UIT DE NOTARISPRAKTIJK Sneeker Nieuwsblad aug. 2009
Het leven kenmerkt zich door zijn ups en downs. Natuurlijk zit niemand op de downs te wachten. Het overkomt je. In deze bijdrage zal ik het gaan hebben over de invloed van de kredietcrisis op het financiële gebeuren binnen het huwelijk. Mag ik u het verhaal meegeven van de witlofkweker en zijn vrouw.
De witlofkweker en zijn vrouw waren in gemeenschap van goederen gehuwd. De kweker had voor zijn bedrijf een lening gesloten bij de bank, een schuld van ruim 1 miljoen euro. Hij is de lening zelf aangegaan, de handtekening van zijn vrouw had hij niet nodig. De vrouw is in loondienst en heeft een aardig eigen inkomen. Daarnaast heeft zij van haar ouders een schenking gehad van € 250.000. Haar ouders hebben bij akte vastgelegd dat deze schenking niet zal vallen in een gemeenschap van goederen (via een privé-clausule) en hebben het bedrag gestort op een speciaal daartoe geopende rekening op naam van de vrouw. De kweker raakt in financiële nood. De bank eist zijn geld en wil dit verhalen op de kweker zijn privé-vermogen en op de gemeenschap van goederen. Wat zijn de gevolgen:
Alle goederen van de kweker en zijn vrouw worden betrokken in het faillissement van de kweker. De schenking van de vrouw is echter veilig. Gelukkig kan de bank daar niet aankomen, omdat de ouders destijds geschonken hadden onder privé-clausule, de schenking nog op een aparte rekening van de vrouw stond waardoor het niet is vermengd met de gemeenschap en het geld tevens niet aan de gemeenschap was besteed. Het probleem dat echter wel resteerde was dat ook het inkomen van de vrouw in het faillissement viel.
Wat te doen? De kweker en zijn vrouw kunnen alsnog huwelijksvoorwaarden maken. Daarmee is niet alles opgelost, want dan moet eerst de gemeenschap van goederen worden verdeeld. Ieder zou de helft moeten krijgen, maar dan zou de vrouw de helft van die schuld aan de bank meekrijgen. Dit is niet gewenst, ook met het oog op haar privé-vermogen (de schenking). De vrouw heeft nog een keuze en dat is afstand doen van de gemeenschap. Hierdoor doet ze wel afstand van alle goederen in die gemeenschap, maar is niet meer in privé (denk aan de schenking) aansprakelijk voor de schuld die de kweker zelf was aangegaan. De vrouw haar toekomstige inkomen is veilig en haar schenking van de ouders ook. De kweker krijgt alle goederen uit de gemeenschap, maar zal daarmee eerst het faillissement moeten afronden.
Zelfs in een gemeenschap van goederen in financiële crisis, zijn er nog keuzes te maken, die voorkomen dat een heel gezin wordt meegetrokken in het financiële wel en wee van de ondernemer.
Makkelijker was geweest dat de witlofkweker en zijn vrouw vooraf de huwelijksvoorwaarden hadden gesloten. Hierin kan ook de mogelijkheid van een eventueel faillissement worden meegenomen, zodat het vermogen van één van de echtgenoten 'veilig' blijft.
De moraal van het verhaal: kom niet in de omstandigheid van de witlofkweker, maar zorg van te voren dat u het huwelijksvermogen goed op de rit hebt staan. Laat uw situatie door de notaris toetsen, of u nu wel of niet op huwelijksvoorwaarden bent gehuwd, wel of geen besloten vennootschap hebt, sterker nog: wel of geen bedrijf hebt of wel of niet in een echtscheidingssituatie verkeert. Het luistert echt nogal nauw. Kortom: kom vrijblijvend even langs.