Zie zo, echtscheidingsverzoekschrift ingediend, dan is het ook erfrechtelijk geregeld?
Veel echtgenoten denken dat als men niet meer samenwoont en de echtscheiding al bij de rechtbank is aangevraagd, dat men dan niet meer van elkaar erft. We liggen immers in echtscheiding. Dit is een misvatting. Wel is dan de eventuele gemeenschap van goederen ontbonden, maar het huwelijk nog niet.
Zolang de echtscheidingsbeschikking van de rechter nog niet is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand, is men nog gewoon gehuwd en erven de echtgenoten van elkaar. Dat geldt ook voor een nog niet beëindigd geregistreerd partnerschap.
Het komt wel eens voor dat iemand tijdens echtscheidingsprocedure komt te overlijden. Je bijna ex-echtgenoot erft dan nog gewoon van jou. Zijn er kinderen, dan erft de bijna ex samen met de kinderen. Zijn er geen kinderen, dan erft de echtgenoot alles. De vraag is of dit wel de bedoeling is?
Testamentair erfrecht in het zicht van de echtscheiding.
Het is doorgaans geen fijne gedachte dat de bijna ex-echtgenoot nog mee kan erven zolang het huwelijk niet is ontbonden. Dit kan heel eenvoudig worden voorkomen door een testament te maken. In een testament kun je nog meer zaken regelen dan alleen het onterven van je echtgenoot.
Men denkt vaak dat je een echtgenoot niet kunt onterven, maar dit kan altijd. Daarvoor hoeft er geen scheiding te spelen.Toch kan een onterfde echtgenoot altijd nog een beroep doen op de zogenaamde ‘wettelijke rechten’. De bijna ex kan dan vorderen dat hij/zij nog zes maanden in de echtelijke woning mag blijven wonen met gebruik van bijbehorende inboedel. Hij krijgt dan, op grond van de wet, een tijdelijk recht van vruchtgebruik van de woning en van andere goederen van de scheidende echtgenoot die is overleden. Deze wettelijke rechten kan je niet bij testament uitsluiten! Pas als de echtscheidingsbeschikking van de rechter is ingeschreven bij de burgerlijke stand, vervallen deze wettelijke rechten. Het rekken van een echtscheidingsprocedure kan voor een onterfde echtgenoot aantrekkelijk zijn, zeker als de andere echtgenoot op dat moment ernstig of terminaal ziek is. De mogelijkheid om gebruik te maken van het recht van vruchtgebruik van de woning en van andere goederen vervalt overigens wel één jaar na indiening van het verzoekschrift tot echtscheiding.
Gescheiden en alsnog van je ex erven via de kinderen.
Dit heb ik wel meegemaakt in mijn praktijk. Als een kind ongehuwd, zonder kinderen en zonder een testament te hebben gemaakt, komt te overlijden en eerder al van één van de gescheiden ouders heeft geërfd, dan komt die erfenis bij de andere gescheiden ouder terecht. Je kan dit voorkomen door een soort tweetrapsmaking in het testament op te nemen zodat je ex niet via je kind alsnog van jou kan erven.
Verder kan het nog van belang zijn om het ouderlijk vruchtgenot uit te sluiten over de erfenis van een minderjarig kind, zodat de ex daar niet de rente van kan genieten. Tot slot kun je overwegen om de erfenis van de kinderen onder bewind van een vertrouwd iemand te geven zodat je ex niet de scepter zwaait over de erfenis van jouw kinderen.