Zoeken

EEN WOLF IN SCHAAPSKLEREN

De meeste ondernemers trouwen op huwelijksvoorwaarden. Je wilt elkaar immers beschermen tegen ondernemersrisico’s en alles gescheiden houden zodat het vermogen van de partner veilig blijft. Maar het is wel zo fijn om het vermogen dat tijdens het huwelijk wordt opgebouwd aan het einde van het huwelijk samen te delen, want de één neemt vaak meer zorg- en huishoudtaken op zich zodat de ander het bedrijf verder kan uitbouwen.

Finaal verrekenbeding
In huwelijksvoorwaarden wordt dan vaak een finaal verrekenbeding opgenomen. Dat betekent dat als het huwelijk eindigt door overlijden of echtscheiding het vermogen dat ieder heeft fiftyfifty wordt gedeeld. Tijdens het huwelijk draagt iedere partner bij in de kosten van de huishouding naar evenredigheid van zijn of haar inkomen. Degene die het meest verdient draagt ook het meeste bij.

In een rechtszaak van vorig jaar had een scheidend echtpaar meningsverschil over de toepassing van hun finaal verrekenbeding. Zij hadden afgesproken dat alle vermogen aan het einde van het huwelijk zou worden verrekend behalve de waarde van de aandelen van de man in zijn B.V. Die aandelen waren bij de echtscheiding 3,3 miljoen waard. Gezien het finaal verrekenbeding vond de vrouw dat zij recht had op de helft van die waarde. De man had echter het grootste deel van zijn verdiensten opgepot in de B.V. Hij had ook de macht om te bepalen hoeveel inkomen de B.V. maandelijks aan hem zou uitkeren. Die uitkering was zeer minimaal waardoor het inkomen van de vrouw grotendeels aan de kosten van de gezamenlijke huishouding op ging. Hij hield kortom een groot vermogen over en zij nauwelijks iets. Zij vond het finaal verrekenbeding zo eigenlijk een wolf in schaapskleren. De notaris zou haar hierover niet goed hebben voorgelicht.

De rechter sprak
Uit e-mails en aantekeningen van de notaris van de gesprekken bleek dat de man en de vrouw er bewust voor hadden gekozen om de aandelen buiten de verrekening te houden. Ook hadden zij van tevoren de conceptakte ontvangen waarin heel duidelijk stond dat de waarde van de aandelen bij het einde van het huwelijk niet verrekend zou worden. Wel vond de rechter het aannemelijk dat de vrouw zich destijds niet volledig gerealiseerd had dat het verrekenbeding voor haar zeer onvoordelig kon uitpakken, maar dat dit zou meer te maken hebben met de wijze waarop de man de verdiensten in zijn B.V. heeft gehouden waardoor zijn inkomen laag bleef. De notaris had nog nadrukkelijk op dit gevaar gewezen. De rechter vond dat, mede gezien de goede opleiding van de vrouw, zij zich van het mogelijk in haar nadeel uitpakkend verrekenbeding bewust had moeten zijn. Kortom: voor haar dikke pech.

Begrijpelijk?
Om de waarde van aandelen buiten een verrekening te houden is juist bij een echtscheiding te begrijpen. Want uitbetalen van de helft van de waarde zou de nekslag voor het bedrijf kunnen betekenen. Een redelijke uitbetalingsregeling zou hiervoor nog een oplossing kunnen zijn. Nog beter: zorg dat je voldoende uit de B.V. haalt - ook als dit fiscaal niet altijd even fijn is - om je bijdrage aan de kosten van de huishouding daadwerkelijk naar evenredigheid te doen. Dan houdt eenieder ook meer over. Wel zo eerlijk.

Vraag het #Voornaam

Vraag het Karin

Ongeplande gebeurtenissen hoef je niet onvoorbereid op je af te laten komen… Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

Stel jouw vraag

Blogs

Veranderingen van wetten en regels houden we graag nauwlettend voor je in de gaten. Hebben ze gevolgen voor jouw persoonlijke of zakelijke situatie? We schrijven er graag over in blogs op deze website of in publicaties voor kranten en magazines. Zo blijf jij altijd op de hoogte van het laatste nieuws. In taal die zelfs de ingewikkeldste materie begrijpelijk maakt.

Column
VAN WIE IS HET GELD OP DE EN/OF-REKENING?

VAN WIE IS HET GELD OP DE EN/OF-REKENING?

Veel mensen hebben een en/of-rekening bij de bank, maar niet iedereen weet dat het saldo niet automatisch aan ieder voor de helft toebehoort. Beiden kunnen op die rekening geld storten en ervan opnemen, maar dit zegt niets over de vraag van wie het geld op die rekening is. Bij een en/of-rekening is het zo dat degene die de rekening heeft gevoed de eigenaar is van dat gestorte bedrag.

Lees meer
Column
SHOOT-OUT! Wild West in het zakelijke huwelijk.

SHOOT-OUT! Wild West in het zakelijke huwelijk.

Veel samenwerkingsverbanden en joint ventures beginnen met grote plannen, fijne verwachtingen en een toost op al het moois dat komen gaat!

Lees meer
Nieuws
Telefonische bereikbaarheid

Telefonische bereikbaarheid

Vanaf maandag 23 september 2024 zijn onze telefonische bereikbaarheidstijden gewijzigd. We zijn op werkdagen maandag tot en met vrijdag telefonisch bereikbaar van 08:30-14.00 uur. Na 14:00 uur kunt u ons per email bereiken op info@rientjesnotariaat.nl en dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Lees meer

Raad en daad

Bij de meest bepalende en emotionele keuzes in je leven betrek je vaak de mensen die het dichtst bij je staan. Bij hen proef je het onvoorwaardelijke vertrouwen. Datzelfde gevoel willen wij je bezorgen bij het vastleggen van alle afspraken rond de keuzes die je maakt. Met raad en daad staan we je bij. Zo zorgen wij voor een stevige basis onder de toekomst van jezelf en je dierbaren.

Kom in contact

We zijn gevestigd in een monumentaal, maar modern pand. Direct tegenover het station van Sneek. Zowel met de trein, de bus, de auto, de fiets als lopend zijn we prima bereikbaar. Bovendien beschikken we over een eigen parkeerterrein en zijn we ook zeer toegankelijk als je minder goed ter been bent. Wip gerust eens bij ons binnen. Of bel of mail ons. We staan altijd voor je klaar!

Lid van: De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie Vereniging Ondernemingsrechtspecialisten Notariaat MfN-registermediators Vereniging van Mediators in het Notariaat
bel bericht bezoek facebook instagram linkedin mail search