Een uitdaging: mijn eigen vakantiewoning kopen.
Even weg van de hectiek. Doelloos starend in de verte. Wat een heerlijke plek dit. Wou dat het van mij was. Herkenbaar? Dit lijkt wel een intro voor een verkoopbrochure van een vakantiebungalow park! Geen rare gedachte hoor én het lijkt momenteel beter om je geld te steken in bakstenen dan in bitcoins, toch?
Waar op letten
Het kopen van een vakantiewoning in Nederland kent dezelfde regels als het kopen van een gewoon huis. Dat laatste is vaak al een uitdaging, maar bij een vakantiewoning kunnen toch weer andere specifieke aspecten spelen.
Ga na welk eigendomsrecht je koopt. Koop je een woning in volle eigendom of heb je een woning op andermans grond? Huur je de grond of krijg je een erfpachts- of opstalrecht? Mogelijk koop je een appartementsrecht terwijl je dacht gewoon een woning te kopen. Voor elke constructie gelden weer bijzondere regels. Laat je hierover door de notaris informeren.
Hoe zit het met het parkmanagement als je een woning in een park koopt? Welke regels gelden daar en wat als er mede-eigenaren zijn die zich weinig van die regels aan trekken? Dit laatste kan van invloed zijn op de waarde van jouw woning. Is er een huishoudelijk reglement dat aangeeft of je er bijvoorbeeld met je huisdier mag verblijven? Mag je je woning wel verhuren? Moet je verplicht de verhuur laten plaatsvinden door de parkorganisatie en zo ja, verhuurt de parkorganisatie eerst haar eigen woningen alvorens die van jou in de verhuur aan te bieden? Hoe vaak mag je er zelf verblijven of is dat zeer beperkt? Welke bijdrage moet je verplicht betalen, wat zijn de servicekosten en wordt je verplicht mee te gaan met de eisen van inrichting van je woning gesteld door de overkoepelende landelijke vakantiewoningenketen? Wat brengt dit aan extra kosten met zich mee?
Mag je er wel permanent wonen? Vaak mag dit niet. De gemeente kan hierover ook informatie verstrekken. Andersom: het kan ook zijn dat je een gewone woning wilt kopen om daarvan jouw recreatiewoning te maken. Vraag na of dit wel mag en in overeenstemming is met het bestemmingsplan van de gemeente.
Staat van de woning
Als je een woning koopt die wordt afgestoten door de landelijke organisatie die daarvan eigenaar is, vraag dan waarom dit is. Zijn de woningen te gedateerd of komt er groot onderhoud aan? Dit hoeft natuurlijk niet het geval te zijn, maar net zoals bij het kopen van een eigen woning, moet je wel onderzoeken of er geen gebreken zijn. Een bouwkundig onderzoek laten verrichten is dan nooit weg.
Financieel, fiscaal
Voor de aanschaf van een bestaande vakantiewoning betaal je 8% overdrachtsbelasting. Dat wordt volgend jaar zelfs 10,1%! Als je de woning koopt met eigen spaargeld, dan wordt de woning, net zoals je spaargeld, in box 3 voor de Inkomstenbelasting belast, zij het tegen de WOZ-waarde.
Leen je geld voor de woning dan is de hypotheekrente daarvoor helaas niet aftrekbaar.
De eigendom van een vakantiewoning zal, net zoals bij een gewone woning, via een notariële leveringsakte en inschrijving daarvan bij het kadaster moeten plaatsvinden.
Vindt je het een geruststellende gedachte om even met de koopakte bij de notaris langs te gaan voor een second opinion alvorens deze te tekenen? Je bent bij ons van harte welkom!