Zoeken

Een ondernemer met twee petten.

Als u als directeur van uw besloten vennootschap (BV) met u zelf handelt dan heeft u twee petten op. De kans bestaat dat er dan sprake is van een tegenstrijdig belang. Stel, uw BV keurt goed dat u uw huis, bedijfspand of de auto van of via de BV koopt. Zelf wenst u als koper dit voor een zo laag mogelijke prijs te verkrijgen, terwijl u als directeur voor de BV een zo hoog mogelijke prijs moet bedingen.

Nieuwe tegenstrijdig belang regeling

Per 1 januari jongstleden is er een nieuwe "tegenstrijdig belang regeling" in de wet (Wet Bestuur en Toezicht) gekomen. In het oude recht kon de directeur niet optreden zonder goedkeuring van de aandeelhouders. De strijdige handeling was gewoon ongeldig! In het nieuwe recht kan de directeur wel de BV binden, maar als hij zijn boekje te buiten gaat, is hij aansprakelijk tegenover de BV. Deze aansprakelijkheid speelt niet zo gauw bij een DGA, maar kan wel tot een vervelende claim bij de directeur in privé leiden ingeval van faillissement van de BV.

Hoge Raad: wees integer en onbevooroordeeld.

U wordt volgens de Hoge Raad als bestuurder geacht de belangen van de BV integer en onbevooroordeeld te bewaken. Handelingen die een onbevooroordeelde derde niet voor dezelfde prijs of onder dezelfde condities zou verrichten, worden al snel tegenstrijdig geacht.

Wanneer alert zijn?

Om mogelijke claims te voorkomen moet u alert zijn in de volgende situaties:

* bij handelingen met u zelf als partij: denk aan de rekening-courant verhouding met uw BV (leent u niet teveel, kunt u het geleende wel terugbetalen?), het verhuren van uw pand tegen een té hoge huurprijs, het aangaan van een sponsorcontract met de sportvereniging van u zelf waarmee de BV op geen enkele wijze is gebaat, het uitkeren van dividenden, een onzakelijke managementovereenkomst , het door de BV laten aankopen van een pand en dit meteen door laten leveren aan u zelf, zodat de overdrachtsbelasting in de BV blijft hangen;

* bij handelingen waarbij een familielid is betrokken: bijvoorbeeld indien de BV aan uw dochter een arbeidscontract verstrekt waarin een te hoog salaris is afgesproken, onzakelijke leningen met familieleden of de bestuurder contracteert zijn zoon als aannemer voor de BV;

* bij handelingen tussen de holding en de werkmaatschappij: de werkmaatschappij die een managementovereenkomst met de holding aangaat waarbij de werkmaatschappij u via uw holding inhuurt tegen een dusdanig hoge beloning waardoor de werkmaatschappij in liquiditeitsproblemen dreigt te raken; het aangaan van een onzakelijke lening tussen holding en werkmaatschappij.

Hoe te handelen bij een tegenstrijdig belang?

Bij tegenstrijdig belang kun je de instemming van de aandeelhouders vragen. De directeur mag niet aanwezig zijn bij de besluitvorming. Probleem is echter dat hij niet altijd weet dat er een tegenstrijdig belang is. Bij twijfel bel of mail ons.

Statuten aanpassen.

Strikt genomen behoeft u de statuten niet aan de nieuwe wet aan te passen. Op grond van de nieuwe wet vervalt de in de statuten opgenomen tegenstrijdig belang regeling bij vertegenwoordiging van de BV automatisch als deze in strijd is met de wet en wordt de nieuwe wet geacht te gelden.

Tip 1

Van belang is dat de besluitvorming bij tegenstrijdig belang goed geregeld is in de statuten. Ter voorkoming van misverstanden is het aan te bevelen de statuten daarop toch aan te laten passen.

Hoe met tegenstrijdigheden vanuit het verleden?

De oude wettelijke regeling blijft gelden voor rechtshandelingen verricht vóór 1 januari 2013. Dit betekent dat die rechtshandelingen nietig zijn. Met andere woorden, als u een pand van de BV aan u zelf heeft geleverd en dit is niet helemaal volgens het boekje verlopen, dan kan het wel eens zijn dat bij een onverhoopt faillissement van uw BV, het pand toch niet van u is en de curator dit van u terugvordert.

