Zoeken

Goede voornemens voor samenwoners!

Blue Monday?

Volgens de kranten en het journaal komt men op de derde maandag van het kalenderjaar tot de deprimerende conclusie dat van de goede voornemens tot dan toe maar weinig terecht is gekomen en men het er ook maar bij laat zitten. Onzin natuurlijk, zeker voor samenwoners.

Deze komen in de loop van het jaar allerlei momenten tegen die hen op de gedachte brengen dat er eigenlijk wel iets geregeld moet worden. Denk aan het kopen van een huis, een kind op komst, het krijgen van een nieuwe partner al dan niet na een scheiding, of een voorbeeld bij vrienden waar het niet goed afliep. Of gewoon de gedachte van: nu moet het er eigenlijk toch maar eens van komen. U bent welkom!

Meer samenwonenden dan gehuwden

Laatst was in het nieuws dat er meer samenwoners zijn dan gehuwden. Voor gehuwden is wettelijk van alles geregeld, voor samenwonenden niet, althans niet veel. Vorig jaar gingen in politiek Den Haag daarom geluiden op om aan samenwonenden bij wet meer financiële verplichtingen op te leggen naar elkaar toe. Zeker als men enige tijd met elkaar heeft samengewoond. Dit is wettelijk nog niet geregeld.

Samenwonen en de wet

Voor samenwoners is hooguit in de fiscale wetgeving iets geregeld, bijvoorbeeld een regeling over de aftrek van de hypotheekrente en een regeling dat partners een hoge vrijstelling voor erfbelasting krijgen als men ten minste vijf jaar heeft samengewoond.

Het gaan samenwonen kan ook gevolgen hebben voor de bijstandsuitkering, de toeslagen, de hoogte van de AOW en het Algemene Nabestaandenpensioen; ook de eventuele partneralimentatie kan vervallen.

Wist je dat als je niets hebt geregeld …

* en je komt te overlijden, dan mag je partner proberen je familie uit te kopen, omdat die al zijn/haar spullen erven; een groot probleem als de woning van de overleden partner is;

* je niet zo maar in de huurwoning van je partner mag blijven bij zijn/haar overlijden of vertrek;

* als je uit elkaar gaat, je problemen kunt hebben wie wat mee moet krijgen van de gezamenlijke spullen; laatst had ik nog ex-samenwoners op bezoek die een hoogoplopende discussie over wie wat mocht houden en wie de kosten van de woning op zich diende te nemen;

* en er staat niets vast over wie welk deel van de kosten van de huishouding voor zijn/haar rekening neemt, er een oneerlijke situatie kan ontstaan: de vriendin die alle boodschappen betaalt en de vriend betaalt de vaste lasten van zijn huis, waaronder aflossing op de hypothecaire schuld; gaan zij uit elkaar dan heeft hij een woning waarop is afgelost en zij heeft niets;

* en er komen kinderen waardoor de vriendin minder gaat werken, en zij gaan onverhoopt uit elkaar, hij een goed inkomen heeft en zij met een grote achterstand op de arbeidsmarkt komt te zitten (andersom kan natuurlijk ook); moet er dan een alimentatieregeling en/of ouderschapsplan komen? hoe werkt dit fiscaal?

* de vriend niets te zeggen heeft over de kinderen, tenzij hij met medewerking van de ander de kinderen formeel heeft erkend en het ouderlijk gezag heeft aangevraagd? Ook van zijn familie erven de kinderen niets als hij ze niet heeft erkend;

* en er kinderen zijn en één van beiden komt te overlijden, de kinderen alles erven en de langstlevende partner niets krijgt;

* de pensioenmaatschappij het nabestaandenpensioen waarvoor je al die jaren tijdens de samenwoning premie hebt betaald, niet behoeft uit te keren aan je partner.

Kortom: jullie houden zielsveel van elkaar en willen geen gedoe. Maak het goede voornemen voor 2016 waar. Voor een gratis gesprek zijn jullie van harte welkom. Bel gerust: 0515-435600.

UIT DE NOTARIS PRAKTIJK Sneeker Nieuwsblad c.s. jan. 2016. Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Karin Rientjes, notaris en (scheidings)mediator te Sneek


Vraag het #Voornaam

Vraag het Karin

Ongeplande gebeurtenissen hoef je niet onvoorbereid op je af te laten komen… Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

Stel jouw vraag

Raad en daad

Bij de meest bepalende en emotionele keuzes in je leven betrek je vaak de mensen die het dichtst bij je staan. Bij hen proef je het onvoorwaardelijke vertrouwen. Datzelfde gevoel willen wij je bezorgen bij het vastleggen van alle afspraken rond de keuzes die je maakt. Met raad en daad staan we je bij. Zo zorgen wij voor een stevige basis onder de toekomst van jezelf en je dierbaren.

Kom in contact

We zijn gevestigd in een monumentaal, maar modern pand. Direct tegenover het station van Sneek. Zowel met de trein, de bus, de auto, de fiets als lopend zijn we prima bereikbaar. Bovendien beschikken we over een eigen parkeerterrein en zijn we ook zeer toegankelijk als je minder goed ter been bent. Wip gerust eens bij ons binnen. Of bel of mail ons. We staan altijd voor je klaar!

Lid van: De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie Vereniging Ondernemingsrechtspecialisten Notariaat MfN-registermediators Vereniging van Mediators in het Notariaat
bel bericht bezoek facebook instagram linkedin mail search