Dat stuk tuin, die garage of tweede woning erbij kopen ... nu nog even snel doen?!

Vorige maand berichtte ik dat, als de wet er door komt, starters op de woningmarkt geen overdrachtsbelasting verschuldigd zijn. Bij de aankoop van een woning betekent dit een forse besparing op de zogenaamde "kosten koper".  In het nieuws werd vermeld dat die wet er door is!
Een dergelijke besparing moet voor Vadertje Staat wel weer elders terugverdiend worden door verhoging van dezelfde overdrachtsbelasting voor anderen.

Volgend jaar 6% duurder uit! Voor wie?

Ben je van plan een woning te kopen als belegging om te verhuren of wil je een vakantiewoning voor jezelf of een tweede woning aanschaffen, doe dat dan nu. Nu betaal je nog 2% overdrachtsbelasting over de koopsom, maar over enkele weken betaal je 8%!

Die 8% geldt ook als je het stuk tuin bij jouw woning dat je nu nog van de gemeente huurt zou willen kopen of als je die garagebox die in de buurt van jouw woning ligt volgend jaar zou willen kopen. Doe dat nu nog, want dat scheelt 6% in de overdrachtsbelasting.
De gemeente is vaak bereid om de grond die zij aan jou verhuurt te willen verkopen. Dit scheelt haar weer in administratiekosten.

Wees niet balorig, het moet wel zijn aanhorig!

Dan maar snel even een garage of een parkeerplaats of een stuk grond tegen 2% overdrachtsbelasting erbij kopen? Kijk uit! Die 2% geldt in zo'n geval alleen voor aanhorigheden. Dit is een beetje een ouderwets woord voor zaken die beschouwd kunnen worden als 'behorende bij' je eigen woning die jou als hoofdverblijf dient. Zo beoordeelde de rechtbank een ponywei gelegen achter een woning als niet aanhorig. Daarover was 6% overdrachtsbelasting verschuldigd. Van belang is dat het perceel grond, de parkeerplaats, de garagebox of het stuk tuin beschouwd kan worden als reeds:
* toebehorende tot de eigen woning of
* in gebruik bij de eigen woning of
* dienstbaar aan de eigen woning.

Kortgeleden heeft de Hoge Raad nog uitgemaakt dat een jongveestal, een varkensschuur en een kapschuur wel aanhorig waren bij de woning omdat deze woning niet meer bedrijfsmatig in gebruik was. Deze gebouwen konden dus tegen 2% overdrachtsbelasting worden verkregen in plaats van de huidige 6%.

Of een bouwwerk of perceel beschouwd kan worden als bij de eigen woning te behoren is afhankelijk van diverse feitelijke omstandigheden zoals de afstand tot de woning, de bouwkundige situatie en de bereikbaarheid vanuit de woning.  Die aanhorigheid is óók van belang voor hypotheekrenteaftrek wanneer je moet lenen voor de aankoop.

Maar straks moet het wel sam sam verkregen worden.

Tot nu toe kon je het stuk tuin of die garagebox later nog aankopen tegen 2%. Vanaf 1 januari 2021 kan dat alleen nog tegen 2% overdrachtsbelasting als je de aanhorigheden tegelijk met de woning op dezelfde dag geleverd krijgt bij de notaris. En anders kost het je 8% overdrachtsbelasting.

Hoe als ik de financiering van de garagebox of beleggingswoning nog niet rond heb in 2020?

Daarvoor kennen wij de zogenaamde "Groningerakte". De levering vindt dan al in 2020 plaats bij de notaris, maar onder één of meer ontbindende voorwaarden (zoals latere betaling van de koopprijs, verkrijgen van financiering in 2021 of later te verkrijgen toestemming van een bepaald orgaan). Wordt er in 2021 alsnog betaald en is begin 2021 aan de betreffende voorwaarden voldaan, dan is de levering definitief. Lukt dit niet, dan kan de overdracht ontbonden worden en valt de eigendom terug aan de verkoper. De koper kan op verzoek de door hem betaalde 2% overdrachtsbelasting weer terugkrijgen.

Meer weten? Bel of mail ons gerust: 0515-435600; info@rientjesnotariaat.nl

UIT DE NOTARISPRAKTIJK. Sneeker Nieuwsblad c.s.
Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Karin Rientjes, notaris en mediator te Sneek.

uit de notarispraktijk

Sorry! Sorry, dat ook ik de lezer moet onderdompelen in nog meer Corona nieuws. Elke (digitale)...
En daar ging moeders porseleinen vaas. De vaas waarvan de kinderen wisten hoe dierbaar die haar was...
Alleen is maar alleen In mijn oma's tijd was het vaak zo dat als je eenmaal weduwe werd, je...