Zoeken

Firmant geworden in een bestaande vof? pas op voor oude schulden!

De economie trekt aan, het bedrijf kan worden uitgebreid. Samenwerken kan dan net tot een sneller resultaat leiden dan wanneer je je bedrijf alleen uitoefent of opstart. Mogelijk is het zelfs aantrekkelijk om de krachten te bundelen door de eenmanszaak in te brengen in een bestaand bedrijf dat als vennootschap onder firma (vof) wordt gedreven.

Niet leuk

De vraag bij toetreding van een vennoot tot zo'n bestaande firma is of je als nieuwe vennoot ook aansprakelijk bent voor de reeds bestaande schulden van die vof. Lange tijd bestond hier onduidelijkheid over. De Hoge Raad heeft hier recent een uitspraak over gedaan en vastgesteld dat ook nieuwe vennoten aansprakelijk zijn voor bestaande schulden van de firma. Niet zo leuk dus.

Hoofdelijke aansprakelijkheid

De wet geeft aan dat iedere vennoot hoofdelijk aansprakelijk is voor de door de vof aangegane verplichtingen. Hoofdelijke aansprakelijkheid betekent dat een schuldeiser van het bedrijf iedere vennoot mag aanspreken voor het voldoen van zijn vordering tot deze geheel is voldaan. Als eerste zal de schuldeiser zich moeten verhalen op het firmavermogen. Kan daaruit niet zijn hele vordering worden voldaan, dan kan hij zich verhalen op het privé vermogen van de vennoten (bijvoorbeeld het huis).

Geen bewijs tijdstip ontstaan schulden

Schuldeisers hoeven volgens de Hoge Raad niet meer te bewijzen op welke datum zij een vordering op de firma hadden en wie van de vennoten zij tot betaling mogen aanspreken. Dit mag iedere vennoot zijn, ongeacht het tijdstip waarop de vordering is ontstaan. Dit ter bescherming van de schuldeisers.

Uit de firma stappen

Ook bij het verlaten van de firma blijf je hoofdelijk aansprakelijk voor de dan bestaande overeenkomsten en schulden (bijvoorbeeld de huurovereenkomst) van het bedrijf ondanks de met de voortzettende vennoten gemaakte afspraken!

Advies

Het advies voor de nieuwe vennoot is daarom: onderzoek voor je toetreding de schuldenpositie van de firma en vraag een zekerheidstelling daarvoor van de zittende vennoten. Het advies voor de vertrekkende vennoot is: zorg voor voldoende afdekking door de zittende vennoten van de schulden van de firma. Het advies voor zowel nieuwe vennoten als zittende vennoten dan wel vertrekkende vennoten die gehuwd zijn is: maak op tijd goede huwelijksvoorwaarden!

Column Ondernemend Súdwest-Fryslân juni 2016.

mr. Karin Rientjes, notaris en mediator te Sneek, lid van de Vereniging van Notariële Ondernemingsrecht Specialisten (VOC), deelnemer specialisten Ondernemend Friesland (OF)

(afbeelding credit: freeimages.com/photographer/Jaymarr-42913)

Vraag het #Voornaam

Vraag het Karin

Ongeplande gebeurtenissen hoef je niet onvoorbereid op je af te laten komen… Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

Stel jouw vraag

Raad en daad

Bij de meest bepalende en emotionele keuzes in je leven betrek je vaak de mensen die het dichtst bij je staan. Bij hen proef je het onvoorwaardelijke vertrouwen. Datzelfde gevoel willen wij je bezorgen bij het vastleggen van alle afspraken rond de keuzes die je maakt. Met raad en daad staan we je bij. Zo zorgen wij voor een stevige basis onder de toekomst van jezelf en je dierbaren.

Kom in contact

We zijn gevestigd in een monumentaal, maar modern pand. Direct tegenover het station van Sneek. Zowel met de trein, de bus, de auto, de fiets als lopend zijn we prima bereikbaar. Bovendien beschikken we over een eigen parkeerterrein en zijn we ook zeer toegankelijk als je minder goed ter been bent. Wip gerust eens bij ons binnen. Of bel of mail ons. We staan altijd voor je klaar!

Lid van: De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie Vereniging Ondernemingsrechtspecialisten Notariaat MfN-registermediators Vereniging van Mediators in het Notariaat
bel bericht bezoek facebook instagram linkedin mail search