Zoeken

Wat gebeurt er met de kinderen als u overlijdt?

Ouders staan niet graag stil bij dit onderwerp. Eén van mijn praktijkopleiders zei ooit eens tegen mij: Karin er is één ding zeker in het leven, alleen wanneer dat weet je niet, zorg dat je het op tijd hebt geregeld! Hoe is de situatie met uw minderjarige kinderen als er niets geregeld is en wat te doen?

Wat als er niets geregeld is?

Wanneer beide ouders overlijden, zoals bijvoorbeeld na een auto- of vliegtuigongeluk, benoemt de rechter een voogd over het kind. In deze situatie wordt de Raad voor de Kinderbescherming en vaak ook Bureau Jeugdzorg ingeschakeld. Deze kijken naar de mogelijkheid van opvang bij familieleden, maar het is niet altijd zo dat de kinderen daar terechtkomen. Er zijn kinderen die onder voogdij van het Bureau Jeugdzorg komen te staan en die in een pleeggezin geplaatst worden. Soms lukt het niet de kinderen samen in een pleeggezin te plaatsen en worden ze uit elkaar gehaald. U kunt dit voorkomen door zelf bij testament te regelen waar uw kinderen heen gaan als er iets met u als ouders mocht overkomen.

Wat als u alleen het gezag over uw kinderen heeft?

Heeft u zelf niets geregeld, dan bepaalt de rechter wat er gebeurt als de ouder die het gezag had is overleden. De rechter zal vaak de andere ouder die niet het gezag had, benoemen tot voogd, mits dit in het belang van het kind is en er geen gegronde vrees bestaat voor verwaarlozing van het kind. Deze situatie kan zich ook voordoen wanneer u bijvoorbeeld bij testament een voogd heeft aangewezen! Wel kunt u in het testament waarin u iemand anders tot voogd hebt aangewezen opnemen waarom u niet wilt dat de ex-partner voogd wordt. Dit als boodschap aan de rechter.

Voogd aanwijzen. Doe het via een testament

De rol van de rechter is meteen uitgespeeld als u zelf één of twee voogden aanwijst.

Er zijn meerdere redenen om een voogd bij testament (in plaats van via het gezagsregister bij de rechtbank) aan te wijzen:

* u kunt aan de voogd aanwijzingen geven met betrekking tot de zorg voor de kinderen;

* u kunt een executeur aanwijzen als uw kinderen nog niet oud genoeg zijn om zelf uw nalatenschap af te wikkelen;

* na het achttiende jaar vervalt de voogdij en krijgt het kind de vrije beschikking over uw vermogen. Velen vinden de kinderen dan nog niet echt droog achter de oren. In dat geval is het verstandig om een bewindvoerder aan te wijzen die het vermogen van het kind beheert totdat het kind wat ouder is. Ook kan het verstandig zijn een bewindvoerder aan te wijzen als beheerder van het vermogen omdat de voogd hiertoe mogelijk minder geschikt is.

* u kunt een plaatsvervangend voogd benoemen als de door u aangewezen voogd de voogdij niet op zich kan of wil nemen. Een benoeming tot voogd impliceert niet dat men deze rol ook verplicht is te aanvaarden. Het is daarom aan te raden om niet alleen ten tijde van de voogdijbenoeming, maar ook na verloop van tijd, af en toe met de aangewezen voogd overleg te hebben of deze de rol van voogd nog op zich wil nemen.

Twee voogden aanwijzen/kosten van de opvoeding

Het is mogelijk twee voogden aan te wijzen. Dit is iets om te bespreken, omdat bij twee voogden beiden aansprakelijk zijn met hun vermogen voor de kosten van opvoeding van uw kinderen. Wanneer één persoon voogd is, geldt die aansprakelijkheid niet. De kosten van de opvoeding van uw kinderen worden voldaan uit datgene wat zij van u geërfd hebben, of uit een overlijdensrisicoverzekering, dan wel een uitkering krachtens de Algemene Nabestaandenwet of het nabestaandenpensioen dat u heeft opgebouwd en de kinderbijslag.

Aanvaarding van de voogdij

Dit gebeurt formeel na het overlijden door het tekenen door de voogd van een akte bij de rechtbank binnen 14 dagen na het overlijden. De voogd staat onder toezicht van de rechter.

Voor meer informatie, bel ons gerust! (0515-435600)

UIT DE NOTARISPRAKTIJK. Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Karin Rientjes, notaris-mediator te Sneek.


Vraag het #Voornaam

Vraag het Karin

Ongeplande gebeurtenissen hoef je niet onvoorbereid op je af te laten komen… Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

Stel jouw vraag

Raad en daad

Bij de meest bepalende en emotionele keuzes in je leven betrek je vaak de mensen die het dichtst bij je staan. Bij hen proef je het onvoorwaardelijke vertrouwen. Datzelfde gevoel willen wij je bezorgen bij het vastleggen van alle afspraken rond de keuzes die je maakt. Met raad en daad staan we je bij. Zo zorgen wij voor een stevige basis onder de toekomst van jezelf en je dierbaren.

Kom in contact

We zijn gevestigd in een monumentaal, maar modern pand. Direct tegenover het station van Sneek. Zowel met de trein, de bus, de auto, de fiets als lopend zijn we prima bereikbaar. Bovendien beschikken we over een eigen parkeerterrein en zijn we ook zeer toegankelijk als je minder goed ter been bent. Wip gerust eens bij ons binnen. Of bel of mail ons. We staan altijd voor je klaar!

Lid van: De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie Vereniging Ondernemingsrechtspecialisten Notariaat MfN-registermediators Vereniging van Mediators in het Notariaat
bel bericht bezoek facebook instagram linkedin mail search