Zoeken

Het kopen van een huis als samenwoner. Maak goede afspraken!

Na veel bezichtigingen en meerdere keren bieden boven de vraagprijs hebben jullie dan eindelijk jullie droomhuis bemachtigd. Daar komt veel bij kijken zoals de vraag of je de woning wel kunt financieren, hoe het moet qua verbouwing en de nieuwe keuken. Ook moet niet vergeten worden om de woning en inboedel te verzekeren. Verder heeft de hypotheekadviseur jullie erop gewezen dat er iets geregeld moet worden qua samenlevingsovereenkomst. Maar met het geld voor een samenlevingscontract zou je ook dat bankje kunnen kopen …

Wat ons het meest dierbaar is, verzekeren wij niet!

Ik houd de samenwoner voor dat zij van alles verzekeren, zoals de opstalverzekering voor het huis, een ziektekostenverzekering om hoge ziektekosten te kunnen betalen en voor de auto is er een autoverzekering. Maar wat ons het meest dierbaar is, elkaar, dat verzekeren we niet! En dit terwijl er aan dié verzekering, de samenlevingsovereenkomst, zoveel voordelen zijn verbonden. Het is wat mij betreft zeker niet "een druk op de knop akte". Ik kan zo een stuk of tien voordelen opnoemen, maar wil mij in dit artikel beperken tot de aspecten die van belang zijn bij de aanschaf van een huis. Er zijn veel situaties denkbaar die echt om een goede regeling in de samenlevingsovereenkomst vragen. Ik noem er een paar.

Draagplicht kosten: woning op naam beide partners

Stel, de woning staat op naam van beide partners en één van beiden heeft een grote schenking van zijn ouders gehad. De rest van de koopsom wordt bij de bank gefinancierd. Wie betaalt tijdens de samenwoning dan wat aan de financiering van de woning? Hoe moet het als je afspreekt dat de één een groter deel van de financiering voor zijn/haar rekening neemt en die partner vervolgens ineens geen inkomen meer heeft? Kun je dan afspreken dat de ander dat voldoet of kan de fiscus hier een belastbare schenking in zien? Een andere vraag is of de hypotheekrente wel helemaal aftrekbaar is bij het ontvangen van een dergelijke schenking.

Of stel, de ene partner is ZZP-er. Al zijn inkomen blijft in het bedrijf. De ander betaalt de hypotheek en alle kosten van de huishouding, want het bedrijf moet groeien en bloeien. Hoe moet het als men uit elkaar gaat? Moet behalve de waarde van de woning ook nog iets verrekend worden ten aanzien van het bedrijf?

Draagplicht kosten: woning op naam van één van de partners
Stel, de woning staat op naam van één van de partners. Deze betaalt alle kosten van de woning; de ander betaalt alle boodschappen, kleding voor de kinderen en betaalt een stuk mee aan de verbouwing van de badkamer. Wat als men besluit uit elkaar te gaan? De woningeigenaar heeft dan nog steeds de woning op naam; daar is op afgelost en deze is in waarde gestegen. De ander heeft niets omdat diens inkomen "op" is gegaan aan de kosten van de huishouding. Is dit eerlijk?

Of: er wordt een nieuwe hypothecaire geldlening aangegaan waarbij beide inkomens meegenomen worden door de bank. De niet-eigenaar wordt hoofdelijk aansprakelijk voor de hele geldlening, lost mee af uit zijn inkomen, maar bouwt zelf niets op qua eigendom. Hoe moet het als men uit elkaar gaat en de hypotheekschuld hoger is dan de waarde van de woning of andersom? Is het verstandig om hiervoor een waardeverrekenbeding in de samenlevingsovereenkomst op te nemen?

Mini-testament

In de samenlevingsovereenkomst kan ook worden geregeld dat, indien de woning op beider naam staat, deze vererft naar de langstlevende partner. Ik noem dit het mini-testament of verblijvensbeding. Regel je niets, dan gaat de helft van de woning naar de ouders, broers en zusters van de ander. Zijn er kinderen, maak dan ook een apart testament. Het mini-testament kan anders onbedoelde gevolgen hebben voor de waarde van hun erfdelen.

