Zoeken

Blijf voorzichtig bij het aanvaarden van een erfenis.

Als je vermoedt dat het niet pluis zou kunnen zijn met een erfenis waarvan jij erfgenaam bent geworden, wees dan voorzichtig en aanvaardt die nalatenschap niet zomaar. Mijn advies is: aanvaardt die nalatenschap dan beneficiair. Dit ondanks de nieuwe wet BETS (Bescherming Erfgenamen Tegen Schulden).

Erfgenaam tegen wil en dank

Zo kan het zijn dat je erfgenaam bent geworden zonder dat je dat wilt, omdat je familie bent of doordat je bij testament bent benoemd tot erfgenaam. Dit overkomt je en je kunt je ineens verantwoordelijk voelen voor de afwikkeling van die nalatenschap en de uitvaart.

Wil je die nalatenschap wel afhandelen, maar niet met je eigen vermogen aansprakelijk zijn voor de schulden van de erflater, dan moet de nalatenschap beneficiair aanvaarden en daarbij voorzichtig blijven handelen. Het kost wat griffierecht (€ 122,00), maar dit is beter dan in je privévermogen aansprakelijk te zijn.

Vóór 1 september 2016 was het zo dat, als je maar iets deed met betrekking tot de nalatenschap er al snel van uitgaan werd dat je deze had aanvaard. Je had dan als "heer en meester" over de goederen van de nalatenschap beschikt waardoor schuldeisers in principe bij jou in privé verhaal konden halen. Gelukkig is door de wet BETS daar enige nuancering in gekomen. Deze wet beoogt erfgenamen beter te beschermen tegen schulden van de erflater, terwijl tegelijkertijd de schuldeisers van de erflater worden beschermd tegen benadeling door de erfgenamen.

Niet altijd zomaar aansprakelijk met je eigen vermogen

Zo wordt ervan uitgegaan dat je niet meer aansprakelijk bent met je eigen vermogen in ondermeer de volgende gevallen:

* ontruimen van de kamer in het verzorgingstehuis en de inboedel opslaan;

* inboedel zonder waarde meegeven aan bijvoorbeeld de kringloopwinkel; pas op als het goed toch nog enige waarde mocht blijken te hebben, dan kan je toch nog aansprakelijk worden gesteld met je eigen vermogen door schuldeisers van de erflater;

* goederen van louter emotionele waarde meenemen zoals bijvoorbeeld een persoonlijk fotoalbum zonder financiële waarde;

* het veiligstellen van kostbaarheden door deze in je eigen kluis onder te brengen (let op dat je een goede omschrijving maakt van wat je in je kluis hebt ondergebracht);

* als erflater ten onrechte werd beschuldigd van het hebben van een schuld en jij dit betwist bij de rechter;

* het met eigen geld betalen van een schuld van de erflater om hoge incassokosten te vermijden (wees hier voorzichtig mee bij een nalatenschap waarbij de schulden hoger zijn dan de baten);

* het regelen van de uitvaart van de erflater. Let op of erflater wel genoeg geld heeft voor de betaling van de uitvaartkosten; een etentje voor de familie bij de uitvaart als dit passend zou zijn voor deze erflater, wordt niet meteen gezien als het zomaar zuiver aanvaarden van een nalatenschap;

* bederfelijke waren verkopen (bijvoorbeeld de aardappelvoorraad van een aardappelhandelaar ) of effecten die een vrije prijsval dreigen te maken.

Bescherming alleen tegen "onverwachte" schulden

Wil je niet meteen aansprakelijk zijn dan wordt van jou als erfgenaam verwacht dat je vooraf zo goed mogelijk onderzoek doet naar de omvang van de nalatenschap. Bekijk de bankafschriften, de post, de digitale administratie en vraag bekenden van de erflater of zij ook vermoedens hebben van problemen bij de erflater.

Een onverwachte schuld is bijvoorbeeld niet een hoge belastingschuld die de erflater al aan het aflossen was of een pgb-uitkering die teruggevorderd wordt.

Getrouwd zijn met een weduwe of weduwnaar met kinderen. Pas op.

Ook een stiefouder die de vorderingen van kinderen van haar man uit de nalatenschap van zijn eerste vrouw nog moet voldoen, kan zich niet beroepen op een onverwachte schuld als blijkt dat de nalatenschap van haar man niet groot genoeg is om de vorderingen van zijn kinderen uit het eerste huwelijk te voldoen. Ook dan geldt het advies: beneficiair aanvaarden.

Moraal van het verhaal: bij twijfel niet inhalen. Meer weten, bel ons gerust! 0515-435600.

UIT DE NOTARISPRAKTIJK. (Sneeker Nieuwsblad c.s. maart 2017). Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Karin Rientjes, notaris en (scheidings)mediator te Sneek.

Vraag het #Voornaam

Vraag het Karin

Ongeplande gebeurtenissen hoef je niet onvoorbereid op je af te laten komen… Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

Stel jouw vraag

Raad en daad

Bij de meest bepalende en emotionele keuzes in je leven betrek je vaak de mensen die het dichtst bij je staan. Bij hen proef je het onvoorwaardelijke vertrouwen. Datzelfde gevoel willen wij je bezorgen bij het vastleggen van alle afspraken rond de keuzes die je maakt. Met raad en daad staan we je bij. Zo zorgen wij voor een stevige basis onder de toekomst van jezelf en je dierbaren.

Kom in contact

We zijn gevestigd in een monumentaal, maar modern pand. Direct tegenover het station van Sneek. Zowel met de trein, de bus, de auto, de fiets als lopend zijn we prima bereikbaar. Bovendien beschikken we over een eigen parkeerterrein en zijn we ook zeer toegankelijk als je minder goed ter been bent. Wip gerust eens bij ons binnen. Of bel of mail ons. We staan altijd voor je klaar!

Lid van: De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie Vereniging Ondernemingsrechtspecialisten Notariaat MfN-registermediators Vereniging van Mediators in het Notariaat
bel bericht bezoek facebook instagram linkedin mail search