Zoeken

JIP EN JANNEKE

Alvorens de akte wordt getekend wordt deze vanzelfsprekend eerst besproken met cliënten. Zij hebben daarvan ter voorbereiding thuis een concept van mogen ontvangen. Ik vraag altijd of het goed is dat ik de akte eerst in Jip en Janneke taal weergeef. Want cliënten klagen er vaak over dat de akten die notarissen maken moeilijk te lezen zijn. Dit geldt gelukkig overigens niet voor de vertaling die wij bij veel van de akten bijvoegen. Eigenlijk wel raar dat de laatste moet.

Ik legateer jou mijn fiets. Jij watte?
Vaak geef ik ter verduidelijking van de notaristaal als voorbeeld het volgende: Stel in mijn testament staat dat ik aan jou mijn fiets legateer. Wat ik daar eigenlijk zeg is dat als ik overleden ben, ik aan jou mijn fiets geef. Maar, wat jij niet weet is dat het enige wat ik bezit is die fiets en o ja, ik heb ook nog een kleine nota die nog betaald moet worden. Verder heb ik twee kinderen die mijn enige erfgenamen zijn. Die moeten aan jou mijn fiets afgeven, maar ook de nota betalen. Volgens de wet mogen zij de fiets verkopen om met de verkoopopbrengst de nota te betalen. Er blijft daarna gelukkig ook nog wat geld over. De kinderen vinden moeder's maar raar, want zij heeft met dat legaat eigenlijk het enige wat zij in eigendom had weggegeven. Hoe dan met het minimumdeel waar zij als kinderen recht op hebben? Dat minimumdeel noemen wij in ons notaristaaltje de legitieme portie. De kinderen mogen van de overgebleven verkoopopbrengst van de fiets de helft van het resterende geld aan zichzelf uitkeren. De andere helft moeten zij dan aan jou afgeven. Een lang verhaal om de reikwijdte van één woord "legaat" uit te leggen. Als je iets wettelijk niet goed formuleert in de akte, kan dit tot interpretatie problemen leiden. Best wel eng eigenlijk.

Eigen interpretatie
De notaristaal is juist bedoeld om te voorkomen dat er discussie ontstaat over de bedoeling van partijen. Een notaris mag, als de tekst van een akte op meerdere manieren uitgelegd kan worden, daar niet een eigen interpretatie aan geven. Dat mag alleen de rechter. De rechter gaat daar in de regel uit van de letterlijke tekst zoals opgenomen in de akte. Maar hoe als de situatie is veranderd ten opzichte van het moment waarop de akte werd gemaakt. Sinds kort vindt de Hoge Raad dat de rechter ook naar de omstandigheden gekeken mag worden die na het tekenen van de akte hebben plaatsgevonden.

Fout testament
Waar de Hoge Raad kortgeleden gevraagd werd om over te oordelen was een testament waarin een broer zijn enige broer tot erfgenaam had benoemd. Toen was die broer nog alleenstaand en zonder kinderen. Jaren later overleed hij met achterlating van vrouw en kinderen. Het testament was hij vergeten te wijzigen. Wie erft er nu? Strikt volgens de letter: de broer. Maar kan dat de bedoeling zijn? De Hoge Raad vond dat naar de gewijzigde omstandigheden gekeken mocht worden. Vrouw en kinderen erfden kortom. Het is om die reden dat ik bij alleenstaanden vaak in het testament opneem: "Indien ik ongehuwd en zonder afstammelingen kom te overlijden, dan benoem ik tot mijn enig erfgenaam enz." Leest niet lekker, maar is wel duidelijk.

Beter nog: houd regelmatig (zeker om de 5 jaar) je testament, huwelijksvoorwaarden, of samenlevingscontract eens tegen het licht. Kom daarvoor gerust langs voor een APK-tje.
Vraag het #Voornaam

Vraag het Karin

Ongeplande gebeurtenissen hoef je niet onvoorbereid op je af te laten komen… Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

Stel jouw vraag

Blogs

Veranderingen van wetten en regels houden we graag nauwlettend voor je in de gaten. Hebben ze gevolgen voor jouw persoonlijke of zakelijke situatie? We schrijven er graag over in blogs op deze website of in publicaties voor kranten en magazines. Zo blijf jij altijd op de hoogte van het laatste nieuws. In taal die zelfs de ingewikkeldste materie begrijpelijk maakt.

Column
ERFGENAAM TEGEN WIL EN DANK!

ERFGENAAM TEGEN WIL EN DANK!

ERFGENAAM TEGEN WIL EN DANK! Tja, en dan ben je ineens erfgenaam geworden van je vrijgezelle kinderloze broer. Een broer die erg op zichzelf leefde. Over zijn financiële reilen en zeilen gaf hij nooit openheid en hij woonde in een eenvoudig huurappartement. Zijn uitvaart moest worden geregeld en de woning diende opgeleverd te worden.

Lees meer
Column
30 dagen langer leven

30 dagen langer leven

getrouwd 30 dagen langer leven testament samenlevingscontract tweetrapsmaking mini-testamentje het verblijvensbeding langstlevende

Lees meer
Column
Moet ik mijn kinderen vertellen wat er in mijn testament staat?

Moet ik mijn kinderen vertellen wat er in mijn testament staat?

Dit is een vraag die mij wel eens gesteld wordt door ouders. Enerzijds kan het nuttig zijn om hen vroegtijdig te informeren, maar anderzijds zijn er ook redenen om dit maar niet te doen. testament

Lees meer

Raad en daad

Bij de meest bepalende en emotionele keuzes in je leven betrek je vaak de mensen die het dichtst bij je staan. Bij hen proef je het onvoorwaardelijke vertrouwen. Datzelfde gevoel willen wij je bezorgen bij het vastleggen van alle afspraken rond de keuzes die je maakt. Met raad en daad staan we je bij. Zo zorgen wij voor een stevige basis onder de toekomst van jezelf en je dierbaren.

Kom in contact

We zijn gevestigd in een monumentaal, maar modern pand. Direct tegenover het station van Sneek. Zowel met de trein, de bus, de auto, de fiets als lopend zijn we prima bereikbaar. Bovendien beschikken we over een eigen parkeerterrein en zijn we ook zeer toegankelijk als je minder goed ter been bent. Wip gerust eens bij ons binnen. Of bel of mail ons. We staan altijd voor je klaar!

Lid van: De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie Vereniging Ondernemingsrechtspecialisten Notariaat MfN-registermediators Vereniging van Mediators in het Notariaat
bel bericht bezoek facebook instagram linkedin mail search