Doe het zelf scheiding.

UIT DE NOTARISPRAKTIJK feb 2011. Deze rubriek wordt verzorgd door Mr. Karin Rientjes, notaris en scheidingsmediator te Sneek

Doe het zelf scheiding. Ik ben daar eigenlijk een groot voorstander van, maar ga heel erg aarzelen als ik naar de betekenis daarvan kijk zoals dat her en der op internet wordt gepromoot.

Via het internet kun je namelijk eenvoudig standaard formulieren downloaden en zelf bepalen wat je ter zake je echtscheiding wilt regelen en hoe je dat wilt doen. Ik vraag mij af of er eigenlijk wel standaard echtparen bestaan. Ervaring leert mij in ieder geval dat elk echtpaar uniek is en ieder zo zijn eigen bijzondere problemen heeft.

Als je geen kinderen hebt, nog niet lang gehuwd bent, geen eigen woning hebt, geen of weinig vermogen hebt, ongeveer allebei hetzelfde verdient en geen of nauwelijks pensioen hebt opgebouwd, kan zo'n internet scheiding wel eens een oplossing zijn. Het is dan wel de vraag of je juridisch correcte afspraken met elkaar hebt gemaakt en of de een niet onder druk van de ander een handtekening onder het betreffende internet formulier heeft gezet. Wil een persoon de gemaakte afspraken later wijzigen omdat hij/zij niet goed besefte wat er afgesproken werd, dan kan het snel kostbaar advocaten werk worden.

Als doe het zelf scheiden zie ik eigenlijk liever: het in goed overleg scheiden. Bekend is dat één van de hoofdredenen van echtscheiding de gebrekkige communicatie tussen partners is. Dat maakt het in onderling overleg scheiden ook zo lastig. Moeilijke punten die men in de loop van vaak jaren uit de weg is gegaan of niet goed bespreekbaar heeft gemaakt, moeten ineens worden opgelost. Dat geeft spanning en kan leiden tot nodeloze vechtscheidingen. Men mag dan ook niet verwachten dat snel scheiden dé oplossing is omdat je dan maar van elkaar af bent. Even snel, valt vrijwel altijd tegen.

Kies je voor in onderling overleg scheiden, dan geef je ruimte aan elkaars emoties, ook al hoef je het niet altijd met elkaar eens te zijn. Zaak is dat beiden de kans krijgen lucht te geven aan zijn/haar gevoelens. Dat helpt bij de verwerking daarvan en biedt uiteindelijk de springplank om snel tot oplossing van de problemen te komen. Mediation is bij uitstek hiertoe de sleutel. Het is een methode tot conflictoplossing waarbij de beide partners zelf, zij het onder begeleiding van een daartoe opgeleide mediator, de echtscheiding regelen. De mediator doet er alles aan om partijen aan tafel te houden zodat er oplossingen komen. Daarna ben je zelf beter in staat jezelf op te pakken en door te gaan met jouw eigen leven.

Door het op de juiste wijze bespreekbaar maken van het echtscheidingsvraagstuk is gebleken dat partijen daarna spoedig tot oplossing van de vele vraagstukken kunnen komen die spelen bij een echtscheiding. Denk ondermeer aan het ouderschapsplan voor de kinderen, de afwikkeling van eventuele niet nageleefde huwelijksvoorwaarden, de verdeling van de gezamenlijke goederen waaronder een eventuele onderneming, hoe om te gaan met de geldschulden, de alimentatie, de verzekeringspolissen, de pensioenvraagstukken, de toedeling van verkregen erfenissen en wat dies meer zij. Ik zet daarbij als onafhankelijk jurist partijen zelf waar mogelijk aan het werk. Dat scheelt in de kosten en bevordert absoluut een goede en voorspoedige afwikkeling.

Immers, men wil toch graag datgene wat ooit goed is begonnen toch ook graag weer op goede wijze beëindigen?
 

uit de notarispraktijk

Op 1 maart start de KNB met een nieuwe online campagne om aandacht te vragen voor het...
Sorry! Sorry, dat ook ik de lezer moet onderdompelen in nog meer Corona nieuws. Elke (digitale)...
En daar ging moeders porseleinen vaas. De vaas waarvan de kinderen wisten hoe dierbaar die haar was...