Bij het overlijden van je echtgenoot of partner weet je, hoe moeilijk het ook lijkt, dat je op een gegeven moment verder moet met je leven. Mooi is het als je een nieuwe levenspartner weet te vinden waarmee je wilt trouwen of samenwonen. Dit geluk zou de overledene je ook ongetwijfeld toegewenst hebben.
In geval van een zogeheten langstlevende testament, of door de wet, wordt de verzorging van de langstlevende geregeld. Bij overlijden van je partner gaat vaak al diens vermogen naar jou, maar er ontstaat ook een vordering, een schuld, aan je kinderen ter waarde van hun erfdeel. Dat hoeft meestal pas te worden uitgekeerd als jij overlijdt, dus als langstlevende merk je daar vaak niet veel van. Maar als je verder gaat met een nieuwe partner, is het belangrijk om die vorderingen niet te vergeten!
Alles goed geregeld?
Wat men vaak vergeet is om vast te stellen hoe groot die vorderingen zijn die de kinderen hebben of men wil voor de vaststelling hiervan geen kosten maken. Ingeval van het overlijden van de langstlevende ouder ontstaat dan pas de noodzaak om de erfdelen van de kinderen uit het eerste huwelijk vast te stellen. Om de waarde van de nog aanwezige goederen vast te stellen zoals die was ten tijde van het overlijden van de eerste ouder is lastig, wellicht onmogelijk. Bovendien leidt het reconstrueren van wat er toen was vaak tot onderlinge onmin én een behoorlijke kostenpost.
Het advies: Laat kort na het overlijden van de eerste ouder een bij voorkeur notariële boedelbeschrijving opstellen om keihard vast te stellen hoe groot de vorderingen van de kinderen zijn. Dit leidt op de lange termijn doorgaans tot een besparing. Dan wordt ook meteen duidelijk of er nog erfbelasting verschuldigd is; nog een "verrassing" die je je erfgenamen kan besparen.
Stiefouder de pineut.
De stiefouder kan wel eens voor een zeer onaangename verrassing komen te staan als de stiefkinderen bovenstaande vordering bij jou overlijden meteen opeisen. Als het vermogen voor het grootste deel in de bakstenen zit, kan het zelfs zijn dat de stiefouder gedwongen wordt om het huis te verkopen om die vordering te kunnen betalen. Het advies is dan ook om hier terdege rekening mee te houden. Zorg dat er geld achter de hand blijft om de kinderen uit te betalen. Het kan zelfs zijn dat in het langstlevende testament van de eerstoverleden ouder een zogenaamd rentebeding was opgenomen. Een fiscaal gunstige bepaling als je geen partner meer hebt! Maar in de situatie zoals hierboven is beschreven kan door een rentebepaling het vermogen van de langstlevende ouder inmiddels volledig zijn uitgehold, waardoor er voor de stiefouder helemaal niets overblijft. Sterker nog, het kan zelfs zijn dat de stiefouder de hierdoor opgelopen vorderingen van de kinderen met eigen geld zal moeten betalen. Het advies aan een stiefouder is dan ook: altijd beneficiair aanvaarden!
Heeft u vragen over het vorenstaande, bel ons gerust 0515-435600.
Uit de Notarispraktijk. Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Karin Rientjes, notaris en scheidingsmediator te Sneek. Sneeker Nieuwsblad c.s september 2017 (afbeelding credit: http://nl.freeimages.com/photographer/FlyCat-48495)