden op basis van de thans nog bestaande ruimere hypothecaire regels. Als maar voor 12 uur 's nachts op 31 december 2012 een normaal koopcontract is gesloten, geldt deze regeling.

Hoe na 1 januari 2013?

Is het erg dat er afgelost moet gaan worden in die 30 jaar? Voordelen zijn:
* men doet aan vermogensopbouw; vermogen dat ook weer beleend kan worden voor het onderhoud van de woning, immers, de woningprijzen zullen vermoedelijk niet meer stijgen; er ontstaat nauwelijks meer overwaarde om verbouw en onderhoud te financieren;
* op lange termijn helpen wij hiermee ons nageslacht: men erft mogelijk meer doordat de hypotheekschuld op de woning grotendeels afgelost zal zijn;
* de woningen zullen nog in waarde gaan dalen verwacht men (ca. 8% volgend jaar); vanuit dat oogpunt komt aankoop binnen handbereik;
* de eerste jaren behoudt men nog steeds een aanzienlijke rente aftrek (becijferd is: het eerste jaar ca. 98,5% aftrek en na 5 jaar nog ca. 92% afhankelijk van de hoogte van het rentepercentage);
* de rente is nog relatief laag;
* de overdrachtsbelasting blijft 2% in plaats van 6% (hopelijk wordt die een keer afgeschaft)
en bedenk: in lyk man is in ryk man!

Uit de Notarispraktijk Sneeker Nieuwsblad c.s. dec. 2012
 

Vraag het #Voornaam

Vraag het Karin

Ongeplande gebeurtenissen hoef je niet onvoorbereid op je af te laten komen… Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

Stel jouw vraag

Raad en daad

Bij de meest bepalende en emotionele keuzes in je leven betrek je vaak de mensen die het dichtst bij je staan. Bij hen proef je het onvoorwaardelijke vertrouwen. Datzelfde gevoel willen wij je bezorgen bij het vastleggen van alle afspraken rond de keuzes die je maakt. Met raad en daad staan we je bij. Zo zorgen wij voor een stevige basis onder de toekomst van jezelf en je dierbaren.

Kom in contact

We zijn gevestigd in een monumentaal, maar modern pand. Direct tegenover het station van Sneek. Zowel met de trein, de bus, de auto, de fiets als lopend zijn we prima bereikbaar. Bovendien beschikken we over een eigen parkeerterrein en zijn we ook zeer toegankelijk als je minder goed ter been bent. Wip gerust eens bij ons binnen. Of bel of mail ons. We staan altijd voor je klaar!

Lid van: De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie Vereniging Ondernemingsrechtspecialisten Notariaat MfN-registermediators Vereniging van Mediators in het Notariaat
bel bericht bezoek facebook instagram linkedin mail search