Woonoffensief
Op 15 februari jongstleden hebben wij als kantoor in Sneek mee mogen doen aan Woonoffensief Fryslân, georganiseerd door veel gemeenten in onze provincie. Het Woonoffensief, met al haar interessante aanbiedingen, loopt nog door tot 15 maart 2014. Doel van het Woonoffensief is om de woningmarkt een boost te geven met name voor starters.
Vier methoden om uw kind te helpen
U hoort en leest vaak dat het voor starters lastig is om aan een woning te komen. Ouders vragen ons regelmatig hoe zij hun kind het beste kunnen helpen op de startersmarkt. Er zijn ongeveer vier methoden denkbaar.
1. Woning kopen voor uw kind. In studentensteden zie je vaak dat enigszins vermogende ouders wiens kind gaat studeren, wel eens een woning voor hun kind kopen. Zij verhuren deze woning dan als studentenhuisvesting aan het kind en aan medestudenten. Op deze wijze doet hun vermogen meer rendement dan als het geld op een spaarrekening staat. Als er minder spaargelden zijn, maar de ouders hebben wel een ruim inkomen (en overwaarde op het eigen huis), kan via een hypothecaire geldlening de woning voor uw kind worden gefinancierd. Let op: u heeft dan geen renteaftrek op de financiering van deze tweede woning. De huur die u ontvangt van uw kind maakt dit doorgaans weer goed. Maar niet alleen voor studentenhuisvestiging kom je deze constructie tegen. Ook ingeval een kind gaat scheiden en nieuwe huisvesting nodig heeft of bij andere (woning-)nood van het kind, helpen de ouders op deze wijze wel eens een handje. Let op: de huur die uw kind betaalt dient marktconform te zijn (6% van de waarde van de woning op jaarbasis!). Dit kan wel eens gevolgen hebben voor de woontoeslag (lees: huursubsidie) voor het kind.
2. Schenken van (een deel van) de koopsom aan uw kind. Heeft u voldoende geld voorhanden, dan kan worden overwogen om aan uw kind een deel van de koopsom te schenken. Belastingvrij kan € 5.229 worden geschonken. Dat zet op zich niet zoveel zoden aan de dijk. Tot 31 december 2014 kan zelfs
€ 100.000 belastingvrij aan uw kind worden geschonken. Niet alleen door ouders, maar ook door grootouders en suikerooms en -tantes, eigenlijk door iedereen. Zie over deze mogelijkheid van schenken ook mijn vorige rubriek gepubliceerd in januari jongstleden in deze krant en op mijn website (www.rientjesnotariaat.nl). Van belang is wel om bij akte vast te stellen of deze schenking als een voorschot van uw kind op de erfenis dient te worden gezien of niet en om vast te stellen dat de schenking niet aan de partner van uw kind toekomt. Verder scheelt het nu schenken van een ton of minder 10-20% in de erfbelasting bij ouders-kinderen en 30-40% bij de suikeroom of tante. Daarnaast betaalt u minder inkomstenbelasting in box 3 en kan het schelen voor de eigen bijdrage voor de AWBZ mocht u in een verpleeg- of verzorgingshuis komen.
3. Lenen van de koopsom aan uw kind. Indien uw kind de financiering net niet rond kan krijgen bij de bank, kunt u uw kind het verschil lenen. Banken willen dan wel graag zien dat u de rente die uw kind u moet betalen ook weer terugschenkt aan het kind.
De lening die u aan uw kind schenkt moet sedert 2013 wél tenminste in een annuïtaire leenvorm gegoten zijn, net zoals bij de bank, en uw kind dient van de geldlening melding te maken bij de Belastingdienst. Dit is van belang omdat uw kind de rente anders niet kan aftrekken. We bevelen aan om de lening in een notariële hypotheekakte vast te leggen om ook naar eventuele andere kinderen en schuldeisers van uw kind zekerheid voor het geleende bedrag te hebben.
Soms lenen ouders het kind het geld tegen een hogere rente dan bij de bank: het kind kan deze rente aftrekken en de ouders krijgen zo meer rendement op hun vermogen.
4. Borg staan voor uw kind naar de bank toe. Doordat de bank meer zekerheid heeft als zij zich ook op u kan verhalen als uw kind niet mocht nakomen, is zij vaker bereid om aan uw kind een hogere lening te verstrekken.
Toch zien wij de laatste tijd dit soort leningen minder omdat de eisen van de bank zijn aangescherpt wat dit soort generatieleningen betreft.
Kopersmarkt
U heeft het vast vaker gehoord: het is momenteel een kopersmarkt. Wellicht heeft uw kind met de hulp van paps en mams toch de tijd om zich te oriënteren? Heeft u vragen, óók over de inhoud van een te tekenen koopcontract, kom gerust vrijblijvend langs voor hulp en inlichtingen.