Moeten we een huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract aangaan?
Deze vraag wordt mij vaak gesteld.
Trouwen of geregistreerd partnerschap?
Voor de wet ben je als samenwoner niets van elkaar. Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap (partnerschap) regelt de wet automatisch van alles voor jullie.
Maar eerst, wat is het verschil tussen trouwen en een partnerschap?
1. Als je trouwt moet je elkaar het "ja-woord" geven. Elkaar trouw beloven ziet men als een sterk gebaar. Je belooft elkaar trouw in goede en slechte tijden. Trouwen is een meer emotionele gebeurtenis. Bij een partnerschap hoef je elkaar niet het "ja-woord" te geven. Vaak gaat men een partnerschap aan "om het maar geregeld te hebben" en men het huwelijk oubollig vindt. Eigenlijk is het partnerschap dan meer een zakelijke formaliteit.
2. Vaak gaat men een partnerschap aan omdat men niets met het huwelijk heeft of de bruiloft wil uitstellen tot een later moment. Een partnerschap kan omgezet worden in een huwelijk. Andersom kan dit niet.
3. Een partnerschap kan, als er geen minderjarige kinderen zijn eenvoudig buiten de rechter om (met tussenkomst van een advocaat of notaris) worden beëindigd. Voor het beëindigen van een huwelijk moet je altijd naar de rechter, wat ook meer kosten met zich meebrengt. Heb je een partnerschap én minderjarige kinderen, dan moet je ook naar de rechter om het partnerschap te laten ontbinden.
4. Het partnerschap kent geen scheiding van tafel en bed. Het huwelijk wel. Of dit nou zo'n spannend verschil is, dat betwijfel ik, want scheiding van tafel en bed komt niet vaak voor.
5. Een partnerschap wordt in het buitenland vaak niet erkend, een huwelijk wel. Dit kan gevolgen hebben voor onder meer het kopen van een woning in het buitenland, voor het recht om je partner over te laten komen, voor het regelen van de scheiding in het buitenland of bijvoorbeeld op het gebied van het geldende erfrecht. In landen waar het partnerschap wel wordt erkend verschillen vaak de rechten en plichten tegenover elkaar van de Nederlandse wetgeving. In sommige landen erkent men alleen het partnerschap voor mensen van hetzelfde geslacht.
Voor het overige wijkt het partnerschap niet echt af van het huwelijk. De rechtsgevolgen zijn nagenoeg hetzelfde.
Samenlevingscontract of trouwen/partnerschap?
De wettelijke gevolgen van het huwelijk of partnerschap zijn onder meer:
- je kunt recht hebben op partneralimentatie. Dit is in grote lijnen afhankelijk van de mogelijkheid van de ene partner om in redelijkheid zelf inkomsten te verwerven en van draagkracht bij de andere partner;
- je moet naar de rechter om het huwelijk en het partnerschap (bij minderjarige kinderen) te laten ontbinden met alle kosten van dien;
- door huwelijk of partnerschap kun je aansprakelijk worden voor elkaars schulden en kun je mede-eigenaar worden van door jou of je partner verkregen goederen; we adviseren vaak om vooraf huwelijks-of partnerschapsvoorwaarden te maken om deze gevolgen te voorkomen of te beperken.
Als je dit alles niet wilt, kan een goed samenlevingscontract een uitstekende oplossing zijn. Je kunt alles net zo goed regelen met een samenlevingscontract als door te trouwen of via een partnerschap. Aan huwelijks- of partnerschapsvoorwaarden zijn vaak meer kosten verbonden dan aan een goed samenlevingscontract, mede vanwege griffierecht dat de rechtbank heft.
Volgende maand vertel ik graag meer over de verschillen tussen het huwelijk/partnerschap en het samenlevingscontract. Graag tot de volgende keer!