SCHENKEN AAN DE KLEINKINDEREN
Een presentje voor de kleinkinderen van opa en oma met Sinterklaas of kerst geeft zeker blije gezichten. Maar vaak willen grootouders structureel meer voor hun kleinkinderen doen, bijvoorbeeld een "kontje" meegeven voor de toekomst zoals sparen voor een rijbewijs, huis of studie.
Een spaarrekening op naam van het kleinkind.
BEM clausule
De ouders moeten tekenen voor het openen van een spaarrekening op naam van hun minderjarige kind. Tot het 18e jaar van het kind beheren zij de rekening waarop u periodiek geld stort. In die periode telt dit geld bij de ouders mee voor hun Inkomstenbelasting in box 3. Soms kan een BEM-clausule (Belegging, Erfenis en andere gelden Minderjarigen) op de spaarrekening gezet worden. Pas als de aan de clausule gekoppelde leeftijd (maximaal 18 jaar) is vervallen kan je kleinkind eraan komen. Ouders kunnen pas aan het geld komen met toestemming van de kantonrechter. Een BEM-clausule kan ook handig zijn in verband met het voorkomen van de beperking van toeslagen van de ouders door de schenkingen.De ouders kunnen aan de bank vragen of bepaalde documenten nodig zijn voor de aanvraag van een BEM-clausule. Dit kan bijvoorbeeld zijn:
- een uitspraak waarin de rechter stelt dat een BEM-clausule verplicht is
- een ander document waaruit blijkt dat de kantonrechter toestemming geeft voor een BEM-clausule, als (nog) geen uitspraak van de rechter overlegd kan worden. Lees op de site www.rechtspraak.nl hoe de ouders bij de kantonrechter hierom kunnen vragen.
Bewind
Een alternatief is om een bewind te koppelen aan de spaarrekening waarover jijzelf of een ouder van het kind als bewindvoerder het beheer voert. Dit moet je ook bij de bank regelen.
Let op: als het kind 18 jaar wordt, valt het geld vrij aan het kind. De vraag is of het kind op die leeftijd voldoende in staat is om zelf over het geld te beschikken. Ik adviseer in de regel een bewind-clausule tot bijvoorbeeld de 25 jarige leeftijd. Het kind kan tot die leeftijd dan alleen aan het geld komen samen met de bewindvoerder.
Als grootouder zelf een spaarrekening voor het kind op jouw eigen naam openen.
Het geld blijft dan onder jouw beheer als grootouder en je kan er altijd aankomen en de rekening ook weer opheffen. Het geld blijft meetellen voor jouw box 3 vermogen. Als je het geld later overboekt naar je kleinkind, kan schenkbelasting verschuldigd zijn van minimaal 18% als het totale bedrag boven de € 2.658 (cijfer 2024) uitkomt.
Schenking op papier.
Dit gaat via een notariële akte. In de akte staat dan dat jij het geld aan je kleinkind schenkt en het kleinkind leent dit weer aan jou terug. Wil je ook dat het geld niet meegeteld wordt voor de erfbelasting bij jouw overlijden, dan is het van belang dat je het kleinkind jaarlijks 6% rente betaalt. Ook hier geldt: alles wat je boven de € 2.658 (cijfer: 2024) uitkomt is met 18% schenkbelasting belast. Het is thans zelfs fiscaal mogelijk voor meerdere jaren een papieren schenking aan het kleinkind te doen. Dit kan in aktekosten schelen.
Vergeet de privé clausule niet!
Als je een bedrag op rekening van het kleinkind stort, schrijf dan bij de overboeking "blijft privé" of "valt buiten gemeenschap van goederen of verrekenbeding". Mocht het kleinkind, afhankelijk van wat die heeft geregeld, ooit gaan scheiden, dan gaat het door jou geschonken bedrag niet voor de helft naar de "koude kant".