Zoeken

Bescherm je nieuwe lief tegen je kinderen!

Heb je na het verlies van jouw dierbare partner een nieuwe partner ontmoet, dan wil je voor deze partner ook het beste. Zeker, jouw kinderen staan voorop en zijn je erg dierbaar, maar die hebben hun eigen leven. Jij moet verder en alleen (blijven) is ook maar alleen.

Weet je opnieuw het geluk te vinden en de draad weer op te pakken, samen plannen te maken, samen een andere woning kopen of bijvoorbeeld de woning van jouw partner te verbouwen tot iets wat van jullie samen is, samen deze woning in te richten, samen een auto kopen, wellicht zelfs een camper. Eigenlijk wordt langzamerhand veel van jullie allebei samen.

Kinderen hebben toch afstand gedaan van hun erfenis?
Maar hoe financieren jullie alles wat jullie nu als "samen" zien? Wellicht sta jij hier niet zo bij stil en denk je dat alles wat van jou en jouw eerste echtgenoot was, geheel van jou is. Mogelijk is dat ook zo vanwege het zogenaamde langstlevende testament of de wet zoals die sinds 2003 is. Maar vergis je niet. De kinderen hebben vaak nog recht op hun erfdeel van de eerst overleden ouder als jij komt te overlijden. Regelmatig hoor ik: de kinderen hebben afstand gedaan van hun aandeel in de erfenis van de eerst overleden ouder. Daar hebben ze toen bij de notaris voor getekend. Of: er was een langstlevende testament, dus zij hebben nergens recht op. Maar is dit zo?

Tegoedbon

Dit is in de meerderheid van de situaties niet het geval! Vaak hebben de kinderen ervoor getekend dat zij de nalatenschap van de eerst overleden ouder hebben aanvaard, maar dat alles zolang bij de langstlevende ouder blijft. Oftewel, als langstlevende heb je nog een schuld aan je kinderen, doorgaans pas opeisbaar als je zelf komt te overlijden of op andere in het testament genoemde gronden zoals opname in een verzorgingshuis. De kinderen hebben kortom nog een tegoedbon in te wisselen. Deze zal vrijwel direct moeten worden voldaan uit jouw vermogen bij jouw overlijden. Maar kan deze wel worden voldaan uit jouw vermogen als jij onverhoopt wegraakt? Hoe komt het dan met je tweede partner?

Wat is de waarde van de "tegoedbon"?

Meestal is dit onbekend. Er was immers een langstlevende testament of, als er geen testament was, dan geldt de wet. Het maakt overigens nogal uit voor de waarde van het erfdeel van het kind wat voor langstlevende testament er was, want het ene testament is het andere niet. Er zijn namelijk veel verschillende soorten langstlevende testamenten. Ook qua toepassing van de wet is het van belang om onderscheid te maken bij het overlijden van de eerste ouder vóór of ná 2003.

Is de waarde van het erfdeel van de kinderen uit het eerste huwelijk nooit vastgesteld, dan is mijn advies: meteen gaan doen!! Dit voorkomt een hoop "gedoe" bij jouw overlijden als langstlevende ouder.

Waarom is het zo belangrijk de waarde van de erfdelen van de kinderen vast te stellen?
De kinderen weten dan waar zij recht op hebben. Het is namelijk erg moeilijk om na verloop van jaren nog na te gaan hoe groot de nalatenschap van de eerst overleden ouder was en dus ook om vast te stellen wat de omvang van het erfdeel van het kind zou moeten zijn. Je wilt het je kinderen niet aandoen dit te laten uitzoeken samen met de kinderen van je tweede partner. Dit geeft vaak aanleiding tot onnodige complicaties met mogelijke ruzies tot gevolg tussen de kinderen van beide kanten.

Daarnaast is het beslist niet fijn als blijkt dat de erfdelen van de kinderen als het ware "in de bakstenen zitten", oftewel in het huis waar jij samen met jouw nieuwe partner in woont. Mogelijk zal dit moeten worden verkocht om jouw kinderen hun erfdeel kort na jouw overlijden uit te kunnen betalen. Een langstlevende testament waarmee jij je tweede partner hebt willen beschermen helpt dan niet.

Conclusie: zijn de erfdelen van jouw kinderen uit het eerste huwelijk niet vastgesteld, kom dan svp langs. Bescherm je tweede lief, maar óók jouw kinderen.

Meer weten? Bel ons gerust: 0515-43 56 00.

Uit de notarispraktijk. Sneeker Nieuwsblad c.s. februari 2020. Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Karin Rientjes, notaris-nalatenschapsmediator te Sneek.

Vraag het #Voornaam

Vraag het Karin

Ongeplande gebeurtenissen hoef je niet onvoorbereid op je af te laten komen… Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

Stel jouw vraag

Raad en daad

Bij de meest bepalende en emotionele keuzes in je leven betrek je vaak de mensen die het dichtst bij je staan. Bij hen proef je het onvoorwaardelijke vertrouwen. Datzelfde gevoel willen wij je bezorgen bij het vastleggen van alle afspraken rond de keuzes die je maakt. Met raad en daad staan we je bij. Zo zorgen wij voor een stevige basis onder de toekomst van jezelf en je dierbaren.

Kom in contact

We zijn gevestigd in een monumentaal, maar modern pand. Direct tegenover het station van Sneek. Zowel met de trein, de bus, de auto, de fiets als lopend zijn we prima bereikbaar. Bovendien beschikken we over een eigen parkeerterrein en zijn we ook zeer toegankelijk als je minder goed ter been bent. Wip gerust eens bij ons binnen. Of bel of mail ons. We staan altijd voor je klaar!

Lid van: De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie Vereniging Ondernemingsrechtspecialisten Notariaat MfN-registermediators Vereniging van Mediators in het Notariaat
bel bericht bezoek facebook instagram linkedin mail search