Zoeken

Trouwlustige ZZP-er let op jouw zaak, ook na 1 januari 2018!

Hoezo, ook vanaf 2018, zou je kunnen denken. Een ondernemer let toch altijd op zijn zaak? Ook als hij trouwt? Vaak wel, maar soms ook niet. In Nederland maakte men vóór 1 januari 2018 in ongeveer 30% van de huwelijken huwelijksvoorwaarden. Dit, om de eigen zaak te beschermen in geval van een onverhoopte echtscheiding, maar ook om je echtgeno(o)t(e) te beschermen tegen schuldeisers van de zaak.

Vanaf 2018 trouw je toch vanzelf op huwelijkse voorwaarden? Niet waar!

Dit is een groot misverstand. De media hebben de nieuwe wet niet altijd goed uitgelegd. Vanaf 1 januari jongstleden trouw je in een beperkte gemeenschap van goederen.

In het kort komt het er op neer dat alle persoonlijke bezittingen die je had vóór het trouwen, van jou alleen blijven. Bezittingen en schulden die je na het trouwen krijgt zijn van jullie samen. Schenkingen en erfenissen die je ontvangt blijven van jou privé, tenzij de schenker of erflater iets anders heeft bepaald.

Stel,  je hebt een eenmanszaak al dan niet met personeel, voorraden, gereedschappen  en een bedrijfsbusje. Je trouwt in 2018. Je ruilt op een gegeven moment het busje in voor een nieuwe, grotere bus. Het grootste deel van de koopsom heb je betaald uit tijdens het huwelijk in jouw bedrijf behaalde winsten. De inventaris en de voorraden zijn inmiddels ook vervangen. Het bedrijf groeit en bloeit en er wordt een pand gehuurd. Na zeven jaar vindt een echtscheiding plaats. Mag je het eigen bedrijf voor 100% houden en hoef je niets te delen met je ex? Nou, zo zit het toch niet.

Het is normaal dat jij het bedrijf krijgt toegedeeld. Immers, wat je had voordat je trouwde, hou je en het bedrijf is ook iets dat verknocht is aan jou, oftewel aan jou vastzit. Maar je zult wel met je ex de waarde van het bedrijf moeten gaan verrekenen. Bijvoorbeeld de waarde van de inventaris en de voorraden en de waarde van het busje. Het is alleen de vraag of de waarde van het busje in zijn geheel moet worden verrekend of dat je ook nog recht hebt op vergoeding van een deel van de inruilwaarde aan jezelf in privé. Immers het oude busje was ten tijde van het huwelijk van jou privé.  Dat laatste is inderdaad het geval.

Daarnaast blijft je ex na de scheiding mede verantwoordelijk voor de verplichtingen die het bedrijf is aangegaan, zoals de huur van het pand, de kosten van het personeel en de openstaande nota's.

Winst geheel in mijn bedrijf laten zitten? Mag niet.

De nieuwe wet stelt ook dat je verplicht wordt een redelijke vergoeding  (voor de kennis, vaardigheden en arbeid die je in het bedrijf hebt gestoken) uit het bedrijf te halen voor het gezin. Is het huwelijk goed, dan luistert het niet zo nauw wat er al dan niet uit het bedrijf wordt gehaald. Bij een echtscheiding kan je ex-partner alsnog van je eisen dat je die vergoeding gaat betalen. Wat dan redelijk is om te moeten delen, is onbekend. De nieuwe wet is daar niet duidelijk in. Verwacht wordt dat dit olie op het vuur zou kunnen betekenen, zeker bij vechtscheidingen. Erg jammer.

Ondernemer, maak huwelijksvoorwaarden of partnerschapsvoorwaarden!

Wat ik hiervoor heb omschreven geldt niet alleen voor huwelijken maar ook voor geregistreerde partners. Met huwelijks- of partnerschapsvoorwaarden bepaal je zelf welke bezittingen en schulden gezamenlijk zijn en welke persoonlijk. Daarnaast kun je met voorwaarden zakelijk en privé gescheiden houden, zodat je partner beschermd is tegen eventuele schuldeisers van het bedrijf. Mocht je uit elkaar gaan, dan hoef je de waarde van de onderneming niet helemaal te delen en de zaak kan gewoon doorgaan. Zo let je op je zaak, maar ook op elkaar!

(afbeelding credit: https://nl.freeimages.com/photographer/npiggy2-45862)

 

Vraag het #Voornaam

Vraag het Karin

Ongeplande gebeurtenissen hoef je niet onvoorbereid op je af te laten komen… Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

Stel jouw vraag

Raad en daad

Bij de meest bepalende en emotionele keuzes in je leven betrek je vaak de mensen die het dichtst bij je staan. Bij hen proef je het onvoorwaardelijke vertrouwen. Datzelfde gevoel willen wij je bezorgen bij het vastleggen van alle afspraken rond de keuzes die je maakt. Met raad en daad staan we je bij. Zo zorgen wij voor een stevige basis onder de toekomst van jezelf en je dierbaren.

Kom in contact

We zijn gevestigd in een monumentaal, maar modern pand. Direct tegenover het station van Sneek. Zowel met de trein, de bus, de auto, de fiets als lopend zijn we prima bereikbaar. Bovendien beschikken we over een eigen parkeerterrein en zijn we ook zeer toegankelijk als je minder goed ter been bent. Wip gerust eens bij ons binnen. Of bel of mail ons. We staan altijd voor je klaar!

Lid van: De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie Vereniging Ondernemingsrechtspecialisten Notariaat MfN-registermediators Vereniging van Mediators in het Notariaat
bel bericht bezoek facebook instagram linkedin mail search