Zoeken

Niet alleen (vooruit)denken, maar doen!

Oh jee, denk je dan, waar moet ik nou toch weer aan denken? Wat moet ik dan nu weer zo nodig gaan inplannen?

Het gaat erom dat u tijdig dingen regelt voor het geval u het allemaal zelf niet meer kunt of er onverhoopt niet meer bent. Er is altijd wel een excuus om dit uit te stellen. Daar zijn wij meesters in, óók ik!

Het leven gaat altijd anders dan je denkt.

Wij worden allemaal ouder en helaas, leeftijd komt met gebreken. Trouwens, gebreken kunnen zich ook al op jongere leeftijd voldoen, dus dingen goed regelen "voor als..." is niet alleen voor ouderen belangrijk. Je kan een ski-, fiets- of auto ongeluk krijgen, met een hersenbloeding worden geconfronteerd of door een hartaanval getroffen worden. Dit overkwam Marco Borsato, Reinout Oerlemans, Prins Friso en oud-voetballer Fernando Ricksen. Denk ook aan opkomende dementie.
Allemaal situaties die jouw eigen welzijn, je vermogen of bedrijf zouden kunnen treffen. Je bent er nog, maar kan je er ook nog zelf over beslissen?

Hoe gaat het dan als je niets hebt geregeld?

Dan moet volgens de wet de kantonrechter worden ingeschakeld om een vertegenwoordiger voor jou te benoemen. Dat kan een bewindvoerder, mentor of curator zijn.
Het is een nogal belastende emotionele procedure en de benoemde vertegenwoordiger kan nou net niet degene zijn die jij voor ogen zou hebben gehad, als je dat zelf in de hand zou hebben. Bovendien moet daarna de vertegenwoordiger vaak voor allerlei handelingen, zoals het verkopen van jouw huis en het doen van schenkingen aan je kinderen, voorafgaande goedkeuring aan de rechter vragen. Niet erg fijn. Ook het jaarlijks moeten afleggen van rekening en verantwoording aan de kantonrechter wordt vaak als erg belastend ervaren.

Het kan anders: benoem één of meerdere vertrouwenspersonen bij levenstestament. Het levenstestament is beslist niet hetzelfde als een testament. Een testament werkt als je komt te overlijden. Een levenstestament werkt juist als je er nog bent, maar je het niet meer zelf kan of wilt regelen.

Geen druk op de knop akte!

Omdat niemand gelijk is, is elk levenstestament ook weer anders. In een levenstestament beschrijf je wat je belangrijk vindt op bijvoorbeeld het gebied van financiën en zorg. Het is een soort handleiding met instructies voor een vertrouwenspersoon, zodat duidelijk is wat moet en mag worden geregeld als er onverhoopt iets met jou niet goed mocht gaan. Denk bijvoorbeeld aan:
* hoe wil je dat geldzaken worden geregeld?
* wat moet er met jouw woning gebeuren?
* wat wil je op het gebied van medisch handelen?
* mogen er schenkingen worden gedaan en zo ja, aan wie?
* hoe moeten jouw digitale bestanden worden beheerd?
* wat moet er met jouw huisdier gebeuren?

Als je een bedrijf hebt, denk dan bijvoorbeeld aan:
* moeten investeringen doorgaan?
* met welke leveranciers moet contact worden opgenomen?
* hoe zit het met uitbetaling van de salarissen, ook aan jou privé?

In het levenstestament geef je dus concreet aan wat je wel en niet wilt evenals hoe dit moet worden uitgevoerd. Het is echt een stuk maatwerk.

Te laat!

Mogelijk weet je allang wie je zou willen vragen om jouw vertrouwenspersoon te zijn. Bijvoorbeeld je partner en/of één of meer van de kinderen of een hele goede vriend. Het kan zijn dat je deze persoon al in je testament als executeur hebt aangewezen om jouw nalatenschap af te wikkelen. Maar als je plotseling getroffen wordt door een ziekte, dan kan die executeur niet namens jou bij leven optreden. Dat zal je toch echt anders moeten regelen, als je niet wil dat het via de wettelijke regeling gaat. Je wilt toch zeker hier zelf de regie in handen houden "voor als"?

