Zoeken

Gulle gevers mag het één tonnetje of minder zijn?

Dagelijks krijgen wij vragen over de (on)mogelijkheden rondom het schenken van het tijdelijk extra van belasting vrijgestelde bedrag van E 100.000.

Wat wij nog niet weten bij het aanleveren van deze rubriek is of die ton ook nog in 2014 mag worden geschonken. Wat wel duidelijk is: schenkingen gedaan in de periode vanaf 1 oktober 2013 tot en met 31 december 2013 vallen sowieso onder de extra vrijstelling. Wellicht een overweging waard om tóch nog iets te doen vóór 31 december aanstaande?

Het nu belastingvrij schenken scheelt het kind al snel 10-20% erfbelasting later en betekent onmiddellijk een lagere maandlast bij het kind over de eigen woninglening. Bovendien is de ouder geld kwijt dat mogelijk in aanmerking zou worden genomen voor de eigen bijdrage voor de AWBZ. Anderzijds: het moet wel geld zijn dat u kunt missen.

De vragen die ons gesteld worden, zijn divers van aard:

Moet het persé een bedrag van E 100.000 zijn en mag dat ook anders dan via een daadwerkelijke overschrijving van de bank of in contanten worden geschonken?

Het te schenken bedrag mag ook lager zijn dan E 100.000. Het is maar wat u wilt missen.

In feite moet het bedrag daadwerkelijk worden overgemaakt op de rekening van degene die de schenking krijgt (de begiftigde) onder de voorwaarde dat hij dit bedrag gebruikt voor de aflossing van de leenschuld op de woning of voor de aanschaf van een woning.
Het is ook mogelijk dat als u aan de begiftigde (die ik hierna ook gemakshalve maar 'het kind' noem) geld voor de financiering van diens woning heeft geleend, u op die lening belastingvrij kwijtscheldt.

Mag de ton uitsluitend worden geschonken aan een kind tussen de 18 en 40 jaar?

Voor de gewone grote schenkingen (E 24.676 en E 51.407) geldt inderdaad die leeftijdsbeperking. Voor de schenking van een ton geldt geen leeftijdsbeperking. Dus ook kinderen die ouder zijn dan 40 jaar, mogen gewoon die schenking ontvangen.

Bovendien: iedereen mag aan iedereen die ton schenken, of het nou de buurman of een suikeroom, het maakt niet uit, als het geld maar besteed wordt aan de eigen woning.

Het geld moet worden aangewend voor de verkrijging van een eigen woning of een aandeel daarin, de aflossing van eigen woningschuld of van een restschuld die er nog over is bij de verkoop van een eigen woning. Mag het geld ook over meerdere jaren worden geschonken bijv. in 2013 en 2014?

In het wetsvoorstel staat dat de schenkingsvrijstelling voor slechts één kalenderjaar wordt verhoogd tot E 100.000. Dit impliceert dat als de schenking in 2013 is gedaan onder de voorwaarde dat daarvan een huis wordt gekocht, dat dat huis ook dit jaar moet worden gekocht! Bij de verbouwing is toegestaan dat het huis wordt verbouwd in 2013 of in de twee daaropvolgende jaren. Let op dat u bij het doen van de schenking stelt dat het bedrag is overgemaakt onder de opschortende voorwaarde van het aanwenden van het bedrag voor aankoop van het huis of aflossing van de hypotheekschuld c.q. de restschuld.

Boetevrij aflossen?

Doorgaans mag 10 tot 20% boetevrij op een lening worden afgelost van de bank. Bekend is dat er bij de Rabobank, de SNS Bank, de ABN Amro en de ING Bank mogelijkheden zijn om boetevrij af te lossen als gebruik wordt gemaakt van de schenkingsvrijstelling. Bij de Rabobank en de SNS Bank kan geheel boetevrij worden afgelost. Bij de andere twee genoemde banken alleen voor het bedrag dat de woning 'onder water staat'.

Mag ik naast de kleine schenking (E 5.141) ook die ton schenken dit jaar?

