Voor het betalen van alimentatie is van belang wat er verdiend wordt. Bij een werknemer zijn de verdiensten eenvoudig vast te stellen aan de hand van de salarisstroken en jaaropgave. Voor een ondernemer is dit minder eenvoudig.
De gemiddelde winst behaald in de voorafgaande drie jaren is je cash?
Lange tijd is in de rechtspraak over de berekening van alimentatie uitgegaan van de gemiddelde winst van de onderneming van de afgelopen drie jaren op basis van de jaarstukken over deze periode. Maar in het verleden behaalde resultaten geven geen garantie voor de toekomst. Er werd soms onvoldoende rekening gehouden met teruglopende winsten en met liquide middelen (de cash) van het bedrijf.
Bedrijf maakt winst, maar kan toch failliet gaan
Het is goed mogelijk dat een bedrijf dat winst maakt toch failliet gaat. Denk aan de situatie dat je werknemers salaris moet uitbetalen terwijl het geld daarvoor niet volledig aanwezig is in contanten. Of aan de situatie dat je een machine produceert en verkoopt, maar nog geen betaling van de koper hebt ontvangen. Je zult deze transactie als omzet moeten boeken. Omzet minus de kosten van het maken van de machine is winst waarover winstbelasting is verschuldigd en btw moet worden afgedragen zonder dat daarvoor al contanten zijn gestort op je bedrijfsrekening. Wat, als de koper failliet gaat? Indien je geen weerstandsvermogen in je bedrijf hebt zoals bijvoorbeeld contanten op de bank, dan kun je mogelijk deze klappen niet opvangen. Het is niet vanzelfsprekend dat de bank je hiervoor een lening verstrekt. Vandaar: cash is king!
Kortom, het maken van veel winst, wil niet meteen zeggen dat je ook veel alimentatie kunt betalen.
Moeten en kunnen
Er kan dus een mismatch ontstaan tussen wat je als ondernemer moet betalen en wat je daadwerkelijk aan alimentatie kán betalen. Er zal meer rekening moeten worden gehouden met de feitelijke mogelijkheden om alimentatie te kunnen voldoen. Deze tendens krijgt gelukkig meer aandacht in de rechtspraak.
Niet alleen de laatste drie jaarstukken
Van een ondernemer wordt verwacht dat hij niet alleen de laatste drie jaarstukken aanlevert, maar ook laat zien hoe zijn financiële situatie zich kan ontwikkelen in verband met zijn plicht tot betalen van alimentatie. De gegevens die de ondernemer daarvoor moet aanleveren betreffen:
* welk kapitaal moet in het bedrijf blijven als werkkapitaal; wat is er benodigd aan liquiditeiten voor noodzakelijke investeringen en welke reserves moeten worden aangehouden voor onvoorziene uitgaven;
* te verwachten omzet in de branche waarin het bedrijf opereert;
* te verwachten investeringen en de noodzaak hiervan;
* kasstroomoverzichten van de afgelopen jaren en de prognose van de kasstroom voor de komende 3 à 5 jaren;
* een prognose van de jaarcijfers voor de komende 3 à 5 jaren.
Met name de kasstromen (eenvoudig gezegd: wat komt er in de portemonnee van het bedrijf en wat gaat eruit) worden steeds belangrijker voor het bepalen van de alimentatie. Een kasstroom is cijfermatig namelijk niet echt te manipuleren, tenzij er sprake is van zwart geld, maar daarover een volgende keer meer.
Cash is kortom king, zowel voor de ondernemer als voor de alimentatiegerechtigde.
Rubriek Ondernemend SWF september 2016
Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Karin Rientjes, notaris en (scheidings)mediator te Sneek.
(afbeelding credit: freeimages.com/photographer/pipp-30989)