Zoeken

Samenwerken is als een huwelijk

Elke ondernemer wil vooruit door innovatief en creatief te zijn en door er een langetermijnvisie en een behoudende financiering er op na te houden. Soms kan het aangaan van een goede samenwerking met andere partijen een sprong voorwaarts zijn.

Vertrouwen

Een belangrijke voorwaarde bij het aangaan van zo'n samenwerking is wederzijds vertrouwen. Problemen kunnen in een goed gesprek worden opgelost, maar verstandiger is het om bij de aanvang afspraken formeel vast te leggen. Je deelt immers een bepaald risico met elkaar. Als de samenwerking op den duur toch niet goed blijkt te verlopen, omdat er geen klik meer is of het vertrouwen in elkaar is beschaamd is, zullen beide partijen dit in hun portemonnee gaan voelen.

Begin aan het einde

Daarom is het belangrijk om een eventuele scheiding of exit goed te regelen als je nog op goede voet met elkaar staat. Onderneem zo'n startgesprek. Er kunnen verwachtingen, meningen en financiële zaken boven water komen die soms voor verrassingen zorgen. Vaak blijkt dat je elkaar minder goed kent dan gedacht. Het is beter om dit soort punten van tevoren te bespreken dan wanneer het vertrouwen aan diggelen is en je elkaar minder gunt.

Kijk in de opstart fase niet alleen naar nu, maar ook naar de situatie voor over vijf of tien jaar. Misschien wil de één dan al met pensioen terwijl de ander niet denkt aan stoppen.

Wie heeft het voor het zeggen?

Je zeggenschap verliezen omdat je het niet meer alleen voor het zeggen hebt, maakt samenwerking vaak lastig. Daar hoef je niet huiverig voor te zijn als je de zeggenschapsverhoudingen vooraf goed vastlegt. Je kunt afspraken op papier zetten over de verdeling van de verantwoordelijkheden en taken en ook de punten waarover beide partijen het altijd met elkaar eens moeten zijn.

Als notaris houd ik ondernemers deze spiegel voor. Dat kan wel eens confronterend zijn, maar uiteindelijk levert het veel meer op. Zeker bij geschillen. Ik stel daarbij altijd de exit vraag aan de orde: gaan wij naar de rechter of lossen wij het zelf op? Mijn idee: natuurlijk het laatste. Daarbij kan ik het niet laten de mediationclausule ter sprake te brengen. Als bekend, ben ik daar een warm voorstander van. Juist door dit soort lastige vraagstukken van te voren aan de orde te stellen neemt de kans op een stabiele samenwerking toe.

Altijd doen

Maak regelmatig tussentijds samen de balans op. Kloppen de verwachtingen nog wel? Wees open naar elkaar en durf op tijd in te grijpen. Hebt vertrouwen in elkaar en spreek dit ook uit. Inspireer elkaar. Hierdoor ontwikkel je jezelf persoonlijk en professioneel.

Maar mochten de zaken toch minder lopen dan verwacht, dan is het een zeer prettige gedachte dat een en ander goed op papier is vastgelegd. Vergeet daarbij niet om de drie à vijf jaar dat contract even af te stoffen en te bespreken. Dat voorkomt spanningen, ruzie en ellende. Het maakt het samenwerken zoveel fijner en geeft ruimte voor een goed en duurzaam zakelijk huwelijk!


Vraag het #Voornaam

Vraag het Karin

Ongeplande gebeurtenissen hoef je niet onvoorbereid op je af te laten komen… Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

Stel jouw vraag

Blogs

Veranderingen van wetten en regels houden we graag nauwlettend voor je in de gaten. Hebben ze gevolgen voor jouw persoonlijke of zakelijke situatie? We schrijven er graag over in blogs op deze website of in publicaties voor kranten en magazines. Zo blijf jij altijd op de hoogte van het laatste nieuws. In taal die zelfs de ingewikkeldste materie begrijpelijk maakt.

Column
ERFGENAAM TEGEN WIL EN DANK!

ERFGENAAM TEGEN WIL EN DANK!

ERFGENAAM TEGEN WIL EN DANK! Tja, en dan ben je ineens erfgenaam geworden van je vrijgezelle kinderloze broer. Een broer die erg op zichzelf leefde. Over zijn financiële reilen en zeilen gaf hij nooit openheid en hij woonde in een eenvoudig huurappartement. Zijn uitvaart moest worden geregeld en de woning diende opgeleverd te worden.

Lees meer
Column
30 dagen langer leven

30 dagen langer leven

getrouwd 30 dagen langer leven testament samenlevingscontract tweetrapsmaking mini-testamentje het verblijvensbeding langstlevende

Lees meer
Column
Moet ik mijn kinderen vertellen wat er in mijn testament staat?

Moet ik mijn kinderen vertellen wat er in mijn testament staat?

Dit is een vraag die mij wel eens gesteld wordt door ouders. Enerzijds kan het nuttig zijn om hen vroegtijdig te informeren, maar anderzijds zijn er ook redenen om dit maar niet te doen. testament

Lees meer

Raad en daad

Bij de meest bepalende en emotionele keuzes in je leven betrek je vaak de mensen die het dichtst bij je staan. Bij hen proef je het onvoorwaardelijke vertrouwen. Datzelfde gevoel willen wij je bezorgen bij het vastleggen van alle afspraken rond de keuzes die je maakt. Met raad en daad staan we je bij. Zo zorgen wij voor een stevige basis onder de toekomst van jezelf en je dierbaren.

Kom in contact

We zijn gevestigd in een monumentaal, maar modern pand. Direct tegenover het station van Sneek. Zowel met de trein, de bus, de auto, de fiets als lopend zijn we prima bereikbaar. Bovendien beschikken we over een eigen parkeerterrein en zijn we ook zeer toegankelijk als je minder goed ter been bent. Wip gerust eens bij ons binnen. Of bel of mail ons. We staan altijd voor je klaar!

Lid van: De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie Vereniging Ondernemingsrechtspecialisten Notariaat MfN-registermediators Vereniging van Mediators in het Notariaat
bel bericht bezoek facebook instagram linkedin mail search