Niet alleen (vooruit)denken, maar doen!

Oh jee, denk je dan, waar moet ik nou toch weer aan denken? Wat moet ik dan nu weer zo nodig gaan inplannen?

Het gaat erom dat u tijdig dingen regelt voor het geval u het allemaal zelf niet meer kunt of er onverhoopt niet meer bent. Er is altijd wel een excuus om dit uit te stellen. Daar zijn wij meesters in, óók ik!

Het leven gaat altijd anders dan je denkt.

Wij worden allemaal ouder en helaas, leeftijd komt met gebreken. Trouwens, gebreken kunnen zich ook al op jongere leeftijd voldoen, dus dingen goed regelen "voor als..." is niet alleen voor ouderen belangrijk. Je kan een ski-, fiets- of auto ongeluk krijgen, met een hersenbloeding worden geconfronteerd of door een hartaanval getroffen worden. Dit overkwam bijvoorbeeld ook Marco Borsato, Reinout Oerlemans, Prins Friso en oud-voetballer Fernando Ricksen. Denk ook aan opkomende dementie.
Allemaal situaties die jouw eigen welzijn, je vermogen of bedrijf zouden kunnen treffen. Je bent er nog, maar kan je er ook nog zelf over beslissen?

Hoe gaat het dan als je niets hebt geregeld?

Dan moet volgens de wet de kantonrechter worden ingeschakeld om een vertegenwoordiger voor jou te benoemen. Dat kan een bewindvoerder, mentor of curator zijn.
Het is een nogal belastende emotionele procedure en de benoemde vertegenwoordiger kan nou net niet degene zijn die jij voor ogen zou hebben gehad, als je dat zelf in de hand zou hebben. Bovendien moet daarna de vertegenwoordiger vaak voor allerlei handelingen, zoals het verkopen van jouw huis en het doen van schenkingen aan je kinderen, voorafgaande goedkeuring aan de rechter vragen. Niet erg fijn. Ook het jaarlijks moeten afleggen van rekening en verantwoording aan de kantonrechter wordt vaak als erg belastend ervaren.

Het kan anders: benoem één of meerdere vertrouwenspersonen bij levenstestament. Het levenstestament is beslist niet hetzelfde als een testament. Een testament werkt als je komt te overlijden. Een levenstestament werkt juist als je er nog bent, maar je het niet meer zelf kan of wilt regelen.

Geen druk op de knop akte!

Omdat niemand gelijk is, is elk levenstestament ook weer anders. In een levenstestament beschrijf je wat je belangrijk vindt op bijvoorbeeld het gebied van financiën en zorg. Het is een soort handleiding met instructies voor een vertrouwenspersoon, zodat duidelijk is wat moet en mag worden geregeld als er onverhoopt iets met jou niet goed mocht gaan. Denk bijvoorbeeld aan:
* hoe wil je dat geldzaken worden geregeld?
* wat moet er met jouw woning gebeuren?
* wat wil je op het gebied van medisch handelen?
* mogen er schenkingen worden gedaan en zo ja, aan wie?
* hoe moeten jouw digitale bestanden worden beheerd?
* wat moet er met jouw huisdier gebeuren?

Als je een bedrijf hebt, denk dan bijvoorbeeld aan:
* moeten investeringen doorgaan?
* met welke leveranciers moet contact worden opgenomen?
* hoe zit het met uitbetaling van de salarissen, ook aan jou privé?

In het levenstestament geef je dus concreet aan wat je wel en niet wilt evenals hoe dit moet worden uitgevoerd. Het is echt een stuk maatwerk.

Te laat!

Mogelijk weet je allang wie je zou willen vragen om jouw vertrouwenspersoon te zijn. Bijvoorbeeld je partner en/of één of meer van de kinderen of een hele goede vriend. Het kan zijn dat je deze persoon al in je testament als executeur hebt aangewezen om jouw nalatenschap af te wikkelen. Maar als je plotseling getroffen wordt door een ziekte, dan kan die executeur niet namens jou bij leven optreden. Dat zal je toch echt anders moeten regelen, als je niet wilt dat het via de wettelijke regeling gaat. Je wilt toch zeker hier zelf de regie in handen houden "voor als"?

Een troost: je bent niet te laat! Kom naar onze gratis inloopdagen op 3 en 17 oktober aanstaande en laat je persoonlijk voorlichten over het fenomeen levenstestament. Laat tegelijk je testament eens tegen het licht houden. Je bent van harte welkom! Tip: bel ons van te voren om een afspraak te maken. Dit om niet te lang te hoeven wachten. Tel. 0515-435600. Een goed plan!

Sneeker Nieuwsblad c.s. Uit de Notarispraktijk september 2019. Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Karin Rientjes, notaris te Sneek.

uit de notarispraktijk

Het is veel in het nieuws geweest eind vorig jaar. De duur van de partneralimentatie gaat omlaag...
Rientjes Notariaat nieuwe partner in Netwerk Financieel Gezond Súdwest-Fryslân: Lees...
Wie zijn schulden betaalt, verarmt niet! Dit is een wijsheid die staat als een huis! Maar hoe moet...