Zoeken

Toestemming nodig van vrouw dga voor aandelenverkoop, wel of niet?

Raar dat je de toestemming van je vrouw of man nodig hebt als je als ondernemer je aandelen in je BV verkoopt. Zeker als het jouw holding is die de aandelen in een werkmaatschappij verkoopt. Wat heeft jouw echtgenoot daar dan mee te maken en maakt het nog uit of je al dan niet op huwelijksvoorwaarden bent gehuwd?

Artikel 1:88 lid 1 sub c van ons Burgerlijk Wetboek

Dit artikel stelt dat als je overeenkomsten aangaat waarbij jij je als borg of hoofdelijk medeschuldenaar verbindt voor een schuld van een ander, jouw echtgenoot jou daarvoor toestemming moet geven. Het maakt daarbij niet uit of je als ondernemer op huwelijksvoorwaarden bent gehuwd of niet.

Plee figuur

Is de wettelijke vereiste toestemming niet gegeven, dan kan jouw echtgenoot die overeenkomst vernietigen. Je zou kunnen denken dat je als echtgenoot dan een "plee figuur" slaat naar je wederpartij toe. Op bemoeienissen van je wederhelft zit je in het zakelijke verkeer immers niet te wachten.

De reden dat de wet dit stelt is om het gezinsmilieu te beschermen tegen het verstrekken van lichtvaardige garanties door de andere echtgenoot. Het gezin zou door die garanties bijvoorbeeld wel eens het eigen huis kwijt kunnen raken.
Maar, als de ondernemer zichzelf in privé garant stelt voor overeenkomsten die gebruikelijk zijn binnen zijn bedrijf, dan is de toestemming niet nodig.

Handig!

Het kan wel eens heel erg handig zijn dat je echtgenoot de betreffende overeenkomst zou kunnen vernietigen. Dit heeft een directeur-grootaandeelhouder (DGA) ook aangevoerd toen hij bij de verkoop van zijn bedrijf, zichzelf in privé garant had gesteld naar zijn holding toe. De holding verkocht namelijk de aandelen in de BV waarin het bedrijf zat. De holding stelde zich garant voor het bedrijf naar de koper toe. De koper op zijn beurt vond dat als de DGA zo heilig in zijn bedrijf geloofde, hij zich gerust voor zijn holding borg kon stellen voor het door zijn holding verkochte bedrijf. Dat deed de DGA dan ook. Enkele jaren later ging de koper van de aandelen failliet omdat bleek dat hij toch een kat in de zak had gekocht en klopte diens curator aan bij de DGA. Deze gaf te kennen dat zijn vrouw alle door hem in privé voor het verkochte bedrijf verleende garanties had vernietigd. Wat hem betreft haalde de koper en diens curator hierdoor bakzeil. Lekker handig, zo'n echtgenote achter de hand, vond hij zelf.

Rechtbank dacht anders

De rechtbank ging een eind mee met de DGA, maar gaf hem toch geen gelijk. De DGA had zich namelijk garant gesteld voor zijn holding. Wij kennen namelijk ook nog een lid 5 van hetzelfde artikel 88. Deze stelt dat de toestemming van de echtgenoot als bedoeld in artikel 1:88.1.c BW niet nodig is voor rechtshandelingen verricht door de DGA, mits de DGA de rechtshandeling verrichte in het kader van de normale uitoefening van het bedrijf van die BV. De rechtbank vond dat de DGA handelde in de normale uitoefening van het bedrijf van de holding, te weten: Het verkrijgen, verkopen, overdragen en handelen in aandelen. De holding verkocht haar aandelen in de werkmaatschappij waarin het bedrijf was ondergebracht.

Ergo: de DGA, als bestuurder en enig aandeelhouder van zijn Holding, handelde in de gebruikelijke uitoefening van de onderneming van de Holding en was dus gewoon in privé aansprakelijk met zijn hele hebben en houden. Niet fijn voor zijn gezin.

Iets tekenen wat u niet had gedacht.

Verkoopt u uw bedrijf, laat de verkoopcontracten gerust door ons nalezen over hoe het zit met uw aansprakelijkheden. U kunt wel eens iets tekenen, waarvoor u dacht niet te hebben getekend.


Vraag het #Voornaam

Vraag het Karin

Ongeplande gebeurtenissen hoef je niet onvoorbereid op je af te laten komen… Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

Stel jouw vraag

Blogs

Veranderingen van wetten en regels houden we graag nauwlettend voor je in de gaten. Hebben ze gevolgen voor jouw persoonlijke of zakelijke situatie? We schrijven er graag over in blogs op deze website of in publicaties voor kranten en magazines. Zo blijf jij altijd op de hoogte van het laatste nieuws. In taal die zelfs de ingewikkeldste materie begrijpelijk maakt.

Column
VAN WIE IS HET GELD OP DE EN/OF-REKENING?

VAN WIE IS HET GELD OP DE EN/OF-REKENING?

Veel mensen hebben een en/of-rekening bij de bank, maar niet iedereen weet dat het saldo niet automatisch aan ieder voor de helft toebehoort. Beiden kunnen op die rekening geld storten en ervan opnemen, maar dit zegt niets over de vraag van wie het geld op die rekening is. Bij een en/of-rekening is het zo dat degene die de rekening heeft gevoed de eigenaar is van dat gestorte bedrag.

Lees meer
Column
SHOOT-OUT! Wild West in het zakelijke huwelijk.

SHOOT-OUT! Wild West in het zakelijke huwelijk.

Veel samenwerkingsverbanden en joint ventures beginnen met grote plannen, fijne verwachtingen en een toost op al het moois dat komen gaat!

Lees meer
Nieuws
Telefonische bereikbaarheid

Telefonische bereikbaarheid

Vanaf maandag 23 september 2024 zijn onze telefonische bereikbaarheidstijden gewijzigd. We zijn op werkdagen maandag tot en met vrijdag telefonisch bereikbaar van 08:30-14.00 uur. Na 14:00 uur kunt u ons per email bereiken op info@rientjesnotariaat.nl en dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Lees meer

Raad en daad

Bij de meest bepalende en emotionele keuzes in je leven betrek je vaak de mensen die het dichtst bij je staan. Bij hen proef je het onvoorwaardelijke vertrouwen. Datzelfde gevoel willen wij je bezorgen bij het vastleggen van alle afspraken rond de keuzes die je maakt. Met raad en daad staan we je bij. Zo zorgen wij voor een stevige basis onder de toekomst van jezelf en je dierbaren.

Kom in contact

We zijn gevestigd in een monumentaal, maar modern pand. Direct tegenover het station van Sneek. Zowel met de trein, de bus, de auto, de fiets als lopend zijn we prima bereikbaar. Bovendien beschikken we over een eigen parkeerterrein en zijn we ook zeer toegankelijk als je minder goed ter been bent. Wip gerust eens bij ons binnen. Of bel of mail ons. We staan altijd voor je klaar!

Lid van: De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie Vereniging Ondernemingsrechtspecialisten Notariaat MfN-registermediators Vereniging van Mediators in het Notariaat
bel bericht bezoek facebook instagram linkedin mail search