LEVENSTESTAMENT. HET KLINKT BEKEND, MAAR WAT IS HET?

Stel er gebeurt iets met u. U wordt ziek of u krijgt een ongeluk waardoor uw leven plotseling verandert. Een onverwachte gebeurtenis waarna u zelf geen beslissingen meer kunt nemen. Wie mag die dan voor u nemen? Of weet u precies wat uw keuzes dan zijn? Dit soort wensen kunt u vastleggen in een levenstestament, want dit is niet automatisch geregeld. Als u wacht tot u het écht nodig hebt, is het meestal te laat. Een levenstestament regelt u via de notaris en dat geeft een gerust gevoel, ook in deze malle tijd waarin wij nu leven!

Wie behartigt uw belangen als u dat onverwacht zelf niet meer kunt?

De keuzes die u vastlegt in een levenstestament helpen uw naasten bij onverwachte situaties in uw leven, zoals in het geval van ziekte of een ongeluk. In een levenstestament gaat het bijvoorbeeld over de volgende zaken:

-        wie regelt beslissingen over uw geldzaken en bezittingen? Denk bijvoorbeeld aan beslissingen over de vraag of uw huis moet worden verkocht. En aan vragen zoals: wie doet uw betalingen en wie zorgt er voor uw hond? En hoe wordt de zorg voor uw minderjarige kinderen geregeld als u allebei onverhoopt bij een ongeluk betrokken bent en in coma ligt? Wie zorgt ervoor dat uw bedrijf door kan gaan?

-        wie behartigt uw medische en persoonlijke aangelegenheden als u dat zelf niet meer kunt? Denkt u ook aan vragen zoals: wie voert namens u het woord bij de dokter? En: wie regelt dat u opgenomen wordt in een verzorgingsinstelling? En wat als er toch een second opinion moet komen? En: hoe staat u tegenover een behandelverbod of euthanasie?

-        wie zou u als vertrouwenspersoon willen benoemen en wat mogen zij wel en wat beslist niet? Moet er ook een toezichthouder komen op de gevolmachtigde?

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie is een landelijke campagne begonnen om juist aandacht te vragen voor dit belangrijke document. Meer informatie over deze campagne kunt u op internet vinden op tekenvandaagvoormorgen.nl Daar kunt u gemakkelijk een bel-mij-terug verzoek doen. U kunt daarbij kiezen voor één van de deelnemende kantoren en u wordt dan teruggebeld voor een intakegesprek. Ook wij doen mee aan deze campagne, dus neem snel contact met ons op.

Via de link tekenvandaagvoormorgen.nl vindt u ook een handige keuzehulp of checklist voor het voorbereiden van het gesprek bij ons op kantoor. Ook op onze website rientjesnotariaat.nl vindt u de nodige eerder door mij geschreven artikelen over het levenstestament onder de rubriek "Uit de Notarispraktijk" met trefwoord: levenstestament.

Voor het slapen gaan?

Wilt u ontspannen met een levenstestament voor het slapen gaan? Ga dan bijvoorbeeld via Spotify of Google naar de podcastaflevering: "Levenstestament. Akte voor het slapen gaan". U zult dan zeker tot de conclusie komen dat het hebben van een levenstestament u écht de nodige rust geeft!

Meer weten? Bel ons gerust: 0515-435600.

 

Uit de Notarispraktijk. Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Karin Rientjes, notaris en mediator te Sneek. Sneeker Nieuwsblad april 2021

 

uit de notarispraktijk

Dorpsbelangen, voetbalverenigingen, Oranjeverenigingen en alle andere goede doel instellingen,...
Stel er gebeurt iets met u. U wordt ziek of u krijgt een ongeluk waardoor uw leven plotseling...
Op 1 maart start de KNB met een nieuwe online campagne om aandacht te vragen voor het...