Zoeken

DE ONDERNEMER EN ZIJN BEDRIJFSPAND IN 2023

DE ONDERNEMER EN ZIJN BEDRIJFSPAND IN 2023.

Bij het schrijven van deze column was Prinsjesdag 2022 net achter de rug. Er komt heel wat op je af als ondernemer in 2023. Het maakt het ondernemen boeiend, maar soms wel lastig. Ook ik als ondernemer ervaar dat zo. In deze rubriek wil ik één punt uit de Prinsjesdagplannen en nog een ander punt betreffende jouw bedrijfspand die van belang kunnen zijn voor 2023 onder de aandacht brengen.

De overdrachtsbelasting: jeetje 10,4%!
De overdrachtsbelasting was ooit 6%, is nu 8% en gaat - als dit wet gaat worden - naar 10,4%! Ben jij voornemens het bedrijfspand dat je huurt te kopen, zorg dan dat de eigendomsoverdracht nog dit kalenderjaar plaatsvindt, zodanig dat de leveringsakte uiterlijk op 29 december a.s. is getekend. Dit geldt ook voor de levering van extra terrein gelegen naast je bedrijf en natuurlijk voor ander aan te kopen bedrijfsvastgoed. Daarnaast geldt dit ook voor de overname van aandelen in een zogenaamde onroerend goed B.V. of voor de overname van een gedeelte van het vastgoed van jouw vennoot.

Is het aan te kopen bedrijfsvastgoed nog ongebruikt bouwterrein dan is BTW over de koopprijs verschuldigd. Deze belasting kun je als ondernemer meestal weer in vooraftrek brengen. Koop je het vastgoed van een ondernemer die het al meer dan twee jaar gebruikt dan kan je te maken krijgen met én omzetbelasting én overdrachtsbelasting. Laat je hierin goed voorlichten door de notaris.

Voor de bedrijfswoning die als jouw hoofdverblijf dient, blijft de overdrachtsbelasting gelukkig 2% en ben je een jonge ondernemer, jonger dan 35 jaar, dan kan dit zelfs eenmalig 0% zijn. Let op: het 2% respectievelijk 0% tarief geldt alleen voor het woongedeelte van het bedrijfspand!

Energielabel C voor kantoren! Moet ik mijn kantoor uit?
Met ingang van 1 januari 2023 moet jouw kantoorpand tenminste een energielabel C hebben. Heeft het kantoor dit niet, dan kan de toezichthoudende instelling, meestal de gemeente, verbieden dat het kantoor nog langer als kantoor wordt gebruikt. De eigenaar van het kantoor is verplicht ervoor te zorgen dat het kantoor aan de C-labelverplichting voldoet.

Wanneer heb ik voor mijn kantoor geen C-label nodig:
Het antwoord hierop staat duidelijk omschreven op de website van de overheid. Zie rvo.nl.
Ik noem een paar situaties:
De gebruiksoppervlakte van de kantoorfunctie inclusief nevenfuncties zoals het archief, de fietsenstalling of het bedrijfsrestaurant is kleiner dan 100 m2.
De kantoorfunctie kan op haar beurt natuurlijk ook een nevenfunctie zijn van een ander gebruiksfunctie zoals de kantoren van een school, ziekenhuis, winkel of industriehal. Voor die kantoren is het C-label niet verplicht.

Ook kantoren in erkende monument gebouwen behoeven geen C-label. Voor mijn kantoor - dat deel uitmaakt van een gemeentelijk monument - heb ik het A-label kunnen realiseren bij de benodigde grondige verbouw van het pand. Dat een dergelijke operatie nogal kosten met zich meebrengt erkent de overheid ook. Daarom vervalt gek genoeg de verplichting, als je de benodigde investeringen voor verkrijging van een C-label niet binnen 10 jaren kan terugverdienen.

Vraag het #Voornaam

Vraag het Karin

Ongeplande gebeurtenissen hoef je niet onvoorbereid op je af te laten komen… Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

Stel jouw vraag

Blogs

Veranderingen van wetten en regels houden we graag nauwlettend voor je in de gaten. Hebben ze gevolgen voor jouw persoonlijke of zakelijke situatie? We schrijven er graag over in blogs op deze website of in publicaties voor kranten en magazines. Zo blijf jij altijd op de hoogte van het laatste nieuws. In taal die zelfs de ingewikkeldste materie begrijpelijk maakt.

Column
VAN WIE IS HET GELD OP DE EN/OF-REKENING?

VAN WIE IS HET GELD OP DE EN/OF-REKENING?

Veel mensen hebben een en/of-rekening bij de bank, maar niet iedereen weet dat het saldo niet automatisch aan ieder voor de helft toebehoort. Beiden kunnen op die rekening geld storten en ervan opnemen, maar dit zegt niets over de vraag van wie het geld op die rekening is. Bij een en/of-rekening is het zo dat degene die de rekening heeft gevoed de eigenaar is van dat gestorte bedrag.

Lees meer
Column
SHOOT-OUT! Wild West in het zakelijke huwelijk.

SHOOT-OUT! Wild West in het zakelijke huwelijk.

Veel samenwerkingsverbanden en joint ventures beginnen met grote plannen, fijne verwachtingen en een toost op al het moois dat komen gaat!

Lees meer
Nieuws
Telefonische bereikbaarheid

Telefonische bereikbaarheid

Vanaf maandag 23 september 2024 zijn onze telefonische bereikbaarheidstijden gewijzigd. We zijn op werkdagen maandag tot en met vrijdag telefonisch bereikbaar van 08:30-14.00 uur. Na 14:00 uur kunt u ons per email bereiken op info@rientjesnotariaat.nl en dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Lees meer

Raad en daad

Bij de meest bepalende en emotionele keuzes in je leven betrek je vaak de mensen die het dichtst bij je staan. Bij hen proef je het onvoorwaardelijke vertrouwen. Datzelfde gevoel willen wij je bezorgen bij het vastleggen van alle afspraken rond de keuzes die je maakt. Met raad en daad staan we je bij. Zo zorgen wij voor een stevige basis onder de toekomst van jezelf en je dierbaren.

Kom in contact

We zijn gevestigd in een monumentaal, maar modern pand. Direct tegenover het station van Sneek. Zowel met de trein, de bus, de auto, de fiets als lopend zijn we prima bereikbaar. Bovendien beschikken we over een eigen parkeerterrein en zijn we ook zeer toegankelijk als je minder goed ter been bent. Wip gerust eens bij ons binnen. Of bel of mail ons. We staan altijd voor je klaar!

Lid van: De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie Vereniging Ondernemingsrechtspecialisten Notariaat MfN-registermediators Vereniging van Mediators in het Notariaat
bel bericht bezoek facebook instagram linkedin mail search