"Het komt er bij de juridische begeleiding van scheidenden niet zozeer op aan of men advocaat of notaris is, maar vooral of men deskundig en ervaren is op het gebied van het echtscheidingsvermogensrecht", zo schreef een juridisch docent. Een echtscheidingsnotaris is een notaris die zich gespecialiseerd heeft in het regelen van alle facetten van de echtscheiding. Deze notaris is doorgaans ook gespecialiseerd mediator.
Mediation
Bij de scheiding maak ik in de regel gebruik van mediation, een bewezen middel bij conflictoplossing. Mediation is een fenomeen dat u in de toekomst vaker zult tegenkomen, zeker nu de overheid enorm wil bezuinigen op de rechtsbijstand. De overheid vindt dat nog te weinig gebruik wordt gemaakt van mediation als middel voor conflictoplossing, dit minder druk op de rechterlijke macht geeft en een efficiëntere, goedkopere rechtsgang oplevert. Van belang is dat de mediator aan kwaliteitseisen voldoet. Hiertoe is registratie in het nieuwe Register van de Mediatorsfederatie Nederland nodig.
Scheidingsbemiddeling is een vorm van mediation. Een scheidingsbemiddelaar doorziet de problemen die specifiek zijn voor een scheiding en herkent de specifieke emoties binnen het (gebroken) gezin. Een voorwaarde voor mediation is dat beide partijen eraan willen meewerken om (weer) samen te communiceren. Immers, zeker met kinderen, blijft u in de toekomst met elkaar te maken hebben.
Zelf regelen ....
Wij leven momenteel in een tijd dat wij zelf onze zaken waar mogelijk zelf willen regelen en niet afhankelijk willen zijn van "hoger hand". Waar wij zelf het heft in handen kunnen nemen, doen wij dat ook. Dus waarom alles via de rechter moeten regelen als wij het zelf ook zouden kunnen en willen regelen?
Gelukkig is dit ook in Den Haag doorgedrongen en overweegt men weer een vereenvoudigde echtscheidingsprocedure buiten de rechter om in te stellen. Het is een begin ...
Echtscheidingsnotaris, mediation ... wat kan ik hiermee?
* de echtscheidingsnotaris is vanuit het vak onafhankelijk en onpartijdig en derhalve gewend om voor de belangen van beide partijen op te komen;
* het notariële vakgebied bestrijkt juist die vlakken die aan bod komen bij een echtscheiding: het familie- en erfrecht (inclusief wijziging testamenten), het onroerend goed (de verdeling van de woning en de hypotheek) en het ondernemingsrecht (hoe met het niet uitgevoerde verrekenbeding bij huwelijksvoorwaarden? hoe met de verdeling van het firma-vermogen? hoe met de aandelen in de BV?);
* de positie van de kinderen (het ouderschapsplan), de alimentatie, de pensioenverdeling en de belastingen die een rol spelen worden geregeld;
* vanuit één loket wordt de scheiding van A-Z geregeld, óók voor samenwoners;
* het is een voordelige maar ook goede manier om de scheiding te regelen.
Het is van belang dat de ander de scheiding accepteert!
Wil een scheiding doorgaans succesvol geregeld kunnen worden, dan is de scheidingsmelding van belang. Immers, als één van de beide partners het initiatief neemt om de relatie te beëindigen en de ander krijgt dat te horen, dan valt deze vaak in een gat. Hij of zij is vaak nog niet zo ver. De scheiding begrijpen is van belang, nog belangrijker is de acceptatie daarvan. Soms zijn mensen al jaren gescheiden maar heeft één van hen de scheiding nog steeds niet geaccepteerd. Bij ieder onderwerp (bijv. over de kinderen of de nog te verdelen woning) ontstaan weer de verwijten over "jij wilde scheiden" dat een rem geeft op het oplossen van het ontstane probleem. Onder leiding van de mediator wordt de scheidingsbeslissing dan alsnog besproken en toegelicht. Dan pas zie je dat partijen echt verder kunnen.
Men noemt de echtscheidingsnotaris daarom ook vaak bij scheidingen een burgervriendelijke rechtshulpverlener. Laat de burger maar kiezen hoe hij/zij zijn scheiding wil regelen.
Uit de Notarispraktijk. Januari 2014. Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Karin Rientjes, notaris en (echtscheidings)mediator verbonden aan Rientjes Notariaat en Adviseurs te Sneek.