Een troost: je bent niet te laat! Kom naar onze gratis inloopdagen op 4, 5, 18 en 19 maart aanstaande en laat je persoonlijk voorlichten over het fenomeen levenstestament. Laat tegelijk je testament eens tegen het licht houden. Je bent van harte welkom! Tip: bel ons van te voren om een afspraak te maken. Dit om niet te lang te hoeven wachten. Tel. 0515-435600. Een goed plan!

Sneeker Nieuwsblad c.s. Uit de Notarispraktijk maart 2020. Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Karin Rientjes, notaris te Sneek.

Vraag het #Voornaam

Vraag het Karin

Ongeplande gebeurtenissen hoef je niet onvoorbereid op je af te laten komen… Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

Stel jouw vraag

Blogs

Veranderingen van wetten en regels houden we graag nauwlettend voor je in de gaten. Hebben ze gevolgen voor jouw persoonlijke of zakelijke situatie? We schrijven er graag over in blogs op deze website of in publicaties voor kranten en magazines. Zo blijf jij altijd op de hoogte van het laatste nieuws. In taal die zelfs de ingewikkeldste materie begrijpelijk maakt.

Testament
JIP EN JANNEKE

JIP EN JANNEKE

Alvorens de akte wordt getekend wordt deze vanzelfsprekend eerst besproken met cliënten. Zij hebben daarvan ter voorbereiding thuis een concept van mogen ontvangen. Ik vraag altijd of het goed is dat ik de akte eerst in Jip en Janneke taal weergeef. Want cliënten klagen er vaak over dat de akten die notarissen maken moeilijk te lezen zijn. Dit geldt gelukkig overigens niet voor de vertaling die wij bij veel van de akten bijvoegen. Eigenlijk wel raar dat de laatste moet.

Lees meer
Testament
Waarom moet ik als samenwoner een testament? Beetje overdreven of niet?

Waarom moet ik als samenwoner een testament? Beetje overdreven of niet?

Waarom moet ik als samenwoner een testament? Beetje overdreven of niet? Je bent nog jong, dus aan dat wat óók bij het leven hoort, daar denkt je liever niet aan, maar in onze praktijk maken we veel mee. Ook met jonge mensen die komen te overlijden. Hoe oneerlijk ook, schijnbaar hoort dat ook bij het leven.

Lees meer
Column
SORRY MIJN 'LIEF' JIJ ERFT NU NIET MEER VAN MIJ ... OF TOCH NOG WEL?

SORRY MIJN 'LIEF' JIJ ERFT NU NIET MEER VAN MIJ ... OF TOCH NOG WEL?

Zie zo, echtscheidingsverzoekschrift ingediend, dan is het ook erfrechtelijk geregeld? Veel echtgenoten denken dat als men niet meer samenwoont en de echtscheiding al bij de rechtbank is aangevraagd, dat men dan niet meer van elkaar erft. We liggen immers in echtscheiding. Dit is een misvatting. Wel is dan de eventuele gemeenschap van goederen ontbonden, maar het huwelijk nog niet.

Lees meer

Raad en daad

Bij de meest bepalende en emotionele keuzes in je leven betrek je vaak de mensen die het dichtst bij je staan. Bij hen proef je het onvoorwaardelijke vertrouwen. Datzelfde gevoel willen wij je bezorgen bij het vastleggen van alle afspraken rond de keuzes die je maakt. Met raad en daad staan we je bij. Zo zorgen wij voor een stevige basis onder de toekomst van jezelf en je dierbaren.

Kom in contact

We zijn gevestigd in een monumentaal, maar modern pand. Direct tegenover het station van Sneek. Zowel met de trein, de bus, de auto, de fiets als lopend zijn we prima bereikbaar. Bovendien beschikken we over een eigen parkeerterrein en zijn we ook zeer toegankelijk als je minder goed ter been bent. Wip gerust eens bij ons binnen. Of bel of mail ons. We staan altijd voor je klaar!

Lid van: De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie Vereniging Ondernemingsrechtspecialisten Notariaat MfN-registermediators Vereniging van Mediators in het Notariaat
bel bericht bezoek facebook instagram linkedin mail search