Zoeken

Langstlevende ouder hertrouwt, heb ik dan als kind al recht op mijn erfdeel?

Als vader is overleden en moeder is alleenstaande gebleven en vaak nog woonachtig in het ouderlijk huis, dan bekommeren de kinderen zich meestal niet om hun erfdeel uit vaders nalatenschap. Maar zodra moeder een nieuwe partner heeft wordt dit wel eens anders. Dan doen zich vragen voor als: kan ik als kind mijn erfdeel uit vaders nalatenschap nu al opeisen? Waar heb ik eigenlijk recht op? Wat als moeder met haar nieuwe vriend alles opmaakt? Wat als moeder gaat hertrouwen in een gemeenschap van goederen? En: hoe zit het als ik niets doe?

Heeft het kind eigenlijk het recht om diens erfdeel op te eisen?

Het antwoord hierop is afhankelijk van de vraag of vader al dan niet een langstlevende testament heeft gemaakt en zo ja, wat daarin staat. Als vader geen testament heeft gemaakt, geldt de wet. Is vader na 2003 overleden, dan is de wettelijke verdeling van toepassing en heeft moeder alles in eigendom gekregen. De kinderen hebben dan een vordering in geld op moeder, een soort tegoedbon. Deze tegoedbon is volgens de huidige wet alleen opeisbaar bij het overlijden of faillissement van moeder. Als vader vóór 2003 is overleden, geldt nog het oude erfrecht met overgangsrecht.

In langstlevende testamenten zie je vaak dat de erfdelen van de kinderen ook opeisbaar worden als moeder bijvoorbeeld in een verzorgingstehuis wordt opgenomen of gaat hertrouwen in een algehele gemeenschap van goederen. Soms zelfs als zij gaat samenwonen. Tot 2018 trouwde je automatisch in een algehele gemeenschap van goederen als je geen huwelijksvoorwaarden had gemaakt. Na 2018 trouw je automatisch in een beperkte gemeenschap van goederen. In testamenten zie je vaak dat kinderen hun erfdeel kunnen opeisen als moeder in een gemeenschap van goederen hertrouwt. Vader wilde hiermee vermenging van zijn erfenis met het vermogen van de toekomstige stiefouder voorkomen. Dit om vervelende gevolgen te vermijden.

Let op: verjaring

Mocht moeder toch in een algehele gemeenschap van goederen zijn hertrouwt of samenwoont en doe je als kind niets, dan kun je je erfdeel kwijtraken als je 20 jaar lang niets doet! Dat geldt ook als je om welke reden dan ook geen contact meer hebt met moeder en niet op de hoogte bent van haar hertrouwen of samenwonen. Ben je op de hoogte van het samenwonen danwel hertrouwen of geregistreerd partnerschap in algehele gemeenschap van moeder en gun jij haar dat zij in financiële zin gewoon door kan blijven leven als vanouds, maar nu met haar nieuwe partner, maak dan met haar op schrift een afspraak dat de opeisbaarheid van jouw tegoedbon uitgesteld wordt tot haar overlijden.

Fiscale gevolgen van het niet opeisen?

Het voert te ver om daar nu op in te gaan. Daarover zal ik een volgende keer schrijven.

Tip!

Als kind, maar ook voor moeder en stiefvader is het van belang om vast te stellen hoe groot jouw vordering op moeder is. Wat kan jij te zijner tijd opeisen? Wat als het grootste deel van moeders vermogen in de spreekwoordelijke bakstenen (het huis) zit waarin stiefvader graag zou willen blijven wonen na moeders overlijden? Hij moet immers verder met zijn leven. Het dan opeisen van jouw tegoedbon kan mogelijk betekenen dat hij het huis zal moeten verkopen! Dit kan dramatisch zijn en zijn situaties die ik in de praktijk tegen kom.

Vraag het #Voornaam

Vraag het Karin

Ongeplande gebeurtenissen hoef je niet onvoorbereid op je af te laten komen… Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

Stel jouw vraag

Blogs

Veranderingen van wetten en regels houden we graag nauwlettend voor je in de gaten. Hebben ze gevolgen voor jouw persoonlijke of zakelijke situatie? We schrijven er graag over in blogs op deze website of in publicaties voor kranten en magazines. Zo blijf jij altijd op de hoogte van het laatste nieuws. In taal die zelfs de ingewikkeldste materie begrijpelijk maakt.

Column
VAN WIE IS HET GELD OP DE EN/OF-REKENING?

VAN WIE IS HET GELD OP DE EN/OF-REKENING?

Veel mensen hebben een en/of-rekening bij de bank, maar niet iedereen weet dat het saldo niet automatisch aan ieder voor de helft toebehoort. Beiden kunnen op die rekening geld storten en ervan opnemen, maar dit zegt niets over de vraag van wie het geld op die rekening is. Bij een en/of-rekening is het zo dat degene die de rekening heeft gevoed de eigenaar is van dat gestorte bedrag.

Lees meer
Column
SHOOT-OUT! Wild West in het zakelijke huwelijk.

SHOOT-OUT! Wild West in het zakelijke huwelijk.

Veel samenwerkingsverbanden en joint ventures beginnen met grote plannen, fijne verwachtingen en een toost op al het moois dat komen gaat!

Lees meer
Nieuws
Telefonische bereikbaarheid

Telefonische bereikbaarheid

Vanaf maandag 23 september 2024 zijn onze telefonische bereikbaarheidstijden gewijzigd. We zijn op werkdagen maandag tot en met vrijdag telefonisch bereikbaar van 08:30-14.00 uur. Na 14:00 uur kunt u ons per email bereiken op info@rientjesnotariaat.nl en dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Lees meer

Raad en daad

Bij de meest bepalende en emotionele keuzes in je leven betrek je vaak de mensen die het dichtst bij je staan. Bij hen proef je het onvoorwaardelijke vertrouwen. Datzelfde gevoel willen wij je bezorgen bij het vastleggen van alle afspraken rond de keuzes die je maakt. Met raad en daad staan we je bij. Zo zorgen wij voor een stevige basis onder de toekomst van jezelf en je dierbaren.

Kom in contact

We zijn gevestigd in een monumentaal, maar modern pand. Direct tegenover het station van Sneek. Zowel met de trein, de bus, de auto, de fiets als lopend zijn we prima bereikbaar. Bovendien beschikken we over een eigen parkeerterrein en zijn we ook zeer toegankelijk als je minder goed ter been bent. Wip gerust eens bij ons binnen. Of bel of mail ons. We staan altijd voor je klaar!

Lid van: De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie Vereniging Ondernemingsrechtspecialisten Notariaat MfN-registermediators Vereniging van Mediators in het Notariaat
bel bericht bezoek facebook instagram linkedin mail search