Zoeken

AlSNOG UITVOEREN VERREKENBEDING IN HUWELIJKSVOORWAARDEN HELPT SOMS NIET!

Als ik ondernemers vraag of zij hun familiezaken goed hebben geregeld en of zij ook huwelijksvoorwaarden hebben, hoor ik heel vaak dat ze die wel hebben gemaakt, maar er niets mee doen. Tja, je moest elk jaar iets doen, maar wat was dat nu ook alweer ……….

En daar is het eigenlijk bij gebleven. Herkent u dit? Geen nood, want u bent niet de enige.

Algehele gemeenschap van goederen?

Bij een verrekenbeding dien je ook daadwerkelijk te verrekenen. Als je dat niet doet, bepaalt de wet dat het vermogen dat er is bij het einde van het huwelijk geacht wordt te bestaan uit het te verrekenen vermogen. Men zegt dan vaak, "oh, dan zijn wij nu in gemeenschap van goederen gehuwd? Niet fijn als er iets mis gaat. Wij moeten er wellicht toch maar iets aan gaan doen". En daar blijft het helaas ook weer bij.

Verrekenen of niet? Of niet verrekend?

De uitvoering van het verrekenbeding houdt in dat ieder jaar het inkomen dat is verdiend (en niet is besteed aan de gezamenlijke huishouding) door echtgenoten fifty-fifty word verrekend, waarna aan degene die minder heeft verdiend een bedrag moet worden overgemaakt.

Waarom verrekenen? Wat kan er misgaan? Een faillisement bijvoorbeeld. Bij een failissement is het fijn als er is verrekend, dan heeft de niet-failliete partner nog wat vermogen onder zich waar schuldeisers niet bij kunnen.

Als verrekenen zin heeft en al een tijd niet is gebeurd, dan kun je een vaststellingsovereenkomst maken en vaststellen wie wat krijgt, waarna een bedrag kan worden betaald aan degene die al die jaren "tekort" is gekomen .

6% rente!

Kan je het eenmaal vastgestelde bedrag niet in één keer vrijmaken, zorg dan voor de betaling van een adequate rente over die vordering. Een renteloze vordering van je partner op jou kan anders belast zijn met schenkbelasting en later mogelijk met erfbelasting. Een adequate rente is op grond van de betreffende wet 6%!

Op tijd verrekenen: Rechtbank Den Haag

Zie het onderstaande praktijkgeval voor een goede 'reminder' waarom tijdig verrekenen van belang is.

Een echtpaar had huwelijksvoorwaarden met het bekende periodiek verrekenbeding. Dit hadden zij al 30 jaar niet uitgevoerd. In 2014 dachten zij eraan om toch te gaan verrekenen, omdat zij bepaalde "veiligheidsmaatregelen" wensten te treffen, in verband met een door een schuldeiser tegen de man ingestelde procedure. De woning van het echtpaar kon wel eens worden uitgewonnen!

Ter compensatie van wat de man als winst uit onderneming nog aan zijn vrouw had moeten voldoen, heeft hij haar zijn helft van de woning overgedragen. Hierdoor zou de woning buiten schot van de schuldeiser blijven, zo dachten zij.

De rechtbank maakte hier korte metten mee : het op déze wijze uitvoeren van het periodiek inkomstenverrekenbeding moest als onverplicht worden aangemerkt. Het verrekenen werd in deze situatie als onrechtmatig beschouwd en was volgens de rechter alleen erop gericht om de schuldeiser te benadelen.

De rechtbank woog af wat de situatie van de schuldeiser zou zijn geweest als dit echtpaar altijd jaarlijks had verrekend, met de situatie van nu alles ineens verrekenen. Door alsnog te verrekenen ging hier een verhaalsmogelijkheid van de schuldeiser verloren. Dit werd als ongeoorloofd gezien. De schuldeiser mocht zich alsnog verhalen op de overwaarde van de echtelijke woning.

Dan maar niets doen?

Mijn advies blijft: wel blijven verrekenen of doe dit alsnog. Overweeg zelfs de huwelijksvoorwaarden te wijzigen. Meer weten, bel ons gerust: 0515-435600.

Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Karin Rientjes, notaris en scheidingsmediator te Sneek. Ondernemend Sùdwest-Fryslân rubriek sept. 2017 (afbeelding credit: http://nl.freeimages.com/photographer/tap78-31502)

Vraag het #Voornaam

Vraag het Karin

Ongeplande gebeurtenissen hoef je niet onvoorbereid op je af te laten komen… Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

Stel jouw vraag

Raad en daad

Bij de meest bepalende en emotionele keuzes in je leven betrek je vaak de mensen die het dichtst bij je staan. Bij hen proef je het onvoorwaardelijke vertrouwen. Datzelfde gevoel willen wij je bezorgen bij het vastleggen van alle afspraken rond de keuzes die je maakt. Met raad en daad staan we je bij. Zo zorgen wij voor een stevige basis onder de toekomst van jezelf en je dierbaren.

Kom in contact

We zijn gevestigd in een monumentaal, maar modern pand. Direct tegenover het station van Sneek. Zowel met de trein, de bus, de auto, de fiets als lopend zijn we prima bereikbaar. Bovendien beschikken we over een eigen parkeerterrein en zijn we ook zeer toegankelijk als je minder goed ter been bent. Wip gerust eens bij ons binnen. Of bel of mail ons. We staan altijd voor je klaar!

Lid van: De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie Vereniging Ondernemingsrechtspecialisten Notariaat MfN-registermediators Vereniging van Mediators in het Notariaat
bel bericht bezoek facebook instagram linkedin mail search