De keuze tussen de aanschaf van het bankje of het samenlevingscontract, lijkt mij gezien het bovenstaande niet zo moeilijk. Moraal van het verhaal: wees zuinig op elkaar en maak die akte.


Vraag het #Voornaam

Vraag het Karin

Ongeplande gebeurtenissen hoef je niet onvoorbereid op je af te laten komen… Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

Stel jouw vraag

Blogs

Veranderingen van wetten en regels houden we graag nauwlettend voor je in de gaten. Hebben ze gevolgen voor jouw persoonlijke of zakelijke situatie? We schrijven er graag over in blogs op deze website of in publicaties voor kranten en magazines. Zo blijf jij altijd op de hoogte van het laatste nieuws. In taal die zelfs de ingewikkeldste materie begrijpelijk maakt.

Testament
JIP EN JANNEKE

JIP EN JANNEKE

Alvorens de akte wordt getekend wordt deze vanzelfsprekend eerst besproken met cliënten. Zij hebben daarvan ter voorbereiding thuis een concept van mogen ontvangen. Ik vraag altijd of het goed is dat ik de akte eerst in Jip en Janneke taal weergeef. Want cliënten klagen er vaak over dat de akten die notarissen maken moeilijk te lezen zijn. Dit geldt gelukkig overigens niet voor de vertaling die wij bij veel van de akten bijvoegen. Eigenlijk wel raar dat de laatste moet.

Lees meer
Testament
Waarom moet ik als samenwoner een testament? Beetje overdreven of niet?

Waarom moet ik als samenwoner een testament? Beetje overdreven of niet?

Waarom moet ik als samenwoner een testament? Beetje overdreven of niet? Je bent nog jong, dus aan dat wat óók bij het leven hoort, daar denkt je liever niet aan, maar in onze praktijk maken we veel mee. Ook met jonge mensen die komen te overlijden. Hoe oneerlijk ook, schijnbaar hoort dat ook bij het leven.

Lees meer
Column
SORRY MIJN 'LIEF' JIJ ERFT NU NIET MEER VAN MIJ ... OF TOCH NOG WEL?

SORRY MIJN 'LIEF' JIJ ERFT NU NIET MEER VAN MIJ ... OF TOCH NOG WEL?

Zie zo, echtscheidingsverzoekschrift ingediend, dan is het ook erfrechtelijk geregeld? Veel echtgenoten denken dat als men niet meer samenwoont en de echtscheiding al bij de rechtbank is aangevraagd, dat men dan niet meer van elkaar erft. We liggen immers in echtscheiding. Dit is een misvatting. Wel is dan de eventuele gemeenschap van goederen ontbonden, maar het huwelijk nog niet.

Lees meer

Raad en daad

Bij de meest bepalende en emotionele keuzes in je leven betrek je vaak de mensen die het dichtst bij je staan. Bij hen proef je het onvoorwaardelijke vertrouwen. Datzelfde gevoel willen wij je bezorgen bij het vastleggen van alle afspraken rond de keuzes die je maakt. Met raad en daad staan we je bij. Zo zorgen wij voor een stevige basis onder de toekomst van jezelf en je dierbaren.

Kom in contact

We zijn gevestigd in een monumentaal, maar modern pand. Direct tegenover het station van Sneek. Zowel met de trein, de bus, de auto, de fiets als lopend zijn we prima bereikbaar. Bovendien beschikken we over een eigen parkeerterrein en zijn we ook zeer toegankelijk als je minder goed ter been bent. Wip gerust eens bij ons binnen. Of bel of mail ons. We staan altijd voor je klaar!

Lid van: De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie Vereniging Ondernemingsrechtspecialisten Notariaat MfN-registermediators Vereniging van Mediators in het Notariaat
bel bericht bezoek facebook instagram linkedin mail search