Zoeken

Financieel misbruik van ouderen

Landelijk bezien schat men dat 160.000 ouderen op de één of andere wijze te maken krijgen met mishandeling. Ongeveer 30.000 ouderen worden jaarlijks slachtoffer van financieel misbruik of van financiële uitbuiting. Volgens het Landelijk Meldpunt Bestrijding Ouderenmishandeling neemt dit aantal alleen maar toe. Zeker als er een verdubbeling (thans 250.000) van het aantal Alzheimer patiënten verwacht wordt.

Vormen van financiële uitbuiting.

Er zijn verschillende vormen van financiële uitbuiting zoals:
• misbruik van een bankmachtiging, de pinpas of het internetbankieren (veel ouderen zijn nog niet zo thuis in het digitale tijdperk)
• wegnemen van geld, sieraden en waardevolle goederen
• iets kopen op naam van de oudere
• het financieel kort houden van de oudere
• de oudere dwingen tot testamentwijziging of het maken van een testament.

Plegers.

Het Landelijk Meldpunt Bestrijding Ouderenmishandeling noemt vijf categorieën van plegers:
• gezinsleden: dochterlief die telkens om geld komt vragen bij moeder omdat zij het zo zwaar heeft in de bijstand;
• familieleden: kleinzoon Piet die plotseling veelvuldig bij opa komt en zich als mantelzorger opwerpt of geld van opa "leent" "via opa's internetgegevens, omdat hij hoog in de kosten zit en het bedrag gewoon "vergeet" terug te betalen;
• buren en kennissen: boodschappen doen en meteen het pak hagelslag ook maar laten betalen door buurman;
• beroepskrachten en vrijwilligers;
• plotselinge nieuwe "vrienden".

De plegers zitten veelal zelf in financiële nood, zijn hebzuchtig of menen gewoon recht te hebben op het geld.

Signalen van financiële uitbuiting.

Wat zijn signalen die wijzen op mogelijke uitbuiting?
• betalingsachterstand van huur, de energierekening en andere nota's, terwijl de oudere die altijd een automatische afschrijving had, plotseling aanmaningen krijgt vanwege saldotekort;
• brieven van incassobureau's;
• geld en goederen die langzaam uit huis verdwijnen, het huis wordt steeds leger of er komen voor de waardevolle goederen goedkopere vervangers;
• onverklaarbare geldopnames of kosten;
• onverklaarbaar geldgebrek;
• de oudere weigert uit gêne informatie te geven over zijn/haar financiële omstandigheden.

Wat te doen?

Naast de professionele hulp- en zorgverleners die veelal een goede inschatting kunnen maken van wat er mogelijk loos zou kunnen zijn, zou u de situatie bespreekbaar kunnen maken. Het doen van aangifte bij de politie wordt vaak als een zeer drastische stap gezien. Ouderen hebben weleens de neiging om vergoelijken wat een goedbedoelend familielid of andere hulpverlener doet.

Een notaris is vaak op zijn qui vive als een oudere samen met diens mantelzorger ineens een testament komt maken of wijzigen. Ook bij vermoedelijke dementie werkt de notaris volgens een protocol om als hij/zij twijfelt aan de geestelijke gezondheid, de wilsbekwaamheid van cliënt te kunnen bepalen.

Bewindvoering.

Aan de kantonrechter kan verzocht worden beschermingsmaatregelen te treffen, zoals mentorschap, beschermingsbewind of soms curatele.
Men kan zelf de bewindvoering aanvragen, maar ook de partner en familieleden tot de vierde graad kunnen hiervoor een verzoek doen. Voorts kan het verzoek gedaan worden door een professionele bewindvoerder, bijvoorbeeld omdat de familie of de oudere de zorgtaken en het financiële beheer liever gescheiden willen houden en willen voorkomen dat er door geldzaken wanverhoudingen ontstaan binnen de familie.

Levenstestament.

Het is verstandig als men op tijd aangeeft wie de zaken moet behartigen als men op een gegeven moment ontoerekeningsvatbaar zou worden of men de zaken lichamelijk niet meer kan regelen.
Het is niet een testament dat gaat werken bij uw overlijden, maar een uiting van uw wil tijdens uw leven, voor het geval u dat zelf niet meer kunt.

U kunt in het levenstestament ook opnemen wie u graag als mentor of bewindvoerder zou willen hebben. Ook kunt u bij het levenstestament uw partner of één of meer vertrouwenspersonen een notariële volmacht geven om uw financiële belangen te regelen. De reikwijdte van de volmacht kunt u zelf bepalen. Aanbeveling verdient om een en ander bij notariële akte te regelen vanwege de bewijsvorming, doch ook om de gevolmachtigde de nodige armslag te kunnen geven uw huis via de notaris te leveren, mocht deze verkocht moeten worden of om de hypothecaire geldlening over te sluiten naar een andere financier.

Mediation.

Met behulp van mediation kan op goede wijze en met respect voor elkaars belangen de situatie tussen de oudere en de familieleden cq mantelzorger bespreekbaar worden gemaakt om bij mogelijke problemen een oplossing te vinden.

Daarnaast verdient het aanbeveling dat de familie jaarlijks op de hoogte wordt gehouden van wat de gemachtigde heeft gedaan en dit ook aangetoond wordt.

Immers: vertrouwen is niet iets wat er is, maar iets dat telkens bewezen dient te worden!

Wilt u meer weten over de professionele bewindvoering, het levenstestament of mediation, neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Vraag het #Voornaam

Vraag het Karin

Ongeplande gebeurtenissen hoef je niet onvoorbereid op je af te laten komen… Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

Stel jouw vraag

Raad en daad

Bij de meest bepalende en emotionele keuzes in je leven betrek je vaak de mensen die het dichtst bij je staan. Bij hen proef je het onvoorwaardelijke vertrouwen. Datzelfde gevoel willen wij je bezorgen bij het vastleggen van alle afspraken rond de keuzes die je maakt. Met raad en daad staan we je bij. Zo zorgen wij voor een stevige basis onder de toekomst van jezelf en je dierbaren.

Kom in contact

We zijn gevestigd in een monumentaal, maar modern pand. Direct tegenover het station van Sneek. Zowel met de trein, de bus, de auto, de fiets als lopend zijn we prima bereikbaar. Bovendien beschikken we over een eigen parkeerterrein en zijn we ook zeer toegankelijk als je minder goed ter been bent. Wip gerust eens bij ons binnen. Of bel of mail ons. We staan altijd voor je klaar!

Lid van: De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie Vereniging Ondernemingsrechtspecialisten Notariaat MfN-registermediators Vereniging van Mediators in het Notariaat
bel bericht bezoek facebook instagram linkedin mail search