Tip 2

De nietigheid van in het verleden verrichte rechtshandelingen kunnen worden geheeld indien de aandeelhoudersvergadering deze alsnog formeel bekrachtigt. Advies: hiervan goede notulen maken.

Eigenlijk komt het erop neer: doe niet iets via uw BV wat u uzelf niet zou willen aandoen.

Vraag het #Voornaam

Vraag het Karin

Ongeplande gebeurtenissen hoef je niet onvoorbereid op je af te laten komen… Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

Stel jouw vraag

Blogs

Veranderingen van wetten en regels houden we graag nauwlettend voor je in de gaten. Hebben ze gevolgen voor jouw persoonlijke of zakelijke situatie? We schrijven er graag over in blogs op deze website of in publicaties voor kranten en magazines. Zo blijf jij altijd op de hoogte van het laatste nieuws. In taal die zelfs de ingewikkeldste materie begrijpelijk maakt.

Testament
JIP EN JANNEKE

JIP EN JANNEKE

Alvorens de akte wordt getekend wordt deze vanzelfsprekend eerst besproken met cliënten. Zij hebben daarvan ter voorbereiding thuis een concept van mogen ontvangen. Ik vraag altijd of het goed is dat ik de akte eerst in Jip en Janneke taal weergeef. Want cliënten klagen er vaak over dat de akten die notarissen maken moeilijk te lezen zijn. Dit geldt gelukkig overigens niet voor de vertaling die wij bij veel van de akten bijvoegen. Eigenlijk wel raar dat de laatste moet.

Lees meer
Testament
Waarom moet ik als samenwoner een testament? Beetje overdreven of niet?

Waarom moet ik als samenwoner een testament? Beetje overdreven of niet?

Waarom moet ik als samenwoner een testament? Beetje overdreven of niet? Je bent nog jong, dus aan dat wat óók bij het leven hoort, daar denkt je liever niet aan, maar in onze praktijk maken we veel mee. Ook met jonge mensen die komen te overlijden. Hoe oneerlijk ook, schijnbaar hoort dat ook bij het leven.

Lees meer
Column
SORRY MIJN 'LIEF' JIJ ERFT NU NIET MEER VAN MIJ ... OF TOCH NOG WEL?

SORRY MIJN 'LIEF' JIJ ERFT NU NIET MEER VAN MIJ ... OF TOCH NOG WEL?

Zie zo, echtscheidingsverzoekschrift ingediend, dan is het ook erfrechtelijk geregeld? Veel echtgenoten denken dat als men niet meer samenwoont en de echtscheiding al bij de rechtbank is aangevraagd, dat men dan niet meer van elkaar erft. We liggen immers in echtscheiding. Dit is een misvatting. Wel is dan de eventuele gemeenschap van goederen ontbonden, maar het huwelijk nog niet.

Lees meer

Raad en daad

Bij de meest bepalende en emotionele keuzes in je leven betrek je vaak de mensen die het dichtst bij je staan. Bij hen proef je het onvoorwaardelijke vertrouwen. Datzelfde gevoel willen wij je bezorgen bij het vastleggen van alle afspraken rond de keuzes die je maakt. Met raad en daad staan we je bij. Zo zorgen wij voor een stevige basis onder de toekomst van jezelf en je dierbaren.

Kom in contact

We zijn gevestigd in een monumentaal, maar modern pand. Direct tegenover het station van Sneek. Zowel met de trein, de bus, de auto, de fiets als lopend zijn we prima bereikbaar. Bovendien beschikken we over een eigen parkeerterrein en zijn we ook zeer toegankelijk als je minder goed ter been bent. Wip gerust eens bij ons binnen. Of bel of mail ons. We staan altijd voor je klaar!

Lid van: De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie Vereniging Ondernemingsrechtspecialisten Notariaat MfN-registermediators Vereniging van Mediators in het Notariaat
bel bericht bezoek facebook instagram linkedin mail search