De "S" in de maand.
Is het u ook opgevallen in de diverse dag- en weekbladen hoe er geadverteerd wordt door advocaten, scheidingsmakelaars en mediators in de maanden auguStus en September? Deze maanden kenmerken zich door meer verzoeken tot Scheiding. Meestal is de zomervakantie hieraan debet. In deze periode waarin er ruimte is voor bezinning over "wil ik zo nog wel verder", wordt de knoop doorgehakt met als doel vóór de jaarwisseling de scheiding rond te hebben. Een echtscheiding vindt plaats in 1 op de 3 huwelijken. Al is door de crisis de aanvraag tot scheiding de laatste jaren iets getemperd, is de tendens thans dat men toch weer vaker de echtscheiding doorzet. Een en ander houdt verband met een te lange opstapeling van spanningen.
Ondernemers en scheiding
De gevolgen van een scheiding voor de ondernemer kunnen extreem zijn, niet alleen privé en emotioneel, maar ook voor het bedrijf. Er komen al snel vragen op die bij een 'andere' scheiding niet aan de orde zijn en die de nodige expertise vragen, zoals:
- hoe moet het bedrijfsvermogen in de afrekening tussen de echtgenoten worden betrokken? Hoe wordt de goodwill en het vermogen gewaardeerd?
- welke rol speelt de gekozen rechtsvorm waarin het bedrijf wordt gedreven en welke rol spelen de huwelijksvoorwaarden?
- welke invloed heeft de scheiding op de positie van de zoon of dochter als rechtsopvolger?
- kunnen de opgepotte winsten liquide worden gemaakt?
- hoe wordt het ondernemingsvermogen betrokken bij de berekening van de alimentatie?
- welke periode zal moeten dienen voor het bepalen van het inkomen van de ondernemer voor de alimentatieberekening? Is het terecht dat een periode van crisis daartoe maatgevend is?
- wat als de resultaten van de onderneming grillig verlopen?
- hoe moet de schuldpositie die de ondernemer heeft bij de BV worden meegenomen bij de alimentatie?
- wat te doen met het pensioen opgebouwd in eigen beheer danwel de Fiscale Oudedags Reserve (FOR)?
- met welke fiscale gevolgen (belastinglatenties en dergelijke) moet rekening worden gehouden?
- kunnen de kosten van de adviseurs betrokken bij de scheiding worden afgetrokken als kosten van de onderneming?
De DGA
Als directeur-grootaandeelhouder ontvangt u van uw BV een salaris. U bent als het ware in loondienst van uw BV met het verschil dat u zelf kunt bepalen hoe hoog uw salaris is (het fiscaal verplichte salaris daargelaten). Bij bepaling van de te betalen alimentatie moet worden beoordeeld of het salaris marktconform is.
Als het salaris te laag is, zal de rechter dit doorgaans corrigeren. Het kan ook zijn dat u in het verleden eigenlijk op te grote voet heeft geleefd en teveel salaris uit de BV heeft gehaald. In dat geval is het van belang het salaris te corrigeren om het betalen van een te hoge alimentatie te voorkomen.
Bent u in gemeenschap van goederen gehuwd, dan vallen de aandelen in die gemeenschap. Deze aandelen worden wel aan u toegedeeld, maar tegen welke waarde? Er zijn vele methoden voor het berekenen van de waarde. Is het redelijk om uit te gaan van de methode berekend op basis van resultaten uit het verleden, daar deze geen waarborg geven voor de toekomst?
Bij huwelijksvoorwaarden speelt qua waardebepaling iets soortgelijks, zeker als er sprake is van een inkomensverrekenbeding dat niet is nageleefd of van een finaal verrekenbeding dat ook bij scheiding werkt.
De zelfstandige ondernemer
De arts, advocaat of notaris die als eenmanszaak opereert of als maat in een maatschap, de timmerman die als ZZP-er werkt, de echtelieden in een man/vrouw-firma; dit zijn allemaal voorbeelden van personen die in een bepaalde rechtsvorm hun bedrijf exploiteren. Alhoewel hun boekhouding anders is dan die van de BV, is hun problematiek bij scheiding te vergelijken met die van de DGA.
Vragen? Neem gerust contact met ons op, ook als de S niet in de maand zit.
Uit de Notarispraktijk augustus 2013. Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Karin Rientjes, notaris verbonden aan Rientjes Notariaat te Sneek.