Niet als u het gehele bedrag belastingvrij wilt schenken. U mag dit jaar tot maximaal een ton belastingvrij schenken, dat is inclusief die E 5.141. De ton vult aan wat vrijgesteld geschonken is. Bij ouders die eerder aan hun kinderen de zogenaamde grote schenking hebben gedaan (de E 24.676 of de E 51.407: cijfers 2013) moet van die ton het bedrag van die grote schenking worden afgetrokken.

Mag elke ouder aan elk kind een ton schenken?

Als de eigen ouders van het kind elk een ton aan het kind schenken, dan is alleen één ton vrijgesteld van schenkbelasting. Dit geldt ook als de ouders gescheiden zijn. Wel mogen de schoonouders aan hun eigen kind ook die ton schenken, waardoor er door het kind en het schoonkind twee ton is ontvangen.

Is het huis van uw schoonzoon en dochter tezamen en wilt u alleen uw dochter die ton schenken, dan kunt u op de schenking een uitsluitingsclausule zetten. Dit maakt voor de vrijstelling niet uit.

Hoe zit het met de partner van het kind? Wat als u maar 1 van de kinderen schenkt? Moet de schenking bij notariële akte plaatsvinden? 

U kunt vaststellen dat de schenking buiten elke gemeenschap van goederen valt. Om ongelijkheid bij kinderen tegen te gaan, kunt u bepalen dat het kind de schenking in uw nalatenschap inbrengt. Het kind krijgt dan minder uit de erfenis.
Een notariële akte is niet strikt nodig. Wel is van belang dat de voorwaarde(n) waaronder de schenking wordt gedaan, worden vermeld bij de schenking. Voorts moet bij de fiscus aangifte worden gedaan om de vrijstelling te verkrijgen. Om bewijs van de voorwaarde(n) te kunnen leveren, adviseren we wel gebruik te maken van een notariële akte.

Moet de hele ton worden aangewend voor het huis?

Nee, het bedrag van E 5.141 of E 24.676 (voorzover deze schenking nog niet is gedaan) mag door het kind vrij worden besteed.

Moet de schenker nog de wettelijke termijn van 6 maanden na het doen van de schenking in leven blijven of mag hij ook wegschenken op zijn sterfbed?

De zesmaandstermijn geldt niet voor de verruimde vrijstelling. Dit houdt in dat bijv. oom op zijn sterfbed aan al zijn neefjes en nichtjes die een woning willen kopen of een hypotheekschuld hebben, zijn hele vermogen belastingvrij kan wegschenken!

Door deze maatregel hoopt de overheid de renteaftrek te beteugelen. Let wel: ga na wat het uiteindelijke voordeel is van het aflossen van een thans nog aflossingsvrije lening en het mislopen van renteaftrek. Anderzijds: een lyk man is een ryk man!

Uit de Notarispraktijk december 2013. Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Karin Rientjes verbonden aan Rientjes Notariaat te Sneek.

Vraag het #Voornaam

Vraag het Karin

Ongeplande gebeurtenissen hoef je niet onvoorbereid op je af te laten komen… Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

Stel jouw vraag

Raad en daad

Bij de meest bepalende en emotionele keuzes in je leven betrek je vaak de mensen die het dichtst bij je staan. Bij hen proef je het onvoorwaardelijke vertrouwen. Datzelfde gevoel willen wij je bezorgen bij het vastleggen van alle afspraken rond de keuzes die je maakt. Met raad en daad staan we je bij. Zo zorgen wij voor een stevige basis onder de toekomst van jezelf en je dierbaren.

Kom in contact

We zijn gevestigd in een monumentaal, maar modern pand. Direct tegenover het station van Sneek. Zowel met de trein, de bus, de auto, de fiets als lopend zijn we prima bereikbaar. Bovendien beschikken we over een eigen parkeerterrein en zijn we ook zeer toegankelijk als je minder goed ter been bent. Wip gerust eens bij ons binnen. Of bel of mail ons. We staan altijd voor je klaar!

Lid van: De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie Vereniging Ondernemingsrechtspecialisten Notariaat MfN-registermediators Vereniging van Mediators in het Notariaat
bel bericht bezoek facebook instagram linkedin mail search